Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

#Acció8M

CCOO PV denuncia quatre bretxes que aprofundeixen la discriminació sociolaboral de les dones valencianes

    La Secretaria de la Dona i el Gabinet Tècnic de CCOO PV analitzen anualment la situació sociolaboral de les dones al País Valencià, amb dades referents a l'últim trimestre de l'any anterior. Per denunciar les diferents discriminacions que afecten les dones, el sindicat ha convocat concentracions, amb aforament limitat, aquest 8 de març a les 12 hores en els centres de treball.

    05/03/2021.
    Empleada en una ITV

    Empleada en una ITV

    L'Informe, emmarcat en la commemoració del Dia Internacional de les Dones, denuncia múltiples bretxes de gènere al nostre territori, que s’hi produeixen, tant en l'entrada, com en la permanència i l'eixida del mercat laboral: atur, temporalitat, parcialitat, segregació.

    “Les dones valencianes enfrontem una situació sociolaboral que, molt abans de la pandèmia, ja estava llastrada per l'enorme desigualtat estructural, però que s'ha vist agreujada per la crisi provocada per la covid-19, que està aguditzant les bretxes de gènere i allunyant-nos de l'objectiu d'igualtat laboral”, assegura la secretària de la Dona, Polítiques LGTBI i Institucional, Cloti Iborra.

    CCOO PV reivindica un compromís per a erradicar-les i valora eines clau, com els convenis col·lectius i els plans d'igualtat. “Abans de març de 2022, unes 2.689 empreses valencianes de més de 50 persones treballadores han d'haver negociat un pla d'igualtat. Exigirem mesures que impulsen la implantació d'aquests plans en les empreses des de la negociació col·lectiva”, afirma Iborra.

    Primera bretxa, menor volum d'ocupació femenina. Al País Valencià hi ha més dones en edat de treballar que homes, no obstant això, l'ocupació femenina és 10 punts menor, amb una taxa d'ocupació del 43,1 % davant de la del 53,4 % dels homes.

    Segona bretxa, major nivell d’atur. L’any 2020 va finalitzar amb 398.000 persones desocupades al nostre territori, amb una taxa d'atur femení del 18,3 % davant de la del 14,7 % dels homes. En qualsevol tram d'edat, les dones tenen una taxa major d’atur, i és alarmant entre les més joves, amb un 59,9 %. A més, les dones es mantenen en l’atur per més temps, i representen el 55,6 % d'atur de molt llarga durada (2 anys o més).

    Tercera bretxa, factors que incideixen en la qualitat de l'ocupació. Les treballadores valencianes aglutinen una taxa major de temporalitat (27 %) que els homes (23,1 %). A més, la jornada a temps parcial és clarament femenina, el 74,4 % de les ocupacions amb aquesta modalitat contractual són ocupades per elles (tres de cada quatre ocupacions), la qual cosa determina cobrar un salari més baix. Més de la meitat de les dones treballen a temps parcial perquè no l’han trobat a temps complet.

    Quarta bretxa, relacionada amb la segregació ocupacional. Les xifres demostren que no hi ha encara avanços en la ruptura del “sostre de vidre”, perquè les dones abunden en les ocupacions no qualificades i tenen una presència menor en els nivells de comandament i responsabilitat professional. També persisteix el “terra enganxós”, perquè estan ocupades fonamentalment en sectors d'activitat pitjor valorats.

    L'Informe conclou que totes aquestes bretxes conflueixen en una reducció dels ingressos de les dones que les castiga, tant en el present amb salaris més baixos, com en el futur amb menors prestacions i pensions. Sobre aquest tema, el sindicat insta al Govern central a abordar la derogació de les reformes laborals i la de pensions de 2013.