Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

CCOO i UGT rebutgen el contracte per a la licitació de la neteja en els centres sanitaris del País Valencià

    Els sindicats manifesten la seua disconformitat pel nou contracte sanitari, el valor estimat del qual ascendeix a més de 470 milions d'euros. Denuncien que els plecs de condicions no exigeixen a les empreses adjudicatàries una plantilla mínima per a garantir una prestació correcta del servei, tal com estableix la Llei de foment de responsabilitat social. Una porta oberta a retallades de condicions i de personal.

    15/05/2020.
    Servei de neteja.

    Servei de neteja.

    La Conselleria de Sanitat ha publicat els nous plecs de condicions que regiran la nova licitació de neteja sanitària destinada a prestar el servei en els 23 lots que configuren els departaments de salut de la Generalitat Valenciana. Les empreses del sector podran optar com a màxim a un total de 6 lots. Aquesta licitació serà per als pròxims 2 anys, amb possibilitat de pròrroga a 3 anys més.

    CCOO Construcció i Serveis del PV i la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT PV, que representen més del 80 % dels més de 3.000 treballadors que presten el servei de neteja en els centres sanitaris, han elevat una queixa formal a la Conselleria per a explicar els aspectes generals del nou contracte.

    Determinats aspectes dels plecs repercutiran de manera directa en el manteniment i l'estabilitat de l'ocupació en aquest servei tan necessari i tan essencial, sobretot en aquesta crisi de la COVID-19, en la qual els treballadors i les treballadores del sector han estat a l'altura.

    Per a CCOO i UGT resulta inconcebible que un dels contractes més importants de la Generalitat Valenciana siga alié a l'aplicació de la Llei de foment de responsabilitat social, impulsada per a promoure projectes que assumisquen criteris de sostenibilitat social i de manteniment de l'ocupació en la contractació pública.

    I encara més sorprenent és que que no s'hagen pres en consideració aquestes propostes, que van ser avalades en un document signat per unanimitat en el si del Consell Tripartit per la Mesa Sectorial de Neteja, formada per patronals, sindicats i Administració, amb la signatura del director general de Treball, Gustavo Gardey; el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu i el subdirector general de Relacions Laborals, Rogelio Navarro. Les propostes van ser traslladades pel desembre de 2019 a la Conselleria de Sanitat com a document consensuat conforme als criteris de la Llei de contractes del sector públic i la Llei de responsabilitat social de la GVA.

    És incompressible que aquest contracte, d'una banda, exigisca a les empreses paràmetres per a una millor qualitat en el servei i, d'altra banda, no s'exigisca a les empreses adjudicatàries una plantilla mínima (almenys la relació del personal subrogat), expressada en nombres de persones treballadores i nombre d'hores de treball necessàries per a una correcta prestació dels serveis. Tampoc indica que la plantilla no puga ser modificada unilateralment durant l'execució del contracte, conforme a la Llei 18/2018 de foment de responsabilitat social de la GVA.

    La Conselleria de Sanitat no concep que el 90 % del cost del preu d'aquest contracte és mà d'obra, i el fet de no establir garanties mínimes en les plantilles convida que les empreses puguen retallar condicions de treball i personal una vegada s'adjudiquen els contractes, per no haver-hi cap limitació expressa en els plecs de condicions. L'única manera per a aconseguir els nivells de qualitat òptima és garantir les plantilles mínimes necessàries.

    Sanitat tampoc ha tingut en consideració, com així ho estableix el document del Consell Tripartit, la dotació d'una partida per a ampliar el preu per hora, de manera que es puga ajustar a la realitat de la negociació col·lectiva futura dels tres convenis provincials d'aplicació. Es deixa així en pitjors condicions a les plantilles, en alguns casos, com ara Castelló, per sota del salari mínim interprofessional.

    CCOO i UGT realitzaran una ronda d'assemblees en les quals explicaran a les plantilles dels centres sanitaris el seu total rebuig a aquestes qüestions perquè la Conselleria rectifique els plecs. Els sindicats no descarten un altre tipus d'accions que pogueren realitzar-s’hi.