Comisiones Obreras del País Valenciano | 23 julio 2024.

CCOO PV lamenta que el Consell renuncie a millorar la qualitat del sistema de serveis socials

  El Govern valencià ha paralitzat la norma que regula la tipologia i el funcionament dels centres, serveis i programes de serveis socials, aprovada per l'anterior executiu. El sindicat insta a la consellera Susana Camarero a reprendre la senda del diàleg social per a abordar el reforç del sistema.

  30/04/2024.
  Serveis socials

  Serveis socials

  El Decret, que va ser consensuat amb els sindicats, millorava tots i cadascun dels serveis, des de les residències, passant pels habitatges tutelats, els centres de dia o d'atenció primària. Per a CCOO PV, amb l'ajornament de la norma es renuncia a millorar la qualitat en l'atenció a les persones majors, amb discapacitat, amb problemes de salut mental, infància i dones.

  A més, evitar l'aplicació d'un decret que preveu avanços en el funcionament dels centres, implica que no es revisen les ràtios i no s'incremente el nombre de professionals que cuiden i responen a les necessitats de la societat. Per al sindicat, un augment de professionals ha d'anar de la mà d'una major professionalització i d'una millora de les condicions laborals, que sempre és garantia en l'atenció cap a les persones beneficiàries.

  De fet, el Decret aprovat l’any 2023 atén una demanda social de millorar la qualitat dels centres residencials i posar solució als problemes i mancances que hi ha, que es van fer molt més evidents al llarg de la pandèmia. Problemàtiques com la forta pressió assistencial que suporten les persones treballadores, que no poden gaudir dels descansos setmanals, tenint en moltes ocasions que doblar torns o realitzar funcions que no els corresponen, a causa d'una més que evident falta de personal.

  Aquesta situació era la que es pretenia corregir, introduint canvis com ara duplicar ràtios en el cas del sector de majors en centres residencials i centres de dia per als pròxims anys, o la regulació de les presències per torn en atenció directa a la persona usuària. S'establia una millora important en l'adequació de la xarxa pública d'espais sociosanitaris i socials, apostant per la implementació d'unitats de convivència reduïdes, un model residencial en el qual les persones es pogueren sentir com en la seua pròpia llar.

  Per a CCOO PV l'aplicació del Decret implicaria un canvi en el model, ja que es prevalia el benestar de la ciutadania per damunt dels interessos empresarials, posant fi a pràctiques d'èpoques passades, on el negoci d'uns pocs estava per damunt de l'interés de la majoria. “És per això, que no acceptem l'atac injustificat que ha patit el sistema de serveis socials amb la decisió presa pel Consell”, ha manifestat Ana Belén Montero, secretària de Polítiques Públiques i Protecció Social.

  En definitiva, el sindicat reclama al Govern valencià que reprenga la senda del diàleg social per a abordar el reforç del sistema, una qüestió que no pot demorar per més temps. Segons Montero, “urgeix posar en marxa polítiques que responguen a les necessitats de la ciutadania, que atenguen les noves exigències derivades d'una evolució social en la qual cal tendir cap a una prestació de serveis socials amb major qualitat, control i dignificació en l'atenció a les persones usuàries i en les condicions laborals de les persones treballadores”.