Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

Stop LGTBI-fòbia en els centres de treball

    En el Dia Internacional contra l'Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia, CCOO denuncia la persistència dels discursos d'odi i reivindica la necessitat de convertir els centres de treball en espais segurs per a les persones LGTBI.

    17/05/2022.
    #FesSortirElsColors

    #FesSortirElsColors

    El 17 de maig de 1990, l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l'homosexualitat femenina i masculina del llistat de malalties mentals. En commemoració d'aquesta efemèride, se celebra cada any en aquesta data el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, una data especialment assenyalada davant l'auge dels discursos d'odi i les agressions LGTBI-fòbiques.

    Les estadístiques del Ministeri de l'Interior reflecteixen que, en els sis primers mesos de 2021 (últimes dades disponibles), Policia i Guàrdia Civil havien rebut 610 denúncies per delictes d'odi, un 9,3 % més que en el mateix període l’any 2019. Preocupen els informes sobre l'evolució dels delictes d'odi, elaborats anualment des de 2013, que mostren que quasi tots els anys se’n registra un augment. A més, l'enquesta sobre delictes d'odi de 2021, realitzada també pel Ministeri de l'Interior, assenyala que el principal motiu discriminatori que denuncien les víctimes en les seues respostes és per orientació sexual/identitat de gènere, amb un 35,47 % de les contestacions. I això malgrat el fenomen de la infradenúncia que sovint s'assenyala des dels col·lectius.

    En l'avantsala dels delictes se situa el discurs d'odi, molt més difícil de quantificar, però, el sabem, estés als carrers, en les xarxes socials, en els corredors de les empreses… i amb efectes certs sobre la salut i el benestar de les persones LGTBI+.

    Des de CCOO subratllem el nostre compromís amb les llibertats i el respecte a la diversitat sexual, afectiva i de gènere: ningú hauria de ser objecte de burles, d’acudits, de discriminacions o d’agressions per estimar o desitjar a qui desitge, o en raó de la seua identitat o expressió de gènere. Ningú hauria d'haver d'ocultar la seua orientació o orientació sexual en els espais laborals i perdre per això drets en el treball, sent a més llocs en els quals tant de temps passem totes les persones treballadores i que tant d'impacte tenen en el nostre benestar, en la nostra vida i lliure desenvolupament. Perquè si algú ha d'avergonyir-se és qui persegueix, qui humilia, qui assetja, qui tem la diferència i/o classifica les altres persones segons els seus prejudicis. La campanya ‘#FesSortirElsColores. #SácalesLosColores. #StopLGBTIfòbia en els centres de treball’ posa l'accent en la denúncia de tots aquests comportaments intolerables que els delegats i les delegades de CCOO perseguiran.

    En CCOO apostem per la sensibilització i la formació en matèria de diversitat sexual en les empreses, per incloure l’LGTBI-fòbia i els riscos psicosocials que aquesta comporta en les polítiques de prevenció i en l'avaluació de riscos dels llocs de treball, i per protocols específics en matèria d'assetjament LGTBI-fòbic per a donar seguretat, resposta i protecció a les possibles víctimes. Creiem a més en la necessitat d'una llei estatal que, més enllà de l'àmbit laboral, protegisca i empare davant de les agressions LGTBI-fòbiques.

    En paraules de Carolina Vidal López, secretària confederal estatal de Dones, Igualtat i Condicions de Treball: “CCOO és agent d'igualtat. Comprometem tot el nostre actiu sindical en la lluita contra l’LGTBI-fòbia per aconseguir entorns laborals inclusius on totes les persones desenvolupen lliurement la seua personalitat i s’hi troben segures”.