Comisiones Obreras del País Valenciano | 9 octubre 2024.

XXVIII Escola d’Estiu

CCOO PV debat en la seua XXVIII Escola d’Estiu sobre la participació de la joventut en el sindicat

    Més d'un centenar de representants sindicals del País Valencià aborden a Potries la participació de l'afiliació en l'organització sindical, especialment de la joventut treballadora. És imprescindible propiciar decisions i propostes més democràtiques. 

    29/05/2024.
    Ponència de Daniel Cruz, responsable d’Anàlisi i Transformació Digital de la CONC.

    Ponència de Daniel Cruz, responsable d’Anàlisi i Transformació Digital de la CONC.

    CCOO PV ha començat hui la seua Escola d’Estiu, un espai de formació i reflexió anual, a Potries (la Safor, València). En aquesta edició, centrarà el seu treball a com millorar la participació de les persones afiliades, especialment de les joves, en l'organització sindical. Considera aquest aspecte imprescindible per al relleu generacional i per a propiciar unes decisions i propostes més democràtiques. Així ho ha manifestat la secretària de Formació de CCOO PV, Manuela Pascual, que ha inaugurat l'Escola al costat de l'alcalde de Potries, Sergi Vidal i del secretari general de CCOO la Ribera-la Safor, Andrés Bermejo

    Com a sindicat majoritari al País Valencià, CCOO PV ostenta 12.128 delegats i delegades sindicals (l'11 % són menors de 35 anys). De les 101.599 persones afiliades, el 90,9 % són majors de 35 anys i tan sols el 9,9 % correspon a menors de 35. Unes dades que, segons Pascual, reflecteixen la precària situació laboral i social de les persones més joves i els problemes per a participar activament en l'organització. “Hem de reflexionar sobre com podem arribar a aquestes noves realitats del treball, on es troba una gran part de les persones joves”, ha assegurat. 

    La primera ponència de l’Escola ha anat a càrrec de Daniel Cruz Fuentes, responsable d’Anàlisi i Transformació Digital de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, el qual ha reflexionat al voltant de la “Participació i transparència, l'ADN de les CCOO” a partir de la presentació del procés d'assemblea oberta de Catalunya. Els objectius prioritaris d’aquesta eina iniciada l’any 2015 foren l’impuls de la participació, l’aproximació a l’afiliació de la presa de decisions i facilitar la rendició de comptes que implica l’assumpció d’una acció sindical transparent. 

    En compliment de les decisions aprovades en un Congrés, la primera ASO realitzada a Catalunya va implicar 172 trobades amb més de 4.000 persones, la participació de 8.749 persones en l’enquesta (10 % no afiliat), i totes les propostes prioritzades van formar part del debat de l’11é Congrés i es van incloure al pla d’acció posterior.

    Aquesta manera de participació oberta es va consolidar i les assemblees següents es realitzaren a partir del balanç de les anteriors, amb tres fases: de planificació interna (establiment d’objectius, calendari, eines); una segona adreçada a l’afiliació i oberta a la societat (assemblees i trobades territorials, sectorials, de seccions sindicals i entitats socials i ciutadanes) i una tercera d’agrupació de totes les aportacions en 100 propostes i priorització de 25 per a la votació en l’assemblea presencial.

    La conclusió principal és que cal reforçar el paper de les federacions. En una organització com la nostra, donar major valor a la participació i garantir processos el més transparents possibles paga la pena d’aquest gran esforç. La recompensa és la legitimació dels valors del sindicat i la promoció de la cultura participativa i de decisió, en la qual creguem.