Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

Estat crític dels serveis públics de Requena per una falta de personal endèmica

  CCOO alerta de la sobrecàrrega de treball del personal funcionari i reclama la convocatòria immediata d'una Mesa General per frenar la pèrdua de funcionaris experimentats a altres ajuntaments amb millors remuneracions.

  06/06/2022.
  Ajuntament de Requena

  Ajuntament de Requena

  El malestar que hi ha entre la plantilla per la manca de recursos es manifesta a viva veu pels corredors dels diferents centres de treball i en les meses de negociació. Els diferents sindicats amb representació en el consistori deixen constància reiteradament de les queixes. La situació suposa un empitjorament respecte a l'estiu passat i amenaça amb col·lapsar la majoria de departaments que componen els serveis de l'Ajuntament de Requena.

  “El salari que percep el personal municipal és el més baix de Requena i de les comarques veïnes, malgrat ser Partit Judicial i atendre una població amb més de 20.000 habitants. La diferència mitjana entre el sou d'una persona funcionària de l'Ajuntament de Requena i una altra d'un altre ajuntament se situa prop de 300 euros/mes, la qual cosa suposa una diferència anual almenys de 4.200 euros” afirmen. Aquest greuge comparatiu és la causa principal de l'abandonament constant de personal del consistori que, sobrecarregat i sense incentius, quan té una oportunitat en una altra localitat marxa i s’emporta amb si una experiència d'anys de servei a la ciutadania.

  Diversos autors han documentat que la síndrome de l'empleat cremat afecta més a professions que requereixen un contacte directe amb les persones i amb una filosofia humanística del treball. És a dir, aquelles que necessiten altes dosis de dedicació, d’implicació, i de sensibilitat, característiques bàsiques de l'ocupació pública.

  El sindicat argumenta que aquesta falta de personal experimentat deixa sense referència el personal de nou ingrés, que en serveis com la Policia Local dificulta que agents en pràctiques patrullen amb els veterans per adaptar-se al lloc i poder exercir amb seguretat i efectivitat les seues comeses.

  La Policia Local és un cos jerarquitzat, armat i de caràcter civil, que pretén garantir la seguretat, garantint drets i llibertats (aquestes funcions de la policia local les estableix la Llei orgànica de les forces i cossos de seguretat 2/86 en l’article 53, així com per la Llei 17/2017 de la Generalitat Valenciana, en l’ article 33).

  “A aquest volum ingent de responsabilitat i treball, cal sumar-li l'augment de població i de serveis propis de l'època estival. Requena té uns 20.800 habitants, per la qual cosa per normativa expressa, hauria de disposar d’una plantilla de 51 agents funcionaris. Però l'estructura jeràrquica no s'ajusta a la normativa (Llei 17/2017) i el nombre de professionals policials ascendeix avui dia a un total de 20” denuncien.

  D'aquests, solament deu es dediquen a patrulles ordinàries, i quatre són agents en pràctiques que han d'acudir a l'acadèmia de policia (IVASPE) per aconseguir ser funcionaris de carrera. “Si tenim en compte que el servei policial hauria de cobrir les 24 horas al dia, els 365 dies de l'any, apreciem la gravetat de l'assumpte” conclouen.

  El sindicat considera inqüestionable que aquesta situació suposa un perjudici clar per a la població de Requena i els seus llogarets, i un factor de risc creixent per a la salut del personal de l'Ajuntament. Per tot això, CCOO reclama la convocatòria de la Mesa General sense més dilacions injustificades en l'assoliment d'acords.