Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

Les plantilles de Marie Claire a Vilafranca i Borriol aproven en referèndum les mesures d'ajust de jornada

    La proposta preveu una reducció d'una hora al dia durant 3 mesos, fins a preveure un màxim per persona de 60 hores; i impulsar una declaració dirigida a les administracions públiques, perquè aporte mesures excepcionals d'ajuda a la fàbrica de Marie Claire alineats, en la lluita contra els efectes del canvi climàtic, la desindustrialització de la zona i la despoblació.

    14/01/2020.

    Antecedents

    La Direcció de l'empresa va presentar a principi de desembre mesures correctores per a garantir el compliment del pla de viabilitat activat després de l'últim ERO. La mesura pretenia una reducció de jornada d'una hora durant quatre mesos, sumada a la desvinculació salarial que arrossega des de fa anys.

    A la necessitat de realitzar l'ajust de reestructuració de jornada, se sumava la negativa que va plantejar el Fons de Garantia Salarial (en primera instància) per a finançar el crèdit d’1,6 milions, del pagament de les indemnitzacions de l'últim ERO.

    En conseqüència, l'empresa havia de reduir el seu estoc en 2 milions d’euros, continuar amb el volum de vendes per a assegurar la renovació de les línies de circulant amb la banca, i continuar amb el pla de negoci (IBR) que garantira la viabilitat de l'empresa en els pròxims anys.

    Davant aquesta situació, el Comité d'Empresa va plantejar a la direcció dues prioritats: garantir l’assumpció del crèdit de les indemnitzacions per part del FOGASA i limitar la reducció de jornada amb diverses clàusules de salvaguarda, que asseguraren l'eficàcia de la mesura i, d'altra banda, fixaren la senda de la recuperació de la normalitat.

    Després de la celebració de diverses assemblees, que van comptar amb la presència dels secretaris generals de CCOO d'Indústria a les comarques del Nord, i del País Valencià, els treballadors i les treballadores de les plantes de Marie Claire a Vilafranca i Borriol van aprovar les propostes del Comité d'Empresa en un referèndum, que ha tingut la participació del 90 % de les plantilles, amb el resultat de 261 (66,1 %) vots a favor i 134 (33,9 %) en contra.

    Respecte a la demanda de mesures excepcionals d'ajuda en la lluita contra els efectes del canvi climàtic, la desindustrialització de la zona i la despoblació, tant a la fàbrica de Vilafranca com a la comarca dels Ports concorren les tres circumstàncies. El Comité destaca que l'empresa es dedica a la fabricació de roba interior d'abric, a una localitat exempta d'altres oportunitats d'ocupació industrial, i amb una elevada dependència del PIB de la localitat vinculada a la planta.