Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

#ElFuturÉsNostre

Joves CCOO PV denuncia el greu empitjorament de les condicions laborals juvenils a l'estiu i anima a combatre’l col·lectivament

  • · 94,6 % temporalitat juvenil
  • · 44,54 % taxa d’atur dones joves

Comissions Obreres reivindica el protagonisme de la joventut per a construir el futur de la classe treballadora. Avui s'ha presentat la campanya ‘El futur és nostre. El futur és de la joventut treballadora’, una eina de lluita col·lectiva per unes condicions dignes, la qual romandrà activa al carrer i en xarxes socials i que culminarà amb la commemoració del Dia Internacional de la Joventut, el 12 d'agost.

28/07/2021.
Cartell de la campanya 'El futur és nostre'

Cartell de la campanya 'El futur és nostre'

La secretària de Joventut i Noves Realitats del Treball, Rocío Pascual afirma que “és necessari prendre mesures urgents per a acabar amb tota mena d'abusos en la contractació molt característics de la temporada estival i el sector serveis, un sector a més molt feminitzat i juvenil. La precarietat laboral no és un peatge pel qual cal passar per a poder accedir a un treball amb millors condicions, és una conseqüència del sistema en el qual vivim que és necessari erradicar”.

Les persones joves són les que més han patit les conseqüències de la crisi de la COVID-19, ja que han sigut nombrosos els acomiadaments que s'han realitzat en el nostre territori. A més, la situació estructural en la qual es troben està caracteritzada per una temporalitat (d'un 94,6 % dels contractes en persones menors de 25 anys segons dades del SEPE) i una parcialitat forçosa que fa impossible que les persones joves treballadores es puguen emancipar i accedir a un habitatge en bones condicions, ja siga a través d'una hipoteca o en règim de lloguer.

D'altra banda, l'alta taxa d'atur (41,28 % i 44,54 en el cas de les dones, segons l’EPA) i els baixos salaris són factors importants que aboquen la joventut treballadora a estar en risc d'exclusió social o a dependre totalment dels seus pares, que en molts casos tenen dificultats per a assumir la seua manutenció.

Aquestes desigualtats estructurals s'accentuen en els mesos d'estiu, sobretot al País Valencià, a causa del model predominantment turístic en el qual vivim, fins i tot en un any com 2021 en el qual les dades del turisme han caigut molt respecte a altres anys. “No podem continuar permetent que siga la joventut la que patisca aquestes condicions i aquesta estacionalitat pel simple fet de ser joves” denuncien.

Aquesta nova campanya de Joves CCOO PV segueix el camí marcat pel sindicat i aposta per mesures que milloren les condicions de la joventut treballadora, com el reforç de les inspeccions de treball davant els abusos empresarials i la denúncia de l'ús de la figura del fals autònom, cada vegada més comú entre la joventut, ja que suposa un augment dels beneficis empresarials.

“Des de Joves CCOO PV volem animar a la joventut treballadora a organitzar-se per a lluitar de manera col·lectiva contra totes aquestes desigualtats laborals i ser part activa en la construcció d'un futur digne per als treballadors i les treballadores del País Valencià” conclou Pascual.