Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

CCOO celebra una jornada sobre la reversió en el sistema sanitari: del privat al públic

    La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris, FSS CCOO, ha celebrat a València, amb retransmissió en “streaming” per a tot l'Estat i una audiència de més de 150 participants, una jornada per a analitzar la reversió en el sistema sanitari, el pas del privat al públic. Durant les diferents ponències s'han analitzat, des del vessant politicosindical i juridiconormatiu, dos itineraris diferents per a realitzar la reversió, des d'una empresa pública i mitjançant el ja conegut ‘model Alzira’.

    06/11/2020.
    Jornada sobre la reversión sanitaria.

    Jornada sobre la reversión sanitaria.

    En la jornada han participat a més de destacats membres de CCOO del País Valencià i d'Andalusia, la consellera de Sanitat de la Comunitat Valenciana, Ana Barceló; el gerent del Servei Andalús de Salut, Miguel Ángel Guzmán; i el director general d'Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat, Rodrigo Gutiérrez.

    A més d'altres personalitats de gran rellevància i reconeixement professional, tant en la gestió sanitària com en l'àmbit jurídic i dret laboral, com són Isabel González, exgerent del Departament de la Ribera; Carlos Alfonso Mellado, president del Consell Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana; Patricia Boix, lletrada del Consell Jurídic Consultiu o Hortilio Pereda, subdirector d'Organització i Ordenació del SAS.

    Des de principi dels anys 90, pràcticament tots els governs han permés i/o promogut la privatització de la gestió dels serveis públics, sota la justificació de reducció de la despesa pública i eficiència en la prestació dels serveis, per intentar amagar una aposta ideològica neoliberal per a desmuntar els serveis públics i amb aquests una part crucial de l'estat del benestar.

    L'aprovació de la Llei 15/97, de 25 d'abril, sobre habilitació de noves formes de gestió del Sistema Nacional de Salut, va obrir la porta a l'entrada de tot tipus d'empreses privades lucratives en la gestió de la sanitat pública. Posteriorment s'ha desenvolupat al nostre país l'estructura normativa orientada a la privatització dels serveis públics. No ha ocorregut el mateix per a recórrer el camí contrari.

    CCOO rebutja, i sempre ho ha fet, la privatització de tots els serveis públics, tan assistencials com serveis auxiliars (restauració, neteja, manteniment, etc.) Apostem per la derogació de la Llei 15/97 i per la reversió dels serveis privatitzats als sistemes públics de salut amb garanties per al procés i per als professionals i les professionals, i vetllar també pel compliment de la normativa respecte a l'accés a l'ocupació pública.

    Jornades com la que hem celebrat avui contribueixen a identificar els problemes principals que poden donar-se en els processos de reversió i les necessitats de regulació normativa que oferisquen suficient garantia jurídica i estabilitat.

    Aquesta és una de les principals conclusions a les quals s'ha arribat durant la jornada, la imperiosa necessitat d'una regulació normativa que buide els dubtes i les controvèrsies que hi puguen sorgir, sobretot en el que té a veure amb la subrogació del personal i els efectes que aquesta pot tindre en l'accés a l'ocupació pública, atesa la normativa del dret comunitari.

    CCOO, en la reversió al sistema públic de les concessions administratives promou, tant per a l'Hospital de Torrevella com per a les empreses i fundacions públiques d'Andalusia, una gestió pública i directa de l'Administració. El model de reversió ha de garantir la integració real dels serveis al sistema, oferir les majors garanties de continuïtat de gestió directa i assegurar el respecte dels drets laborals del personal laboral i del personal estatutari.

    En paraules d'Antonio Cabrera, secretari general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO, en el tancament de l'esdeveniment “des de CCOO mai anteposarem la despesa davant de la salut, així doncs, davant els dos models exposats en aquesta Jornada, CCOO aposta clarament perquè la reversió dels serveis privats al sector públic es faça, en el cas del País Valencià, directament als serveis de salut i no a través d'ens instrumentals (empreses públiques o fundacions) que com s'ha demostrat a Andalusia donen menor garantia al personal integrat i comporta més riscos per a futures reversions al capital privat”.