Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

Enquesta de població activa

CCOO PV aposta per apuntalar la protecció social i reforçar els serveis públics per a contindre els efectes de la pandèmia

    El País Valencià tanca 2020 amb 51.300 persones més en desocupació, en un mercat laboral molt afectat per la crisi sanitària. CCOO PV alerta sobre l'atur de llarga durada, quasi el 44 % i sobre la bretxa en l'ocupació de les dones.

    28/01/2021.
    Per a CCOO PV, és necessari mitigar l'impacte de la pandèmia quant a la salut i quant a l'afectació en l'ocupació

    Per a CCOO PV, és necessari mitigar l'impacte de la pandèmia quant a la salut i quant a l'afectació en l'ocupació

    L'enquesta de la població activa (EPA) de l'últim trimestre de 2020 tanca al País Valencià amb 51.300 persones en atur més que l'any anterior, 72.500 persones ocupades menys i una taxa de desocupació que ja arriba al 16,37 %. En aquest quart trimestre, el País Valencià està suportant el 10,7 % del total d'atur de l'Estat. Per a la responsable d'Ocupació de CCOO PV, Ana García, un autèntic drama per a les persones que no tenen ocupació i que han vist que la seua prestació finalitza en plena pandèmia sense possibilitat de tindre un treball. “El nostre mercat laboral és fràgil i en situacions de crisi, ens afecta més”, assenyala.

    Al País Valencià, els resultats de l’EPA per al quart trimestre de 2020 indiquen que hi ha 24.800 aturats menys que el trimestre anterior, això és una disminució del 5,87 %, i, per tant, el nombre total d’aturades i aturats és de 398.000. “En un trimestre típic de reducció de la desocupació, aquesta disminució no ha d'enlluernar-nos ja que tenim quasi 400.000 persones sense una ocupació i això sense tenir en compte els treballadors i les treballadores que estan protegits pels ERTO. La pandèmia ha provocat que tinguem més persones que no tenen un treball”, explica Ana García.

    Per a CCOO PV, és molt preocupant que el 43,8 % de les persones en desocupació siguen de llarga durada. Així mateix, alerta sobre la bretxa laboral entre dones i homes: l'atur dels homes és inferior al de les dones. Del total de persones en desocupació (398.000), 189.800 són homes i 208.200 dones. La pandèmia, a més, ha evidenciat la fragilitat del model de cures, i ha colpejat durament les dones i les possibilitats de conciliació de la vida laboral i familiar, amb especial afectació en l'ocupació femenina.

    És important contindre la pandèmia per a recuperar l'economia i és fonamental apuntalar la protecció social. S'han de continuar fent passes per a reforçar els serveis públics i reduir el col·lapse en la sanitat. És necessari un impuls de l'activitat per part del sector públic, per una banda de caràcter assistencial, però també mitjançant el suport al canvi de model productiu, que ha de basar-se en la I+D, i no tant en activitats estacionals relacionades amb el sector serveis.

    Per a CCOO PV, és necessari mitigar l'impacte de la pandèmia quant a la salut i quant a l'afectació en l'ocupació. Per avançar en la millora de la situació, en el diàleg social, CCOO PV aposta per la creació d'ocupació de qualitat, per sectors que poden ser estratègics en la creació d'ocupació: I+D+I, infraestructura pública, energies renovables, desenvolupament de política industrial, digitalització de l'empresa privada i pública, reforç dels serveis públics, etc.

    La pandèmia ha donat lloc a una crisi econòmica que sens dubte tindrà efectes al llarg dels pròxims anys, i que requereix una acció concertada a mitjà i llarg termini, amb la finalitat de garantir la protecció dels treballadors i de les treballadores, especialment als qui es troben en una situació més vulnerable. És d'esperar que les mesures associades al fons de recuperació servisquen per a crear ocupació de qualitat i contrarestar l'impacte de la covid-19 en el nostre mercat laboral.