Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 julio 2025.

SATSE, CCOO, UGT i Intersindical Salut es concentren contra el projecte de la Conselleria de Sanitat que el personal de SAMU atenga malalts mentre espera un avís

  • Aquest canvi retardaria els temps de resposta vital de les urgències i emergències.
  • Els treballadors del SAMU s'integrarien en el servei d'urgències dels hospitals, la qual cosa suposa el desmantellament del SES-CV.

SATSE, CCOO, UGT i Intersindical Salut s'oposen al projecte de la Conselleria de Sanitat d'integrar el SAMU (servei d'atenció mèdica urgent) i el SES-CV (Servei d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana) en els serveis d'urgències dels hospitals valencians (SUH) després de tindre accés a un esborrany denominat “Pla funcional per a l'atenció urgent en el departament de salut” que, si es converteix en realitat, tindria efectes negatius en el funcionament òptim de l'assistència sanitària urgent.

14/04/2025.
Concentració SES SAMU

Concentració SES SAMU

A pesar que la Conselleria de Sanitat assegura que és “només una idea que està pensant” les conseqüències que aquest Pla es pose en marxa són tan greus que els quatre sindicats han decidit concentrar-se davant dels serveis centrals de la Conselleria de Sanitat, situats a València, per a demostrar el seu més rotund rebuig a aquests canvis que perjudicarien l'assistència sanitària urgent de la Comunitat Valenciana.

L'esborrany del Pla planteja que el personal del SAMU deixe de dedicar-se exclusivament a atendre emergències sanitàries i, entre una eixida en ambulància i una altra, atenga els pacients de les urgències dels hospitals o passen consulta en els centres de salut més pròxims, en una espècie de 2x1 que, estem convençuts, comportarà un alentiment dels temps de resposta del servei d'emergències.

La rapidesa en l'actuació del SAMU és crucial en situacions d'emergència, ja que cada segon compta. Uns pocs minuts poden marcar la diferència entre la vida i la mort, així com augmentar o disminuir les possibilitats de supervivència o minimitzar les seqüeles en el pacient a llarg termini. No sols és important la rapidesa en les primeres cures, sinó també un trasllat ràpid a l'hospital on es presten cures més avançades o s'intervé el malalt.

En l'actualitat, el personal del Servei d'Emergències Sanitàries de la C. Valenciana (SES-CV) roman en alerta constant per a actuar de manera immediata davant qualsevol contingència o per a realitzar trasllats entre centres hospitalaris. Si el Pla que estudia la Conselleria de Sanitat tira avant i se centralitzen les emergències als hospitals, la principal conseqüència seria l'alentiment dels temps de resposta immediata i d'emissió d'alertes, la qual cosa podria comportar greus conseqüències en casos similars a la recent DANA.

Desmantellament del SAMU

Un altre punt del Pla és que el personal del SAMU passe a formar part de la plantilla estructural dels serveis d'urgències dels hospitals, la qual cosa implica, de facto, que el Servei d'Emergències Sanitàries de la C. Valenciana (SES-CV) deixe de tindre personal i quede desmantellat.

Això resulta paradoxal tenint en compte que, fa només tres mesos, les províncies Alacant i Castelló van recuperar la ubicació del CICU (centre d'informació i coordinació d'urgències) en les seues capitals de província, després de dos anys en què la gestió de les emergències de la Comunitat estiguera centralitzada a València.

Duplicitat de càrrecs

El Pla també recull la creació d'una “prefectura de secció d'urgències extrahospitalàries” per cada hospital per a coordinar el treball del personal i de les ambulàncies de SAMU situades en la zona. Això implica un perill respecte a que cada cap de secció podria tindre un criteri diferent en una urgència en compte de, com fins ara, un criteri unificat del comandament únic provincial, situat en els CICU.

Sembla que el conseller de Sanitat té obsessió per crear prefectures a mans mèdiques, creant una xarxa de càrrecs intermedis totalment innecessària amb funcions que fins ara ha realitzat una única persona, com pretén fer en el projecte de Decret d'Atenció Primària. Aquesta obsessió de Marciano Gómez implica un augment de despesa sanitària supèrflua que podria anar destinat a altres partides.

Davant tota aquesta situació, SATSE, CCOO, UGT i Intersindical Salut tenen intenció de continuar defensant qualsevol agressió a la sanitat valenciana que es realitze des de la Conselleria i que perjudique tant la qualitat de l'assistència sanitària pública que reben els usuaris com els drets i les funcions de les treballadores i dels treballadors sanitaris.