Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 abril 2024.

Reconeixement de la lluita per les llibertats i homenatge als represaliats de CCOO PV

    Comissions Obreres del País Valencià lliurà el #Premi25Abril a les llibertats a la Unió de Periodistes Valencians, pel seu compromís amb la defensa de la llibertat d’expressió i el dret a rebre una informació plural i veraç. En l’acte, també es va retre homenatge a les persones detingudes en les caigudes de CCOO “perquè la memòria de la repressió i de la lluita per un món millor no caiga en l’oblit”. 

    19/05/2023.
    Cristina Chirivella, Ana García y Vicent Marco

    Cristina Chirivella, Ana García y Vicent Marco

    El secretari de cultura, Santi Mateu, va emfatitzar que CCOO PV és un sindicat de classe i sociopolític, però també conrea la cultura i vol ser altaveu del relat de la història de la classe treballadora. “La llibertat és el camí més recte cap a la igualtat i una de les causes de la nostra existència. Avui lliurem el Premi 25 d’Abril a les llibertats i retem homenatge als companys represaliats per defensar-les” va afirmar.

    La secretària de Moviments socials i Cooperació, Isabel Barrajón, va presentar la candidatura de la Plataforma contra el bloqueig dels EUA a Cuba del País Valencià, una organització que ha fet una crida a la societat valenciana a rebutjar un bloqueig que viola els DH del poble cubà, sumant les seues veus a la comunitat internacional que ho ha condemnat sistemàticament en l’ONU.

    En nom d’Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, va presentar la candidatura del Col·lectiu de joves antifeixistes de Pego. “Aprofitant un partit de futbol un grup d’ultres va exhibir simbologia nazi corejant proclames feixistes. Davant aquesta situació, un grup de joves de Pego es va manifestar per denunciar aquest inacceptable atac a la dignitat del poble”.

    La secretaria de Comunicació, Ester Calderón, presentà la candidatura de la Unió de Periodistes Valencians, nascuda l’any 1997. “Al llarg d’aquests anys el seu compromís amb la defensa de la llibertat d’expressió i el dret a rebre informació plural i veraç ha sigut ferm. Una societat madura necessita un col·lectiu de periodistes democràticament lliures”.

    La secretària general de CCOO PV, Ana García, va ressaltar que “la recerca de llibertat forma part de l'essència de la nostra organització. Vam lluitar per tindre-la en els anys de la fosca dictadura, lluitem dia a dia per mantindre-la i lluitarem perquè les generacions futures puguen gaudir-ne, és l’herència que els hem de deixar. Una llibertat compartida i col·lectiva, i no una llibertat hedonista i autocomplaent com venen altres".

    Després de la votació oberta al públic per escollir la candidatura guanyadora, la més votada ha sigut la Unió de Periodistes pel seu ferm compromís envers de la llibertat d’expressió i la denúncia dels seus entrebancs.

    Vicent Marco, president de la Unió de Periodistes Valencians va valorar el guardó "en uns moments on el periodisme està sent eliminat pels poders econòmics, i on les notícies falses i la manipulació informativa està tan present, suposa un gran suport per a continuar lluitant per aqueix periodisme lliure”.

    La vicepresidenta, Cristina Xirivella, va agrair al jurat haver pensat en la Unió com a candidata i a les persones que, amb el seu vot, han decidit que era mereixedora del guardó. “La Unió de Periodistes Valencians continuarà defensant-les, defensant el lliure exercici del periodisme, el dret a la informació i la urgència d’acabar amb la precarietat laboral i salarial dels periodistes i de les periodistes"

    La segona part de l’acte va incloue la presentació del documental de producció pròpia ‘Les altres veus’, que arreplega els testimonis de les víctimes i familiars, sobre com van viure aquell període de repressió. 

    “La llibertat és el camí més recte cap a la igualtat. És un bé fràgil que cal defensar diàriament. Hui homenatgem aquells que es van querellar per delictes de lesa humanitat, i a totes les persones de les CCOO PV detingudes pel seu compromís” va introduir Santi Mateu.

    La secretària general, Ana Garcia, va transmetre el reconeixement del sindicat a totes les persones que van lluitar i es van sacrificar per la llibertat, pels drets laborals, pels drets socials i de ciutadania de la classe treballadora. “Totes aquelles persones i les seues famílies són els nostres predecessors i amb ells ens vinculem”. 

    En concret, es va referir als companys detinguts i torturats els anys 1968 i 1970 per pertànyer a les Comissions Obreres i que es van animar a iniciar tot un procés judicial llarg i dificultós per a exigir la denúncia i reparació d’aquells fets inhumans. Procés que després d’esgotar la via jurisdiccional espanyola arribà fins a l’alt Tribunal d’Estrasburg. I on malauradament un jutge únic va rebutjar la querella per delictes de lesa humanitat. 

    També es va referir als familiars que patiren la militància dels companys i d’aquelles filles i fills que no entenien les absències dels seus pares i mares. 

    La repressió contra les CCOO té moltes altres caigudes abans i després d’aquests anys. Destacà també la caiguda de les Joventuts Comunistes de València a la fi de l’estat d’excepció de 1969, aquells joves que començaven a assumir responsabilitats. “Ens van atacar. Ens van fer caure, però nosaltres sempre ens van alçar. I sempre ens alçarem”, va advertir García. 

    Els temps han canviat, però els motius per lluitar de manera organitzada continuen. La lluita de classes continua, cal que la seua història, que és la nostra també, siga coneguda i difosa entre les noves generacions, perquè sàpien que en la seua lluita quotidiana cal unir-se i organitzar-se. 

    Només algunes de les homenatjades i els seus familiars va poder participar en l’acte i arreplegar una reproducció d’“El abrazo” de Juan Genovés. 

    L’emotiva cloenda musical estigué a càrrec del grup Estrela Roja de Benimaclet, que va interpretar La Internacional i La Muixeranga.