Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 de febrero de 2020

8M 2020

CCOO PV denuncia que el 90 % dels contractes realitzats l’any 2019 són temporals

  El sindicat ha analitzat la situació de l'ocupació al País Valencià durant l'any passat, i destaca que, dels 2.094.896 contractes realitzats, 1.877.772 en són temporals, més de la meitat amb una durada igual o inferior a un mes. Dades que ens mostren un mercat laboral cíclic, marcat per l'estacionalitat, i que continua precaritzant-se.

  15/01/2020.
  Contractació 2019

  Contractació 2019

  La reducció de l'atur es produeix d'una manera més accentuada els mesos de juliol i octubre, previs a les campanyes d'estiu i de Nadal, majoritàriament entre els homes (el 56 %) i fonamentalment en serveis. De fet, el 71 % dels contractes realitzats durant 2019 han sigut en aquest sector. La modalitat estrela de contractació és per circumstàncies de la producció, seguida d'obra i servei. “És important que puguem anar trencant aquests cicles per a generar estabilitat en l'economia i en el món laboral, i acabar amb l'empobriment generalitzat d'aquelles persones que treballen”, assegura la secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV, Ana García Alcolea.


  En la contractació temporal analitzada fins als contractes de major o igual durada a sis mesos, la mitjana se situa en un mes o menys (el 51 %). Si revisem les últimes dades publicades pel SEPE, en relació a l'evolució interanual dels contractes registrats de 2018 i comparat amb 2007, podem observar que la durada de set o menys dies ha passat quasi a duplicar el nombre de contractes, així com el d'entre set dies i un mes.


  El nombre excessiu de contractes que se signen porta aparellat un frau en la contractació, tant en la modalitat utilitzada com en la jornada aplicada o, a vegades, fins i tot en l'absència de contractació. El Pla director dut a terme per la Inspecció de Treball ha transformat, fins a 31 d'octubre, tan sols 15.574 contractes temporals en indefinits, l’1,06 % del total. I en la campanya específica de la Inspecció sobre economia submergida s'han detectat 7.279 infraccions, amb un import liquidat d'1.967.851 €.


  Si bé és cert que gran part d'aqueixes transformacions (6.222) s'han produït com a conseqüència de l'enviament massiu de cartes per part de la ITSS en les quals l'empresa ha procedit voluntàriament; no ho és menys que es continua acudint a aquestes modalitats contractuals com a porta d'entrada a la relació laboral, i es fixa únicament en la durada temporal i no atén la causalització de la contractació. Per desincentivar aquestes modalitats contractuals, s'haurien d'incrementar les cotitzacions socials.


  Per a CCOO PV és necessari que es done un impuls a la formació i a la qualificació del conjunt de treballadors i treballadores, ja que de l'anàlisi s'extrau que el 80 % de les persones en atur registrat aconsegueixen com a màxim estudis generals de secundària (actualment l'ESO). També cal ampliar la protecció social que suplisca les mancances de no tindre un treball. La taxa de cobertura s'ha situat durant l'any 2019 prop del 54 %, per la qual cosa la meitat de les persones aturades no reben cap prestació, siga de caràcter contributiu o no.

  En resum, podríem concloure que el mercat laboral ha continuat transformant ocupació de qualitat en precària. Per tant, exigim a la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball un desenvolupament eficaç i eficient de les polítiques actives d'ocupació, amb incidència especial en programes per a les dones, joves, persones en atur de llarga durada i totes aquelles amb dificultats especials d'inserció. També que el Consell active les ofertes públiques d'ocupació en l'Administració pública

  És necessari avançar en la recuperació del poder adquisitiu de la classe treballadora, impulsant la negociació col•lectiva, clau per a la recuperació de drets. Així com una major inversió en sectors productius que generen ocupació de qualitat (indústria, energies renovables, eficiència energètica dels habitatges, dependència, sanitat, educació, etc.) “El desenvolupament de l'estratègia valenciana de la indústria i la d'innovació haurien de contribuir al canvi de model productiu capaç de generar ocupació estable i de qualitat,” conclou Ana García Alcolea.

   

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.