Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 abril 2024.

JORNADA

Per a CCOO PV el primer repte és reduir els accidents de treball

    CCOO PV ha celebrat una jornada per abordar les conseqüències del canvi climàtic a les quals es veuen exposades les persones treballadores. Una trobada en la qual també s'han tractat importants reptes com la incorporació de la perspectiva de gènere en la prevenció, la identificació de malalties professions o les noves realitats del treball.

    05/06/2023.
    Jornada ‘Seguretat i salut en el treball en situació d'altes temperatures’, en CCOO PV.

    Jornada ‘Seguretat i salut en el treball en situació d'altes temperatures’, en CCOO PV.

    La secretària general de CCOO PV, Ana García, ha destacat la labor fonamental que realitza el sindicat en salut laboral com a delegades i delegats, “perquè ens va en això la salut i, en el pitjor dels casos, la vida”.

    García ha recordat les 77 persones que van perdre la vida en el treball l’any 2022, un drama que ha motivat la signatura del Pla autonòmic contra els accidents mortals, a través del diàleg social. La dirigent sindical ha manifestat que la prevenció de riscos laborals ha de ser una prioritat per al Govern que es constituïsca i per a les empreses: “No val que siga un mer tràmit burocràtic per a evitar les sancions”, ha assenyalat. En aquest sentit, García considera necessari que s'avance en l'Estratègia valenciana de salut i seguretat, independentment del Govern que es configure.

    La responsable de CCOO PV ha apuntat als reptes que cal fer front des de l'àmbit preventiu, com la transició digital, la demogràfica i l'ecològica. “El canvi climàtic ja està impactant en la seguretat i en la salut de les persones treballadores, com vam poder constatar el passat estiu. És fonamental treballar des de la gestió preventiva per a adaptar les condicions laborals al nou escenari climàtic”, ha asseverat.

    L'escassa avaluació dels riscos psicosocials, la incorporació de la perspectiva de gènere en la prevenció i acabar amb el transvasament de patologies professionals al sistema públic de salut, són els grans reptes als quals cal fer front. “Queda molt per fer i des de CCOO tenim el compromís de la lluita per la seguretat i salut en el treball”, ha conclòs Ana García.

    Reduir els accidents laborals

    El secretari de Salut Laboral i de Sostenibilitat Mediambiental de CCOO, Mariano Sanz, ha realitzat una defensa de la tasca d'assessorament dels delegats i de les delegades de prevenció, una labor recollida en l'Estatut dels Treballadors i en la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL). “El dret a la seguretat i a la salut laboral és un dret de tots els treballadors i de les treballadores pel fet de ser-ho i està recollit per la Constitució”, ha emfatitzat. Sanz ha destacat que CCOO té 45.000 delegats i delegades de prevenció, més del 15 % de representació en les empreses espanyoles, “per la qual cosa exercim una funció d'equilibri en la LPRV que és fonamental”.

    Un dels reptes a abordar és la reducció dels accidents laborals. Actualment moren 5 persones cada 2 dies en el treball (el 94 % dels accidents mortals els pateixen homes). El sector de la construcció triplica el nombre d'accidents del sector serveis. L'índex d'incidència de sinistralitat més elevada es dona en els subsectors de subministrament d'aigua i tractament de residus i es tripliquen les possibilitats de tindre un accident entre els treballadors i les treballadores sense contractació estable. Una altra dada destacada és que les dones superen als homes en accidents in itinere, el 56 %.

    Sanz s'ha referit als riscos psicosocials, “els grans absents de la prevenció”. En aquest sentit, ha assenyalat que el 40 % dels accidents mortals han tingut causes cardiovasculars (infarts o vessaments cerebrals). “Hi ha una gran associació ja demostrada entre aquestes patologies amb els riscos anteriorment assenyalats: relacionats amb l'organització del treball, altes exigències i un baix control dels riscos. L’any 2022, van augmentar en un 17 % les baixes laborals relacionades amb la salut mental”, ha afirmat.

    Alhora, Sanz ha insistit en l'avanç de riscos “clàssics”, que lluny de superar-se persisteixen i estan relacionats amb la qualitat de la prevenció en les empreses: les caigudes en altura, els colps, l'aixafament, les electrocucions. En aquest punt ha fet referència a la importància del treball sindical de formació i d’informació, especialment en contractes i subcontractes: “Si no coneixes els riscos, difícilment els podràs avortar. Cal preocupar-se dels treballadors i de les treballadores que estan en pitjors condicions”.

    El diàleg social en la prevenció

    Sanz ha esmentat l'acord aconseguit el mes de febrer passat en l’‘Estratègia espanyola de seguretat i salut laboral 2023-2027’, entre Govern central, agents socials i econòmics i comunitats autònomes. Un instrument fonamental per al desenvolupament de les polítiques de prevenció, tant en l'àmbit estatal com autonòmic. Per al secretari de Salut Laboral de CCOO, la prevenció ha de ser participativa i coordinada, i ha de desenvolupar-se després amb els plans estratègics en les CA, que alhora han d'estar basats en el diàleg social: “Els prejudicis ideològics representen polítiques d'unilateralitat que, al final, són el pitjor remei per als aspectes relacionats amb la prevenció de riscos laborals”.

    El dirigent sindical ha fet referència a la necessitat d'abordar riscos que no estan adequadament dimensionats, com la digitalització, la intel·ligència artificial, la robotización, el treball a distància o el canvi climàtic.

    Per la seua banda, la directora general de Treball i directora de l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT), Elvira Ródenas, ha participat en la jornada per explicar les competències del seu departament en matèria de seguretat i salut laboral, així com els reptes futurs.

    En la segona part de la jornada, s'han abordat els riscos de l'estrés tèrmic provocat per les altes temperatures, les mesures preventives sobre aquest tema, les eines d'avaluació a disposició de la representació sindical i la legislació concreta en aquesta matèria. En aquest apartat han intervingut Pascual García, cap de la unitat de seguretat i salut en el treball de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de la província de València; i Beatriz Estrela, tècnica de prevenció del servei de programes i assistència de l’INVASSAT.