Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 de septiembre de 2020

CCOO PV reclama avanços en el teletreball, la cobertura per a la desocupació i el reforç dels serveis públics

  Davant l'augment de l'atur registrat a l'agost al País Valencià, la central sindical creu fonamental que es continuen amb els mecanismes de protecció, com els ERTO, i reclama mesures de creació d'ocupació. “Hem de preparar-nos en l'àmbit laboral i social per a una situació de pandèmia i crisi que es pot agreujar aquesta tardor”, assenyala Ana García, secretària de Formació i Ocupació de CCOO PV.

  02/09/2020.
  Ana García, secretaria de Formació i Ocupació de CCOO PV.

  Ana García, secretaria de Formació i Ocupació de CCOO PV.

  L'atur ha augmentat a l'agost a 5.694 persones (1,31%) en relació amb el mes anterior, en un mes que sol ser dolent per a l'ocupació. La desocupació al País Valencià es veu agreujat per la mena de teixit productiu i la nostra dependència del sector serveis, durament colpejat per la pandèmia.

  Davant aquest escenari, la secretària de Formació i Ocupació de CCOO PV, Ana García, considera fonamental que es continuen mantenint els mecanismes que protegisquen l'ocupació, com han sigut els ERTO, “així com mesures de creació d'ocupació que impedisca que les persones entren en risc de pobresa”. García recorda que el nostre mercat laboral té grans febleses, caracteritzat per la precarietat ja abans de la crisi, la qual cosa perjudica notablement la joventut i a les dones.

  Per sexe, la desocupació femenina se situa en 257.425 dones, el 58,4% del total de persones en atur, i ha augmentat respecte al mes anterior un 1,08% (l'atur masculí creix a l'agost un 1,64%, amb 183.283 homes desocupats). Per edat, el nombre de persones en atur menors de 25 anys ha augmentat fins a situar-se en 41.206, un increment de 705 joves (1,74%). El mateix ocorre amb l'atur de les persones amb 25 i més anys: amb 399.502 persones, ha augmentat respecte a juliol un 1,26%.

  Gran impacte en la contractació: disminueix un 33%

  El nombre de contractes al País Valencià ha sigut de 102.269, hi ha 50.417 contractes menys que el mes anterior, és a dir una disminució del 33,04%. Si ho comparem amb el mes d'agost de 2019 veiem que també hi ha 30.250 contractes menys. En aquest mes sol descendir el nombre de contractes perquè finalitza la temporada estival, però la disminució que va patir el mes d'agost de 2019 respecte a agost de 2018 va ser de 7.066 contractes menys, per la qual cosa podem observar el gran impacte que ha patit la contractació en aquest any 2020.

  Per a García, és necessari preparar-nos en l'àmbit laboral i social per a una situació que es pot agreujar aquesta tardor: “És imprescindible que s'avancen en els drets del teletreball i en la cobertura de desocupació de les persones que no han pogut trobar un treball o que l'han perdut i se'ls esgoten les possibilitats de trobar-ho si avança la pandèmia”. En aquest sentit, CCOO PV defensa el reforç dels serveis públics com a sanitat, educació, serveis socials, SEPE, etc. “per a atendre i cobrir les seues necessitats”.

  CCOO PV emplaça a avançar en l'acord de reconstrucció ‘Alcem-nos’, fruit del diàleg social en el qual es detallen mesures per a reactivar el País Valencià amb ajudes a la creació d'empreses, amb plans d'ocupació i programes de formació i qualificació de les persones treballadores, i amb reforç dels serveis públics, entre altres mesures. “És imprescindible que ens preparem per a revertir una crisi sanitària i econòmica que encara no ha finalitzat i que pot rebrotar en passar l'estiu”, apunta la responsable d'Ocupació de CCOO PV.

  Augment en el sector serveis

  Per activitats econòmiques, l'atur registrat ha augmentat en tots els sectors excepte a agricultura que ha disminuït en 561 persones (-3,35%). El major increment se situa en serveis, amb 299.332 persones en desocupació (un 67,9% del total de persones en atur). Aquest sector ha patit un increment de 2.613 aturats més que el mes de juliol, i, si ho comparem amb el mes d'agost de 2019 observem que hi ha 50.198 aturats més. El motiu principal d'aquesta caiguda es deu a les restriccions de mobilitat dels principals països emissors de turisme. En indústria, l'atur ha augmentat en 1.215 persones (2,22%) i construcció en 1.807 persones (5,50%). El col·lectiu sense ocupació anterior també ha augmentat el seu atur registrat amb 620 persones en atur més (1,83%).

  CCOO PV continuarà col·laborant en la construcció d'un model econòmic i social diferent a l'actual, un sistema productiu d'alt valor afegit, capaç de crear ocupació de qualitat.

   

   

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.