Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

CCOO Comarques Centrals saluda el Decret de creació dels pactes territorials per l'ocupació

  • Permetran adequar la política local als problemes i necessitats del territori.

Amb l’aprovació del Decret els pactes territorials per l’ocupació i desenvolupament local es configuren com a espai deliberatiu de participació d’agents socials i econòmics. Els seus objectius bàsics són la promoció del creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball decent per a tots i totes.

23/01/2023.
Un dels objectius bàsics són l’ocupació plena i productiva i el treball decent per a tots i totes.

Un dels objectius bàsics són l’ocupació plena i productiva i el treball decent per a tots i totes.

Fins ara els pactes territorials depenien de convocatòries anuals que subvencionaven la posada en marxa de programes experimentals i, que cadascun d’aquests podia desenvolupar en el seu àmbit. Amb el nou decret de creació de pactes territorials, aquest passa a tindre un “estatus propi” i, ja no continuaran fent-se projectes experimentals, sinó altres accions fruit del diàleg social en el territori, entre ajuntaments o mancomunitats i sindicats més representatius i patronals.

El Decret 235/2022 de 30 de desembre en el preàmbul, parla d‘adequar la política local a les necessitats del territori i, això va molt més enllà del que fins ara es feia. Amb el nou decret, el Servei Valencià d'Ocupació (Labora) aposta per procediments participatius que garantisquen la coordinació en la planificació i la gestió de les polítiques d'ocupació, per optimitzar l'ús dels recursos públics i evitar duplicitats. Això és un canvi de perspectiva molt significatiu, fins ara els pactes territorials restaven al marge de qualsevol altre tipus de política municipal en matèria d'ocupació o de desenvolupament local, com ara per exemple els programes d'ocupació pública, les escoles tallers, etc.

La cohesió territorial i la vertebració del territori agafen un paper fonamental en el procés de renovació dels acords que originen els pactes territorials, de manera que els ajuntaments hauran de compassar les seues polítiques amb els objectius dels pactes i la governança d’aquests. Aquells ajuntaments que hagen constituït el Consell Econòmic i Social, hauran d’adequar el seu funcionament normal a les dinàmiques del Pacte.

Tanmateix, el nou decret situa el diàleg social en el centre de les polítiques territorials en matèria d'ocupació i de desenvolupament local i de promoció i desenvolupament econòmic sostenible.

En relació a l’articulat, és important l'article 1 del Decret, que defineix els pactes territorials com a instruments que garanteixen un creixement d'ocupació de qualitat i desenvolupament local sostenible, a través de la concertació territorial.

Tanmateix l'article segon, en relació a la concertació territorial, li atribueix la finalitat d'impulsar el creixement econòmic sostenible, generar ocupació, fomentar l’impuls econòmic i facilitar la coordinació i la integració de les polítiques d'ocupació i de desenvolupament local sostenibles. Això és, un canvi fonamental pel que fa al desenvolupament de les polítiques municipals d'ocupació i de desenvolupament i interacció amb els agents socials i econòmics.

A més a més, el nou decret obri la possibilitat que els pactes també hi intervinguen i actuen en altres àmbits diferents, on la Conselleria d'Economia podrà concórrer a convocatòries d'ajudes públiques d'altres conselleries.

Ara resta que els diferents pactes territorials, adeqüen els seus acords al que incorpora el Decret de creació de pactes i, aprofiten per actualitzar els pactes al nou context socioeconòmic del País Valencià.