Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 de septiembre de 2020

CCOO demana aprofundir en les mesures de seguretat en el curs més singular i especial dels darrers temps

  La secretària de la Federació d’Ensenyament de CCOO PV, Xelo Valls, i el secretari general de CCOO PV, Arturo León, han presentat propostes educatives i laborals en el marc de l’inici de curs, per a una tornada a les aules de forma segura.

  31/08/2020.
  Arturo León i Xelo Valls, durant la roda de premsa.

  Arturo León i Xelo Valls, durant la roda de premsa.

  Per a la Federació d’Ensenyament de CCOO PV, aquesta tornada a les aules ha de tindre com a primer objectiu la seguretat sanitària, perquè els centres educatius siguen espais segurs. Aquesta fita és un treball col·lectiu de tota la comunitat educativa i que dins dels centres són fonamentalment professorat i alumnat qui ha de portar a terme les accions per aconseguir-ho.

  Per això, la secretària de la Federació d’Ensenyament de CCOO PV, Xelo Valls, defensa que durant els primers dies de curs, l’inici lectiu amb alumnat hauria de ser escalonat i que s’hi pogueren fer accions educatives entorn a de la pandèmia i la seua eradicació, més enllà de les instruccions que les autoritats sanitàries marquen. L’acompanyament emocional és important i caldria dotar de mitjans perquè tant l’alumnat com el professorat pogueren tindre aquesta atenció. La situació viscuda ha de ser una oportunitat d’aprenentatge per abordar i gestionar el que pot ser una realitat que s’hi pot tornar a repetir.

  Per això, la Federació d’Ensenyament de CCOO PV advoca per una revisió dels currículums excessivament extensos i academicistes. El professorat, fonamentalment de secundària sent angoixa per no poder abordar-lo en la situació de presencialitat parcial prevista per a la majoria de nivells, cosa que genera una situació que no és desitjable ni per al professorat ni per a l’alumnat.

  Per altra banda, establir la ràtio recomanada d’entre 15-20 alumnes per classe requereix d’espais disponibles, impossibles en la gran majoria de centres. Per això, generar-ne de nous requereix dobles torns, amb la consegüent ampliació de plantilla o semipresencialitat, en previsió que la pandèmia puga remetre. Però de cara al futur, el sindicat defensa que també cal fer una revisió de les infraestructures amb criteris de ràtios més reduïdes, un pla pluriennal fruit d’una major dedicació pressupostària.

  Amb la intenció de tallar la cadena de contagis, la Federació d’Ensenyament de CCOO PV proposa un registre de mobilitat als centres educatius que ajude al rastreig i la traçabilitat, així com jornades i tallers educatius durant els primers dies de classe per saber com actuar en cas de contagi, una espècie de ‘simulacres COVID-19’. Per últim, planteja la continuïtat al llarg del curs amb l’augment de contractació de docents per poder atendre totes les necessitats sobrevingudes.

  El secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha destacat que el sistema educatiu és i ha de ser un element “de primer ordre” en les polítiques del Govern, ja que és “el pilar fonamental de l’estat del benestar, la base del principi d’igualtat i l’element de cohesió de la societat”. Aquesta importància la recull el recent acord de reconstrucció ‘Alcem-nos’, fruit del diàleg social entre Consell, sindicats i patronal. Léon ha recordat que el pacte contempla la baixada de les ràtios de l’alumnat, plans de reforç educatius, avanços en la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys i reforç de la cultura digital, amb més recursos i formació del professorat i l’alumnat.

  A més, l’acord inclou millores en la Formació Professional, amb l’augment del nombre de places, del seu reconeixement social i contempla la creació dels Consells Territorials de Formació Professional, un òrgan representatiu amb sindicats i patronals per fer propostes de millora en l’àmbit comarcal. El secretari general de CCOO PV ha instat al Consell a iniciar el diàleg sobre la confecció dels Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a l’any 2021. “Volem veure plasmats els compromisos establerts en l’acord ‘Alcem-nos’, pel que fa a l’àmbit educatiu i també en la resta de matèries. Aquesta serà una tasca essencial en els pròxims mesos”.

  En referència a la necessitat de conciliació dels pares i mares que treballen, quan els seus fills o filles hagen d’estar aïllats per un cas de coronavirus al centre educatiu, León ha aclarit que hi ha mecanismes que poden permetre establir garanties per trencar-ne la cadena de transmissió, com ara el teletreball, o bé permisos retribuïbles o no retribuïbles i, recuperables o no recuperables, que es negocien en l’àmbit de les empreses. En qualsevol cas, el dirigent sindical ha afirmat que aquest tema s’ha d’estudiar amb matisos “perquè no és el mateix una gran empresa com la Ford que les empreses menudes”.

  El secretari general de CCOO PV ha apuntat que la tasca fonamental que abordarà el sindicat en els pròxims mesos serà la gestió d’aquesta crisi, amb el necessari equilibri del funcionament de l’activitat econòmica amb les mesures de prevenció. “El nostre paper serà que el teixit productiu patisca el menys possible i sense la destrucció de l’ocupació”.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.