Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

Sinistralitat Laboral III Trimestre

La COVID-19 està afectant greument la salut mental de les persones treballadores

    Conegudes les dades del tercer trimestre sobre sinistralitat laboral, CCOO denúncia la devaluació patida de les condicions de treball durant aquesta pandèmia. Les xifres publicades pel Ministeri de Treball avancen que 63 persones han perdut la vida en els primers nou mesos d'enguany. En comparació amb 2019, en són deu més, fet que n’assegura la contínua tendència creixent dels últims tres anys.

    19/11/2020.
    Els riscos psicosocials i l'estrés laboral, entre els problemes més difícils i urgents en matèria de PRL.

    Els riscos psicosocials i l'estrés laboral, entre els problemes més difícils i urgents en matèria de PRL.

    Els accidents lleus, greus i in itinere s'han reduït per raons derivades de les restriccions de mobilitat i per un mercat de treball que pateix directament les conseqüències de la pandèmia. Així i tot, la falta de proteccions de les línies de vida per impedir caigudes en altura, de senyalitzacions i de perimetritzacions de seguretat que eviten colps, talls, aixafaments o traumatismes en general, provoca que els accidents de treball es continuen perpetuant.

    Per a Daniel Patiño, secretari de Salut Laboral de CCOO PV, si s'aplicara la necessària formació i informació i les mesures contemplades en la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, els accidents es reduirien. “Encara que considerem que la llei, en el seu recentment quart de segle, avança en la protecció de les persones treballadores, el paper és molt patit si no s'interioritza com a part inherent al procés productiu i multitud d'empreses s'han quedat únicament en això”, ha denunciat.

    El sindicat posa l'accent en les conseqüències de la pandèmia quant als perills que afecten la salut mental de les persones treballadores. Els riscos psicosocials i l'estrés laboral es troben entre els problemes més difícils i urgents en matèria de salut i seguretat en el treball, com ha reflectit aquesta crisi. Prop de la meitat de les persones treballadores de la UE ho consideren una dificultat habitual i més del 25 % declara estrés relacionat amb el treball en la totalitat o en la major part de la seua jornada. Davant aquest panorama, involucrar a empreses i administracions en la prevenció i vigilància de l'estrés ha de ser una labor necessària per evitar mals majors.

    A més, CCOO PV fa una crida a reforçar i planificar de manera coordinada entre administracions, plans preventius específics, ja que els recursos limitats de la Inspecció de Treball i de l’INVASSAT en la vigilància, assessorament i control redunden en la qualitat de la salut de les persones treballadores, especialment en les pimes i micropimes, així com en la subcontractació de la cadena de valor.

    Finalment, Patiño alerta de les insuficiències en els sistemes de notificació, que haurien d'alinear-se amb el Marc Estratègic Europeu de Salut i Seguretat en el Treball 2021-2027. “És necessari tindre dades públiques a fi de millorar la base empírica de les polítiques de salut i seguretat en el treball, tal com ens està ensenyant la COVID-19”, ha assenyalat.