Comisiones Obreras del País Valenciano | 7 diciembre 2024.

Vaga indefinida per un conveni digne en el transport sanitari en ambulància

    CCOO, UGT i CSIF convoquen vaga indefinida en el transport sanitari amb ambulància de la Comunitat Valenciana a partir del dia 3 de desembre. L'atur es reprén després de l'ajornament de la convocatòria inicial, una vegada recuperada la normalitat suficient per al correcte desenvolupament del transport sanitari.

    27/11/2024.
    Ambulàncies

    Ambulàncies

    Les organitzacions sindicals convocants denuncien que aquest servei públic externalitzat està consolidat en el baix cost i en les males condicions de les plantilles, que poden arribar a realitzar legalment fins a 420 hores extra anuals. La representació sindical reclama un conveni digne perquè les 2.000 persones treballadores empleades en el sector deixen de ser el personal low cost de la sanitat valenciana.

    Després d'un any de negociacions, la patronal i les seues principals empreses, que presten servei per a la sanitat pública, segueixen sense realitzar cap proposta que possibilite un acord. La Conselleria de Sanitat tampoc s'ha dignat a atendre les reunions sol·licitades pels sindicats per a demanar-li que mediara per una solució pacífica del conflicte.

    El servei d'ambulàncies de la Conselleria de Sanitat es va adjudicar l'estiu de 2022, per un període de 4 anys. Les mateixes empreses que van licitar lliurement i a les quals es va tornar a adjudicar el servei neguen ara al personal el seu dret a revaloritzar els seus salaris i a millorar les seues condicions de treball. La patronal ni tan sols ofereix el molt insuficient increment del 3 % anual al qual es van comprometre amb la Conselleria de Sanitat quan els van adjudicar el servei.

    Els sindicats convocants exigeixen l'equiparació salarial amb la resta de comunitats autònomes, on es cobra només per conceptes fixos entre un 20 % i un 45 % més (45 % Madrid, 35 % País Basc, 30 % Navarra o 25 % Catalunya). “Ací el personal del sector està subsistint amb salaris d'entre 1.050 euros i 1.200 euros nets per 40 hores setmanals de treball, segons categories, amb jornades nocturnes i de dilluns a diumenge. Els ingressos només quadren a costa d'una desproporcionada quantitat d'hores d'excés, prop de les 420 hores extraordinàries anuals en alguna província” expliquen.

    La situació de les plantilles és insostenible, ja que els salaris no corresponen a la formació i responsabilitat requerides, ni a les jornades de treball realitzades. “Urgeix adequar les categories professionals a la formació requerida i millorar significativament els conceptes variables per jornades nocturnes, treball en diumenges, festius, plusos transport i dietes” reclamen.

    La ciutadania valenciana no mereix un servei públic essencial sostingut en un cost ínfim i que implica condicions laborals abusives de la plantilla. “S'externalitza aquest servei, no per optimitzar-lo, sinó per abaratir-lo, a costa d'explotar els treballadors i les treballadores, mentre altres autonomies ja van emprendre el camí de la gestió directa mitjançant diferents models” conclouen.