Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 de diciembre de 2019

Defensa la teua postura

Joves de CCOO PV llancen una campanya per denunciar la precarietat laboral durant l'estiu

  La iniciativa ‘A l'estiu la precarietat no pren vacances! La nostra lluita tampoc!’ posa el focus en les condicions de treball que pateix la joventut valenciana durant els mesos estivals, vinculades a un model amb una temporalitat alta, salaris baixos i molt poques garanties.

  04/07/2019.
  La precarietat no pren vacances!

  La precarietat no pren vacances!

  Joves de CCOO PV llança avui la campanya ‘A l'estiu la precarietat no pren vacances! La nostra lluita tampoc!’, una iniciativa que pretén denunciar l'alta temporalitat i els baixos salaris dels llocs de treball ocupats per persones joves, durant els mesos d'estiu, a causa d'un model turístic que ens porta a situacions d'extrema precarietat. El sindicat posa el focus en les condicions pròpies d'un model laboral temporal, amb molt poques garanties i uns salaris que disten molt de ser els marcats en els convenis.

  Segons les dades de l'atur registrat al País Valencià, pel juny de 2019 es van realitzar un total de 47.779 contractes a joves menors de 25 anys. D'aquests, 45.089 són temporals, per tant el col·lectiu pateix una taxa de temporalitat del 94,36 %. La taxa d’atur de menors de 25 anys al País Valencià, és del 32,3 %, quan la general és del 14 %, segons dades de l'última EPA.

  Baixa taxa d'emancipació

  La secretària de Política Social i Joventut de CCOO PV, Ana Belén Montero, assenyala que la precarietat que pateixen les persones joves “els està impedint poder desenvolupar un projecte de vida a mitjà i llarg termini”. Aquesta situació es veu reflectida en la baixa taxa d'emancipació al País Valencià, que se situa en un 19,5 % dels joves i de les joves entre 16 i 29 anys, segons les últimes dades de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya.

  Pel juny de 2019, com succeeix de manera cíclica, l'atur ha baixat un 1,42 % i el sector serveis ocupa més del 76 % de les persones noves contractades, la majoria lligades al turisme. “La joventut no pot pagar un model injust que comporta situacions tan precàries en les quals molta contractació és en negre i on no es respecten les normes bàsiques del treball”, denúncia Montero.

  Informació a zones turístiques

  El sindicat eixirà al carrer per informar als treballadors i a les treballadores joves a tot el territori valencià, especialment a zones de major afluència turística, per denunciar les condicions de precarietat però evitant caure en el pessimisme i en la resignació: “Volem traslladar la importància que les persones s'organitzen sindicalment per afrontar aquestes situacions. L'objectiu és oferir eines per a recuperar els drets arrabassats i dignificar la joventut al treball”, apunta Ana Belén Montero, que considera fonamental que els joves i les joves siguen conscients que poden transformar el model que els impedeix tenir expectatives de futur.

  Finalment, amb aquesta situació, és fonamental actuar sobre les polítiques d'ocupació i fomentar la contractació estable davant l'encadenament injustificat de contractes temporals. CCOO PV reclama perseguir la contractació temporal fraudulenta, un major reforç de les inspeccions de treball. El sindicat exigeix també acabar amb l'abús i l'ús fraudulent actual, també a l'estiu, de la figura de les persones becàries, que en moltes ocasions amaguen vertaderes relacions laborals.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.