Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 febrero 2024.

La ineficàcia preventiva amenaça la salut i la vida de persones treballadores

  L'accident mortal patit per un treballador ahir a Canet d'en Berenguer evidencia la urgència d'implementar l'Estratègia espanyola de seguretat i salut en el treball.

  03/03/2023.
  L’any 2022 es van produir 826 morts confirmades per accident laboral, més de dues defuncions diàries.

  L’any 2022 es van produir 826 morts confirmades per accident laboral, més de dues defuncions diàries.

  Aquest dijous els Serveis d'Emergència Sanitària van acudir al polígon industrial de Canet d'en Berenguer a auxiliar un treballador que havia patit una caiguda des de 8 metres d'altura, però no van poder fer una altra cosa que certificar la mort d'aquest company, víctima d'un accident laboral, que a més va ser molt similar al succeït fa un parell de mesos en aqueix mateix polígon."Una vegada més hem de lamentar un accident mortal a la comarca" denuncia la UI CCOO Camp de Morvedre.

  El sindicat reitera la urgència de modificar unes pràctiques laborals molt allunyades de la cultura de la prevenció de riscos. "Estem funcionant com una societat irresponsable i brutal que assumeix la mort en el treball com una cosa inevitable, com una cosa inherent a la naturalesa del treball. I no és així. Aquesta última mort, com totes les anteriors, haguera d’haver-se evitat perquè era evitable. És molt trist acomiadar-se d'un familiar i no tornar a veure'l amb vida perquè ha mort en un accident laboral" afirma Sergio Villalba, secretari general de CCOO Camp de Morvedre.

  Oficialment, l’any 2022 es van produir 826 morts per accident laboral cosa que suposa més de dues defuncions diàries (i la xifra pot ampliar-se fins als 870 decessos quan concloguen les investigacions). Qualsevol activitat humana que generara una mitjana de més de dos morts diàries a Espanya provocaria un vertader escàndol social. No obstant això, en succeir en l'àmbit laboral, la resposta social continua sent feble.

  Per això, CCOO apel·la a la responsabilitat de les administracions i de les empreses, les grans i les xicotetes, perquè elaboren i vigilen el compliment dels seus plans de prevenció i s'implemente urgentment la recent Estratègia espanyola de seguretat i salut en el treball, llargament reclamada i signada recentment.

  Finalment, la UI Comissions Obreres a Camp de Morvedre i Alt Palància lamenta profundament aquest tràgic accident i trasllada les seues condolences a familiars i afins del treballador mort.