Comisiones Obreras del País Valenciano | 23 julio 2024.

Treballar a menys de 10°C de temperatura és un risc laboral i ha de ser avaluat

  #CCOOPVinforma sobre l'estrés tèrmic per fred que pateixen les persones treballadores com a conseqüència de l'efecte combinat de factors físics i climàtics, i que afecten l'intercanvi de calor.

  27/01/2023.
  Campanya estrés tèrmic #CCOOPVinforma

  Campanya estrés tèrmic #CCOOPVinforma

  La sobrecàrrega fisiològica és la resposta del cos humà al fred, mitjançant mecanismes d'ajust per a augmentar la generació interna de calor i disminuir la seua pèrdua. Els efectes que produeixen són una reducció de la capacitat de treball, respiratòria i cardiovascular, a més de dolors i lesions com ara congelacions locals i hipotèrmia generalitzada.

  Els principals sectors exposats són:

  TREBALLS D'INTERIOR: indústria agroalimentària, manteniment de sistemes de fred, hostaleria i hospitals.

  TREBALLS D'EXTERIOR: agrícola, construcció, vigilància i seguretat, duanes, ports, aeroports, transport, manteniment de carreteres, d'autopistes o de línies elèctriques i equips industrials.

  TREBALLS EN ALTITUD: construcció, personal d'estacions meteorològiques, d'esquí o de rescat.

  TREBALLS EN AIGUA FREDA: bussos professionals, equips de rescat, pescadors, plataformes petrolíferes.

  És important vigilar que les empreses implanten mesures preventives que poden ser de caràcter general (local calefactat, aïllaments, avaluació tèrmica, senyalització) o complementàries per a instal·lacions i cambres de fred. A més, aquelles que afecten l'organització del treball, tenint en compte les previsions meteorològiques, com un protocol d'actuació participat amb l’RLT per a establir pauses i descansos, formació específica, i tractar d'evitar treballs en solitari i aïllats.

  Les mesures de caràcter personal passen per proporcionar una roba de protecció adequada, còmoda i flexible, establir pauses per a escalfar-se en zones habilitades, ingestió de líquids calents i controlar el temps d'exposició.

  Els factors que més afecten l'exposició estan relacionats amb l'edat, el gènere, la morfologia i l’antropometria, problemes circulatoris, fatiga, consum d'alcohol, falta d'aclimatació i roba inadequada.

  Si tens qualsevol dubte o vols més informació, acudeix als teus representants sindicals o sol·licita assessorament en CCOO PV, a través del telèfon 963 882 136 o del correu de contacte ccoopv@pv.ccoo.es.