Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

SEMINARI

"Violència de gènere a les cadenes globals de valor: realitat, reptes i perspectives"

  • 3 i 4 de novembre, Facultat de Dret UV (Av. Tarongers, València)
  • Retransmissió a través del canal de YouTube de la Fundació.

La Fundació Pau i Solidaritat PV i CCOO PV organitzen aquest seminari junt al grup d’investigació VITRAGE (Violencia, Trabajo y Género) de la Universitat de València i el grup de treball CLACSO Lex Mercatoria, Derechos Humanos y Democracia.

31/10/2022.
Cartell seminari

Cartell seminari

L'objectiu d'aquesta iniciativa es reflexionar sobre la situació en l’àmbit internacional i estatal pel que fa a la normativa en matèria de drets laborals, treball, violència, assetjament, justícia social i reparació a les víctimes, i quins són els reptes i les oportunitats per als diferents agents implicats, entre ells els sindicats.

A començament de 2022 el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 del Govern d’Espanya va iniciar el període de consulta pública prèvia sobre l’avantprojecte de la Llei de protecció dels drets humans, de la sostenibilitat i de la diligència deguda a les activitats empresarials transnacionals.

El 25 de maig de 2022, des de l’Estat espanyol es va dipositar l’instrument de ratificació del Conveni 190 sobre l’eliminació de la violència i l’assetjament al treball que entrarà en vigor justament un any després, el 25 de maig de 2023.

A principi d’octubre, el moviment sindical internacional ens hem mobilitzat el dia 7 per la Jornada Mundial pel Treball Decent per reivindicar salari digne i treball decent per a tota la classe treballadora. A final d’aquest mateix mes hi haurà, com cada any, una nova ronda de negociacions -la huitena- sobre el Binding Treaty on Transnational Corporations and Human Rights, amb l’objectiu d’elaborar un instrument vinculant d’àmbit internacional per a regular les activitats de les empreses i organitzacions transnacionals.

Aquesta cita que pot passar desapercebuda és crucial per garantir els drets laborals i el treball decent dels treballadors i les treballadores d’arreu del món, també d’ací al País Valencià.

El mes de novembre però, a sindicalistes, feministes i defensores de drets humans ens porta a la ment una altra qüestió: l’eliminació de totes les formes de violències masclistes i de gènere per les quals actuem dia rere dia i que evidenciem especialment cada cada 25 de novembre i cada últim dijous de mes.

Tenint en compte aquest context, els reptes i oportunitats a nivell normatiu, la realitat pràctica de la classe treballadora als seus centres de treball i dels sindicalistes en l’exercici de les seues funcions i de l’acció sindical des de la Fundació Pau i Solidaritat PV, CCOO PV, VITRAGE, la Facultat de Dret i el grup de treball CLACSO Lex Mercatoria, Derechos Humanos y Democracia s’ha organitzat el seminari "Violència de gènere en les cadenes globals de valor: realitat, reptes i perspectives".

Per abordar la qüestió amb una mirada integral al llarg dels 2 dies de durada del seminari es comptarà amb la participació de professionals del sector acadèmic, la investigació, el tercer sector, defensores de drets humans i el sindicalisme que participaran en conferències sobre:

· Violència, treball i gènere: el Conveni 190 de l’OIT i les Cadenes Globals de Valor.

· Les garanties del compliment del Conveni 190 de l’OIT a les Cadenas Globales de Valor: de la RSE a la diligència deguda.

· La perspectiva de gènere als Principis Rectors de les Nacions Unides i en les negociacions del Binding Treaty

· Violència de gènere en les cadenes del sector del tèxtil i a les indústries extractives.

· Violència de gènere, migracions i cadenes de subcontractació a Espanya.

Per consultar amb major detall el programa del seminari, consulta aquest enllaç.

Es pot participar només en alguna de les conferències i és convenient inscriure’s-hi en el formulari d’inscripcions.

El seminari ha estat organitzat i finançat, d’una banda, pel Projecte I+D+i PGC2018-094912-B-I00 (VITRAGE), del projecte d’investigació finançat per MCIN/ AEI /10.13039/501100011033/ i per FEDER "Una manera de hacer Europa" i per la Fundació Pau i Solidaritat PV i CCOO PV mitjançant el projecte "Trabajo Decente en Red II: Una ciudadanía global comprometida con el trabajo decente para la sostenibilidad de la vida" Solidaritat PV, CCOO PV i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana amb el suport econòmic de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

En aquest sentit, dona continuïtat a altres activitats que s'estan organitzant des de la Fundació Pau i Solidaritat PV com els cursos de formació en matèria de Treball Decent i Agenda 2030 o jornades sobre diligència deguda, drets laborals, guies sindicals o Agenda 2030.

Documentación asociada
Documentación asociada