Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 septiembre 2024.

#RepensarCCOO amb voluntat de canvi i disposició a actuar

    La primera jornada de la XXI Escola d’Estiu de CCOO PV ha rastrejat les coincidències entre les aportacions al document #RepensarCCOO sorgides dels grups de discussió del document confederal al País Valencià i el balanç de les conclusions obtingudes en les últimes quatre escoles de formació, en les quals el sindicat ha intentat anar donant resposta a la necessitat de renovació.

    16/09/2016.

    La Secretaria de Formació Sindical ha presentat una síntesi dels plans d'acció sorgits d'aquests espais de treball, davant els profunds canvis experimentats en la societat, que alhora haurien generat disfuncions en el sindicalisme de classe que representa CCOO PV. Aquest procés ha significat revisar les pràctiques sindicals actuals a partir dels valors fundacionals de l'organització, analitzar com contribueix el sindicat a estendre drets per a millorar la implicació i participació de les persones treballadores en la societat i prendre consciència d'una pèrdua de referència i un desafecte social que havia d'enfrontar-se.

    La síntesi de les conclusions d'aquesta revisió planificada remitent a la necessitat de començar a actuar, de forma planificada, coordinadament, però començar. Després de repensar CCOO obertament, amb voluntat de canvi real, identificant i implementant aqueix 20% de pràctiques sindicals útils, que “segons el principi de Pareto” són les responsables del 80% dels resultats d'èxit.

    En conseqüència, la Secretaria d'Organització ha plantejat als assistents a l’Escola d’Estiu un resum de les diferents aportacions arreplegades en les assemblees i grups de debat per a #RepensarCCOO realitzades durant els mesos de juliol i setembre, en diferents territoris i centres del País Valencià per aquelles persones afiliades i representants sindicals implicades en el treball de reactualitzar l'organització des de la crítica i la participació contractada.

    Els eixos temàtics del document a debatre han abordat les dificultats i propostes en quatre àrees fonamentals per a l'acció sindical actual: Afiliació; Representació i poder contractual del sindicat; Flexibilització de l'estructura organitzativa i increment de la cooperació i Unitat d'acció.

    En l'anàlisi per a superar l'afiliació instrumental i créixer en afiliació ideològica les propostes s'han orientat a respondre a les necessitats i demandes específiques detectades en les persones joves, treballadors de PIMES, persones aturades, quadres professionals, pensionistes i treballadores autònomes.

    En el document de síntesi també es reitera la proposta de millorar la consulta virtual, o d'oferir una atenció inicial diferenciada per a persones no afiliades, limitada a consultes generalistes o orientatives, a partir de les quals siga necessària l'afiliació.

    Respecte al manteniment de l'afiliació, la idea central és la convicció generalitzada que “no hi ha prou amb visibilitzar la utilitat d'estar afiliat, és clau generar un vincle directe amb l'afiliació des de diversos mitjans”. El repte és generar militants il·lusionats de participar en un sindicat que vol ser instrument de canvi social, un sindicat sociopolític i de proximitat. CCOO ha d'enfrontar amb fets aqueixa falsa imatge d'organització privilegiada, institució anacrònica, o assessoria laboral amb prestigi, perquè és falsa i perquè soscava la capacitat d'organització de les persones treballadores.

    Pel que fa a la representació i el poder contractual del sindicat, les assemblees han valorat la presència de CCOO PV en espais de solidaritat ciutadana on ajudar a generar opinió crítica i consciència real de la precarietat social i laboral, sense perdre el discurs i la identitat.

    El treball de les seccions sindicals respecte a les subcontractes també ha permés generar coincidències en la necessitat d'una major intervenció i una coordinació interfederal, així com de fomentar la solidaritat i que en la negociació col·lectiva s'integren els treballadors de contractes i subcontractes.

    L'abordatge de les eleccions sindicals ha suscitat resultats diversos, tant respecte als beneficis d'ampliar o limitar mandats com d'anar a col·legi únic, fixar percentatges de representants d’acord amb la plantilla o modificar el procediment i garanties, en resposta a l'actual ingerència empresarial en els processos.

    La proposta estrella per majoritària i transversal seria la creació de la figura del delegat sectorial/territorial en PIME i microempreses amb menys de 6 treballadors.

    L'opinió majoritària respecte a la participació del sindicat en òrgans i consells d'administració es considera de forma majoritària que hem d'estar i participar mitjançant comités de vigilància, i ser transparents en la nostra activitat. En l'Administració pública la majoria de les aportacions és favorable a mantenir la representació i l’activitat.

    La conclusió de les aportacions a l'apartat de Participació institucional i diàleg social és que hi ha un desconeixement social generalitzat del treball del sindicat en aquest àmbit. Les propostes inclouen la demanda de regulació normativa concretada en una Llei de participació Institucional de caràcter estatal i una Llei de finançament.

    Tant afiliats com a delegats han manifestat una opció majoritària clara per una prestació de serveis propis, no externalitzats. Es reitera la valoració tant de la identitat que generen serveis, com la necessitat urgent de millorar l'optimització mitjançant alternatives viables. Destaca la demanda insistent de millorar la formació per a l'assessorament i frenar la judicialització, que satura els serveis jurídics.

    Pel que fa a l'estructura organitzativa les reflexions s'han centrat en com simplificar-la. Les demandes inclouen des d'impulsar el paper de les seccions sindicals com a centre de referència fins a millorar la cooperació entre les diferents àrees per a superar l'encotillament que dificulta l'atenció i xoca amb l'objectiu de ser un sindicat de proximitat.

    Les aportacions arrepleguen la necessitat de compartir plans de treball i estudiar l'atenció mancomunada en espais amb densitat empresarial. Transversalment es demanda una millor formació sindical i canvis senzills que qualifiquen els instruments de participació en el sindicat, com simplificar la burocràcia unificant bases de dades. Solidaritat i confederalitat com a base de l'acció sindical.

    Pel que fa que les vies de finançament, la valoració majoritària és que han de partir de la causalitat i la transparència, han de ser múltiples i requereixen major implicació de tota l'organització. També es valora la revisió en els trams de la quota d’acord amb els ingressos, que segueix sent la via bàsica i indispensable.

    La majoria de les aportacions consideren irrenunciable el finançament corresponent per la nostra participació institucional, a causa de la funció social associada a representativitat i negociació col·lectiva d'eficàcia general, la qual cosa requereix dotar-nos com a sindicat d'una norma estatal. Sobre aquest tema, es demana una Llei de finançament estatal, en igualtat de condicions que els partits polítics, ja que CCOO és l'organització social amb major nombre d'afiliació, i amb funcions de caràcter social i públic, per mandat constitucional.

    Noticias relacionadas

    CCOO PV inicia un proceso participativo para repensar el sindicato

    Què opines?

    Calendario de asambleas en l’Alacantí-les Marines para #RepensarCCOO

    Calendari d’assemblees al País Valencià per a #RepensarCCOO

    Debat entre la joventut de CCOO PV

    Conclusions del grup de diàleg sobre #RepensarCCOO a Xirivella

    XXI Escola d'estiu de CCOO PV

    Pere J. Beneyto: “El sindicat és un factor de cohesió i contribueix a la qualitat social d'un país”

    XXI Escola d'estiu de CCOO PV

    Pere J. Beneyto: “El sindicat és un factor de cohesió i contribueix a la qualitat social d'un país”

    CCOO PV analitza l’acció sindical sociopolítica escaient davant l’impacte de l’economia digital

    CCOO PV dedica su escuela de formación al impacto de la economía digital en las relaciones laborales

    La acción sindical ante el proceso de digitalización

    Abordaje sindical del impacto de la digitalización en diferentes sectores productivos

    “El cambio tecnológico no genera de forma automática ni una mejora ni un empeoramiento del empleo”

    CCOO PV a l’ofensiva contra la #precarietat

    “Si no democratizamos la economía nos privatizarán la política” Bruno Estrada

    “L’antiga divisió sexual de l’ocupació encara pot explicar l’actual discriminació laboral de les dones”

    Panel de experiencias de defensa colectiva ante la precariedad

    L’Escola d’Estiu analitza les transformacions tecnològiques i energètiques al món del treball

    CCOO PV aposta per una transició tecnològica justa, compatible amb els drets laborals i socials

    Respuestas integradoras a desafíos de representatividad, transformación tecnológica y cambio climático

    Administració, empresa i sindicat davant la transformació del món del treball

    Models de producció i transició justa a una economia sostenible

    Canviar un model que genera desigualtat i pobresa requereix aprofundir en la governança

    Actualització normativa i convenis de transició justa en l’ocupació i en el medi ambient

    CCOO defiende una transición ecológica con medidas que protejan a las personas y zonas afectadas

    L’Escola d’Estiu de CCOO PV analitzarà els fons europeus i la seua afectació al País Valencià

    “Un instrument per a ajudar a la transformació social, econòmica, laboral i cultural”

    “La clase trabajadora no puede quedarse al margen de la transición y el cambio”

    L’Escola d’Estiu de CCOO PV abordarà els reptes de la transició digital i energètica

    L’actualització del model sindical davant l’acceleració de les transformacions tecnològiques

    Transició digital i energètica en el món del treball: la necessària participació sindical

    Coscubiela: “La fortalesa de CCOO està en la capacitat d'organitzar les noves realitats laborals”

    La XXVIII Escola d'Estiu de CCOO PV abordarà els reptes de la participació sindical

    CCOO PV debat en la seua XXVIII Escola d’Estiu sobre la participació de la joventut en el sindicat

    “La joventut pateix una precarietat estructural, agreujada per les dificultats d'accés a l'habitatge”

    Noticias relacionadas

    CCOO PV inicia un proceso participativo para repensar el sindicato

    Què opines?

    Calendario de asambleas en l’Alacantí-les Marines para #RepensarCCOO

    Calendari d’assemblees al País Valencià per a #RepensarCCOO

    Debat entre la joventut de CCOO PV

    Conclusions del grup de diàleg sobre #RepensarCCOO a Xirivella

    XXI Escola d'estiu de CCOO PV

    Pere J. Beneyto: “El sindicat és un factor de cohesió i contribueix a la qualitat social d'un país”

    XXI Escola d'estiu de CCOO PV

    Pere J. Beneyto: “El sindicat és un factor de cohesió i contribueix a la qualitat social d'un país”

    CCOO PV analitza l’acció sindical sociopolítica escaient davant l’impacte de l’economia digital

    CCOO PV dedica su escuela de formación al impacto de la economía digital en las relaciones laborales

    La acción sindical ante el proceso de digitalización

    Abordaje sindical del impacto de la digitalización en diferentes sectores productivos

    “El cambio tecnológico no genera de forma automática ni una mejora ni un empeoramiento del empleo”

    CCOO PV a l’ofensiva contra la #precarietat

    “Si no democratizamos la economía nos privatizarán la política” Bruno Estrada

    “L’antiga divisió sexual de l’ocupació encara pot explicar l’actual discriminació laboral de les dones”

    Panel de experiencias de defensa colectiva ante la precariedad

    L’Escola d’Estiu analitza les transformacions tecnològiques i energètiques al món del treball

    CCOO PV aposta per una transició tecnològica justa, compatible amb els drets laborals i socials

    Respuestas integradoras a desafíos de representatividad, transformación tecnológica y cambio climático

    Administració, empresa i sindicat davant la transformació del món del treball

    Models de producció i transició justa a una economia sostenible

    Canviar un model que genera desigualtat i pobresa requereix aprofundir en la governança

    Actualització normativa i convenis de transició justa en l’ocupació i en el medi ambient

    CCOO defiende una transición ecológica con medidas que protejan a las personas y zonas afectadas

    L’Escola d’Estiu de CCOO PV analitzarà els fons europeus i la seua afectació al País Valencià

    “Un instrument per a ajudar a la transformació social, econòmica, laboral i cultural”

    “La clase trabajadora no puede quedarse al margen de la transición y el cambio”

    L’Escola d’Estiu de CCOO PV abordarà els reptes de la transició digital i energètica

    L’actualització del model sindical davant l’acceleració de les transformacions tecnològiques

    Transició digital i energètica en el món del treball: la necessària participació sindical

    Coscubiela: “La fortalesa de CCOO està en la capacitat d'organitzar les noves realitats laborals”

    La XXVIII Escola d'Estiu de CCOO PV abordarà els reptes de la participació sindical

    CCOO PV debat en la seua XXVIII Escola d’Estiu sobre la participació de la joventut en el sindicat

    “La joventut pateix una precarietat estructural, agreujada per les dificultats d'accés a l'habitatge”