Comisiones Obreras del País Valenciano | 27 abril 2024.

La bretxa salarial entre dones i homes arriba al 21,2 % al País Valencià

    CCOO PV denuncia que la desigualtat salarial castiga en major manera les dones amb salaris més baixos. En aquests casos la bretxa s'eleva al 42%.

    22/02/2022.
    Cloti Iborra, secretària de Dones i Igualtat de CCOO PV.

    Cloti Iborra, secretària de Dones i Igualtat de CCOO PV.

    CCOO PV ha presentat avui el seu informe sobre la bretxa salarial al País Valencià, coincidint amb el Dia Internacional de la Igualtat Salarial. La diferència salarial entre els ingressos mitjans de dones i homes existeix i se situa en el 21,2 %, segons les dades extretes de l'Enquesta d’estructura salarial de 2019.

    La secretària de Dones i Igualtat de CCOO PV, Cloti Iborra, ha destacat que la desigualtat afecta més a les dones amb els salaris més baixos, ja que en aquest cas la bretxa s'eleva fins al 42 %. “Aquesta diferència es va reduint a mesura que augmenta el salari, la qual cosa constata que la precarietat castiga amb més duresa les dones”, ha afirmat.

    Per a CCOO PV, ens trobem davant una situació que castiga el present i el futur de les dones, perquè això afecta les prestacions i les pensions. De fet, la bretxa en les pensions és del 33,6 % al País Valencià.

    Iborra ha constatat el pes de la parcialitat en la configuració de la bretxa salarial. El 76,7 % dels contractes a temps parcial estan ocupats per dones, en la majoria dels casos de manera involuntària, atés que la meitat de les dones que hi accedeixen ho fan perquè no han trobat un treball a temps complet. El 22,7 % al·leguen motius de cures, la qual cosa demostra “la falta de polítiques públiques i empresarials que puguen solucionar aquesta necessitat, que s'ha vist agreujada pels efectes de la pandèmia”.

    En els últims anys s'ha produït un lleuger descens en la bretxa, que passa d'un 26,4 % l’any 2012 al 21,2 % actual. CCOO PV considera que a aquesta reducció ha pogut contribuir l’augment del salari mínim l’any 2019. De fet, l'increment de l’SMI a 1.000 euros bruts mensuals en 14 pagues beneficiarà en la nostra autonomia prop de 195.100 persones, de les quals el 52,6 % són dones (102.800).

    Mesures per a reduir la bretxa salarial

    Cloti Iborra espera que l’augment de l’SMI puga incidir en la reducció de la diferència salarial entre dones i homes. A més d'això, la responsable de Dones de CCOO PV s'ha referit a la implementació dels plans d'igualtat en els centres de treball. A partir del 7 de març, les empreses de més de 50 persones treballadores estaran obligades a tindre plans d'igualtat (cosa que afecta 2.507 empreses al País Valencià). “Esperem que siguen unes eines vàlides per a transformar la realitat. A través d'aquests podrem tindre una radiografia de les empreses per a identificar on estan les discriminacions que ens afecten a les dones i poder implementar mesures per a corregir-les”, ha explicat Iborra.

    CCOO PV també considera que les mesures acordades en la reforma laboral tindran un important impacte de gènere, ja que limiten la temporalitat i delimiten les causes per a poder realitzar contractes a temps parcial. A més, elimina el contracte d'obra i servei, quan un 30 % de les dones estan contractades sota aquesta modalitat, i restableix la preferència del conveni sectorial davant del d'empresa, la qual cosa evita que contractes i subcontractes rebaixen els salaris.

    Iborra aposta per una llei d'usos del temps, que aborde qüestions com la conciliació, la corresponsabilitat i la racionalització dels horaris “En gran part, la bretxa s'explica per la precarietat, la parcialitat i les interrupcions de la vida laboral de les dones, tot a causa de les tasques de cura, que cal valorar-les”. La dirigent sindical ha incidit en la necessitat de canviar els valors des del sistema educatiu, que ha de promoure la igualtat de gènere, la visibilització de la dona en tots els àmbits, l’erradicació dels estereotips i la socialització de les tasques de cures: “Necessitem serveis públics de qualitat que atenguen la infància, la vellesa i les persones dependents”, ha conclòs.