Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 abril 2024.

Vaga contra les retallades i la pèrdua de drets en la neteja d'edificis i locals de Castelló

    CCOO rebutja la proposta econòmica de les patronals del sector, que passa per una pèrdua d’augment salarial i de drets. La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, s'ha reunit avui amb el Comité de Vaga, que ha demanat la rescissió dels contractes que depenguen de la Generalitat, ja que les empreses no paguen l’SMI i no compleixen amb les obligacions laborals.

    24/11/2021.
    Concentració vaga neteja.

    Concentració vaga neteja.

    El Comité de Vaga va informar a la vicepresidenta per escrit que el passat dia 17 de novembre es va celebrar l'últim acte de Mediació del TAL CV, amb resultat: sense acord. Principalment per les propostes de les patronals ASPEL I APYMELIC, que tornaven a manifestar propostes inacceptables per al sector, ja de per si precari en les seues condicions salarials i amb pèrdua de drets. No obstant això, el Banc Social, en presència del Tribunal, va manifestar que a 5 dies de l'inici de la vaga estaven disposats esgotar totes les possibilitats a fi d'arribar a un acord encara que fóra necessari negociar nit i dia a fi d'evitar la vaga, tal com estableix l'article 8è del Reial decret llei 17/1977 que regula la vaga.

    En segon lloc, el Comité considera sorprenent que no haja existit cap crida ni comunicació per part de les patronals sobre aquest tema, ja que l'última proposta del TAL va ser la realitzada pel Banc Social i ells havien de consultar amb els seus associats. "Hem d'entendre que després de cinc dies sense resposta i una vegada iniciada la vaga, ens sembla inconcebible la poca serietat sobre aquest tema i la falta de voluntat d'evitar la Vaga per part del Banc Empresarial. Sent ells els únics responsables de l'actual situació", lamenten.

    Per tot això, les netejadores i la seua representació s'adrecen a la vicepresidència de la Generalitat, com a secretària i portaveu del Consell, perquè medie en aquesta vaga sectorial, integrada majoritàriament per un 90% de dones amb molta parcialitat en els seus contractes i que afecta molts edificis públics dependents de la Conselleria de Sanitat, d'Educació i altres dependències públiques administratives de la GVA.

    Reunió amb Mónica Oltra

    En la reunió mantinguda avui amb Mónica Oltra, el Comité de Vaga ha traslladat a la vicepresidenta la seua última proposta salarial, a més de manifestar-li la falta d’interés i de responsabilitat de les patronals en resoldre aquesta vaga (no tenen notícies seues des del dia 17).

    La representació de CCOO i UGT han demanat formalment que rescindeixen els contractes que depenguen de la Generalitat que actualment executen les empreses, per no pagar l’SMI, ja que fan un mal ús dels diners públics. A més, aquestes empreses no compleixen amb les obligacions laborals que exigeix la Llei de contractes del sector públic.

    La delegació de la Conselleria els han comunicat que es posaran en contacte amb les patronals ASPEL i APYMELIC per saber les seues intencions de negociar amb el Comité de Vaga amb vista a resoldre aquest conflicte. També parlaran amb totes les conselleries per tal de comprovar el compliment dels decrets de l’SMI.

    Antecedents

    Les patronals ASPEL i APYMELIC proposen retallades i propostes econòmiques que precaritzaran molt més aquest sector, malgrat ser un treball essencial per a la societat, conformat majoritàriament per dones, que han estat des de l'inici de la pandèmia en primera línia d'exposició. La vaga es durà a terme si les associacions empresarials no atenen les justes reivindicacions que mereix el personal.

    Les treballadores i els treballadors porten 2 anys sense augment salarial. Proposen 0 % per als anys 2020-2021 i que a partir de l'any 2022 s'establirà un salari anual de 13.510 euros (que és el salari mínim legal que han de complir totes les empreses, per la qual cosa no suposa cap increment). La proposta econòmica de la patronal és abastar un conveni col·lectiu per a 5 anys, i eliminar el plus de transport i el plus d'antiguitat. Això suposaria en equivalència a la total pèrdua econòmica de la seua proposta amb 5 anys sense augment salarial i amb pèrdua de drets.

    Per a l'any 2023, les patronals proposen un salari anual de 14.000 euros, però solament amb la proposta de la pèrdua de l'antiguitat. El personal no tindria un augment real durant la vigència del conveni que proposen les patronals, és més, perdria diners.

    Actualment el salari mínim interprofessional estableix una retribució mínima per als convenis col·lectius de 13.510 €/any, amb jornada completa. En aquest conveni col·lectiu s'estableix una retribució en la categoria de netejador/a, majoritària en el sector, de 12.670,70 €/any (incloent-hi el plus de transport), molt per davall de l’SMI que legalment les empreses han de preveure i aplicar, tenint en compte a més que la gran majoria de contractes del sector són de jornada parcial.

    Per a CCOO de l’Hàbitat PV no és acceptable la proposta de la patronal sabent que els nivells d'inflació actuals són superiors al 5 % per a enguany. Les treballadores i els treballadors del sector de neteja de Castelló comprenen les retribucions més baixes respecte a les que perceben a les províncies d'Alacant i de València.

    Aquesta vaga afectarà molts serveis com ara hospitals i centres de salut, col·legis, instituts, universitats, dependències públiques, oficines, sectors industrials, etc. Les persones treballadores del sector demanen comprensió i suport a les seues reivindicacions per a millorar la seua situació laboral.