Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 julio 2024.

Exposició del Fòrum per la Memòria sobre la publicació Generación Consciente

  • Del 3 al 17 de maig en la seu d'Alcoi: carrer Sant Isidre,1.

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina continua amb la tasca divulgativa de l'exposició i la col·lecció de revistes Generación Consciente. La mostra torna a Alcoi gràcies a CCOO de les Comarques Centrals del País Valencià i la col·laboració de l'Ajuntament d'Alcoi. El divendres dia 3 serà la inauguració, a partir de les 19 hores a la seu del sindicat, ubicada al carrer Sant Isidre, 1.

18/04/2024.
Cartell de la mostra

Cartell de la mostra

Aquesta és una oportunitat de presenciar l'única col·lecció completa en el món i que compleix un segle d’història. Una tasca que ha estat possible gràcies al Museu dels Heterodoxos, Heretges i Marginats de l'Orxa i al Centre d’Estudis Socials Alacant Obrera.

Generación Consciente va nàixer a Alcoi en la primera dècada del segle XX, d’ideologia anarquista, però enfocada en l’àmbit cultural, tractava una diversitat de temes socials des d’un enfocament didàctic i encara amb una vigència rellevant en l’actualitat. Amb aquestes característiques, està considerada una de les revistes de més alta qualitat del seu gènere.

Segons les investigacions, la publicació tenia una gran difusió en l’àmbit internacional, especialment entre aquelles zones de parla hispana i Europa, amb tirades de fins i tot 75.000 exemplars.

Després de passar per Cocentaina, Muro, Xàtiva i Ontinyent, la  publicació llibertària tornarà a la ciutat que la va veure nàixer. Aquesta és la darrera oportunitat per gaudir d’ella perquè a continuació anirà a València, Castelló i Barcelona.

Es tracta d’una publicació molt especial que va nàixer al 1923 en circumstàncies difícils i on podem veure l’altíssim nivell intel·lectual que va assolir la classe obrera alcoiana durant el primer terç del segle XX.

A més, coincideix en el temps amb l’exposició de Josep Renau a l’IVAM-CADA Alcoi, que també ofereix algunes pàgines i portades de Estudios, títol que va rebre Generación per eludir la censura de la dictadura primoriverista. 

A partir del dia 3 de maig i fins al dia 17, en la seu de Comissions Obreres d’Alcoi (CCOO PV Comarques Centrals), es podrà tornar a gaudir de l'exposició sobre la revista centenària.