Comisiones Obreras del País Valenciano | 5 de agosto de 2020

La sinistralitat laboral mortal es dispara i augmenten els riscos durant la desescalada

  • En l'últim mes de juny s'han succeït accidents mortals evitables amb unes mesures bàsiques de prevenció.

Malgrat que l'estat d'alarma va alentir l'activitat econòmica, els accidents de treball mortals creixen un 58,3 % fins a abril al País Valencià. El sindicat exigeix el compliment de la Llei de prevenció de riscos laborals i adverteix dels riscos durant aquest estiu si no s'extremen les mesures preventives.

03/07/2020.
Els accidents de treball mortals pateixen un increment del 58, % en el període gener-abril de 2020.

Els accidents de treball mortals pateixen un increment del 58, % en el període gener-abril de 2020.

Segons l'avanç de dades de l'Institut Valencià de Seguretat Salut en el Treball (INVASSAT) els accidents de treball mortals pateixen un increment del 58,3 % en el període gener-abril de 2020 respecte al mateix període de 2019 al País Valencià. En aquesta tràgica estadística no s'inclouen les persones mortes com a conseqüència de la COVID-19 contreta en el lloc de treball. 19 persones han mort en aquest període.

El nombre total d'accidents ha disminuït un 19,7 % (13.327), entre els quals es troben els accidents greus que disminueixen un 9,3 %. Això en un període que ha ocupat quasi dos mesos d'estat d'alarma amb el país funcionant sobre les activitats qualificades essencials. “Moltes empreses han oblidat que hi havia més riscos laborals a més del biològic, riscos que també maten”, afirma Daniel Patiño, responsable de Salut Laboral de CCOO PV.

El sindicat ha denunciat que en l'últim mes s'han succeït accidents mortals totalment evitables amb unes bàsiques mesures preventives: 5 caigudes en altura, 3 d'aquestes per treballs en cobertes; atrapaments i treballs en superfícies inestables, en els quals amb una correcta organització i planificació del treball en el qual es tingueren en compte els riscos laborals exposats s'haurien evitat aquests accidents fatídics.

“Són moltes vides les que s'han perdut amb la pandèmia, no podem permetre'ns que la desescalada trunque més vides en el desenvolupament del treball. Si amb l'activitat molt disminuïda succeeixen aquests accidents, aquest estiu es presenta molt complicat si no extremem les mesures”, conclou Patiño.

Mesures preventives davant la calor

CCOO PV ha iniciat la campanya informativa sobre les mesures preventives davant la calor extrema, així com les comunicacions amb la Inspecció de Treball per previndre situacions cada vegada més intenses i prolongades pel canvi climàtic. “L'estiu passat vam tindre massa exemples de morts per colps de calor”, denúncia el sindicalista.

El sindicat adverteix que denunciarà els incompliments en matèria d'estrés tèrmic, especialment en els sectors de treball a l'aire lliure. “Molts ajuntaments han alçat la restricció d'obra pública en els mesos estivals com a conseqüència de la crisi, ara han de vigilar i controlar les condicions en les quals es duu a terme aqueixes obres”, insta Daniel Patiño.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.