Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 abril 2024.

Dept. Salut de la Ribera

CCOO exigeix a la Conselleria de Sanitat un conveni just per al personal laboral del Departament Salut de la Ribera

    La Federació de Serveis Sociosanitaris de CCOO PV insta a la Conselleria de Sanitat a negociar un conveni nou que arreplegue les millores laborals i retributives a les quals segons el Decret de jornada 137/2003 té dret des del primer moment el personal laboral i que no volen reconéixer.

    05/08/2022.
    Façana de l'Hospital de La Ribera

    Façana de l'Hospital de La Ribera

    La Secció Sindical de CCOO en el Departament de Salut de la Ribera denuncia el tracte que la Conselleria de Sanitat li dona al personal laboral en aquest departament. Després de la fi de la concessió de la Ribera i la subrogació del personal com a personal laboral a extingir, la Conselleria va prometre una estabilitat i millora en les condicions laborals que no s'han arribat a complir.

    El sindicat considera que amb el mateix ocupador s'haurien de tindre les mateixes condicions i que ara el personal està subrogat, però no realment integrat en la Conselleria. “Al personal laboral se'ls exigeix la mateixa titulació, formació i responsabilitat, aquest sindicat no pot permetre que se'ls continue tractant com a treballadors de segona pel fet d'haver sigut subrogats” denuncien.

    Després de la reversió s'ha evidenciat la falta de voluntat de l'Administració per a negociar millores, això unit al desconeixement de la normativa laboral per part de la Conselleria, ha dut que aquest personal continue regint-se per un conveni col·lectiu que tenia vigència fins a 2018.

    Per a CCOO aquesta negociació suposava la integració real del personal laboral a extingir de la Ribera en la Conselleria de Sanitat. Es pretenia aconseguir acords que minimitzaren les diferències laborals entre tots dos col·lectius coexistents en el Departament, estatutari i laboral. Aquestes negociacions també podrien beneficiar la gestió diària per a disminuir la tensió que ocasiona, que davant una mateixa situació es tenen diferents normatives.

    Lluny de l'exposat, la Conselleria de Sanitat en la mesa de negociació ha llançat propostes que suposen reduir drets al personal laboral, en les condicions en les quals consideren que estan millor respecte al personal estatutari, però sense oferir res a canvi, cosa que mostra la seua falta de voluntat d'aconseguir l'equiparació entre el seu personal. D'aquesta manera s'evidencien els prejudicis que té la Conselleria de Sanitat amb el personal laboral a extingir.

    El que realment ens preocupa és que darrere d'aquesta falta de negociació, hi ha un interés de la Conselleria de continuar explotant el personal laboral com feia l'empresa privada, ja que malgrat no estar en el Conveni la realització d'hores extres, la Conselleria realitza un ús abusiu d'aquestes amb el personal laboral, on els posa en la tessitura que perquè puga lliurar un company o companya, o per cobrir el servei, han de realitzar-les.

    Aquestes hores són retribuïdes per davall del preu hora ordinari. A més, no se'ls abonen els plusos de penositat si coincideixen en hores nocturnes o festives, i tot això va en detriment de contractar més personal. Aquest fet genera un greuge amb el personal estatutari que no pot acollir-se als mateixos drets i considera un benefici que té el personal laboral, malgrat no ser així.

    A això se suma la situació que ha provocat la pandèmia, que ha incrementat més les diferències entre tots dos personals, com ara la retribució de les baixes al 100 % que no té el personal laboral i la consideració de treballar en serveis especials com ara plantes d'infecciosos.

    Des de CCOO denuncien que “lluny de no aconseguir millores laborals a través de la negociació, se'ns obliga a estar contínuament litigant en els tribunals per defensar els drets reconeguts en el Conveni actual i que la direcció del Departament, juntament amb la Conselleria de Sanitat, nega el personal laboral a extingir”. Exemples d'això són, la retribució 100 % després de l'adaptació per maternitat, la jubilació parcial, l'exempció de nits per majors de 50 anys i l'ampliació de jornada als contractes parcials.