Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 abril 2024.

El procés 1001 o la lluita que va il·luminar la democràcia

  • 29 de febrer, a les 19 hores, llibreria Bangarang (Historiador Diago, 9, València).

Presentació a València del llibre ‘1001. La lucha que alumbró la democracia’, un recull de textos sobre la caiguda dels líders del moviment obrer a Espanya durant la dictadura franquista, un fet que va esdevindre un símbol de la lluita per les llibertats.

21/02/2024.
Presentació del llibre a València.

Presentació del llibre a València.

El proper dijous 29 de febrer, a les 19 hores, en la llibreria Bangarang (Historiador Diago, 9, València), es presentarà el llibre ‘1001. La lucha que alumbró la democracia’. Aquest recull de textos ha sigut editat per CCOO i publicat per l’editorial Catarata. En la presentació intervindran, a més del secretari de Cultura de CCOO PV, Santi Mateu; una de les autores del llibre, l’escriptora Elvira Lindo; el coordinador de la publicació, Bruno Estrada; i el director de l’edició espanyola de Le Monde Diplomatique, Ferran Montesa

Els autors de la publicació, a més de Lindo, són Daniel Bernabé, Natalia Junquera, Pablo Ordaz, i Alberto Sabio. Aquests cinc autors i autores aporten la seua visió sobre com el Procés 1001 va transformar la seua manera d'entendre el moviment sindical. La duresa amb què la dictadura franquista va voler “exemplificar” la caiguda dels líders del moviment obrer a Espanya, aplicant unes exorbitades penes de presó a la cúpula de Comissions Obreres, els "deu de Carabanchel", va acabar per convertir el Procés 1001 en un símbol nacional i internacional de la lluita per la democràcia i les llibertats a Espanya.

A partir d'entrevistes als protagonistes del 1001, els autors i les autores relaten la seua detenció, el judici —que té lloc el mateix dia de l'assassinat de Carrero Blanco— i la vida dels sindicalistes en la presó. Però també ens contextualitzen el moment, mostrant les repercussions que aquest fet va provocar en el moviment obrer, en la millora dels drets laborals i en el conjunt de la lluita antifranquista.

Finalment, aquest llibre busca reconéixer també l'esforç de sindicalistes anònims i visibilitzar la veu crítica de les dones i el seu paper en la lluita sindical. “Mai una narració sense elles. El relat estaria incomplet i, per tant, no respondria a la veritat” (Elvira Lindo).

Per poder assistir a la presentació es recomana enviar un correu electrònic de reserva al correu cultura@pv.ccoo.es.