Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 de septiembre de 2020

El jutjat social de Castelló dictamina a favor de tres sindicalistes acomiadats per l'empresa MBHA

  La justícia obliga a l'empresa Molls i Ballestes Hispà-Alemanya de Villareal a readmetre o indemnitzar amb 300.000 euros als tres membres del comité d’empresa i delegats de CCOO que va acomiadar de manera improcedent. La sentència penalitza l'aplicació irregular d'un codi de conducta que va ser modificat ex professo per a acomiadar-los, i aniquilar la representació de CCOO, únic sindicat existent en l'empresa, a través d'un ERE d'extinció.

  02/06/2020.
  Façana del centre de producció de MBHA en Vila-real

  Façana del centre de producció de MBHA en Vila-real

  L'empresa Molls i Ballestes Hispà -Alemanya, de Vila-real, va presentar en 2009 un ERE d'extinció per a 49 persones, totes elles afiliades a Indústria de CCOO PV. Paradoxalment, l'expedient va ser aprovat per una nova majoria sindical que es va conformar en l'empresa eixe mateix any i que acabava amb anys de majoria sindical de CCOO en la signatura.

  Després d'aquesta “neteja” de pràcticament tota l'afiliació, un altre sindicat va consolidar una nova majoria i el seu primer acord va ser el d'introduir en el codi de conducta de l'empresa que "qualsevol treballador que tinguera una condemna penal en podria ser acomiadat per causa disciplinària". L'empresa era conscient que alguns treballadors tenien una causa pendent per haver participat en piquets de vaga en la defensa dels acomiadaments, causa que estava presentada per l'empresa i persones afins a ella.

  Deu anys després, el jutjat de Castelló va celebrar en 2019 el judici contra els 16 acusats entre els quals es trobaven els tres delegats de CCOO José Juan Navarro, Julio Góngora Flores, i Fernando López Ibáñez. Segons el parer d'Indústria de CCOO PV, la desproporcionada sentència, a l'empara de la llei mordassa, condemnava els imputats amb penes de fins a 18 mesos de presó.

  Immediatament després de l'obtenció d'eixa sentència, l'empresa aplicà el codi de conducta que havia modificat ad hoc i va acomiadar els tres sindicalistes que formaven part del comité d'empresa.

  Recentment, l'empresa Molls i Ballestes Hispà-Alemanya (MBHA) ha sigut condemnada. El jutjat social de Castelló reconeix la improcedència dels acomiadaments i obliga la signatura d’abonar més de 300.000 euros als tres acomiadats, o a readmetre'ls en els seus llocs de treball.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.