Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 de febrero de 2020

8M 2020

La campanya Per un Finançament Just acorda les actuacions per a aquest trimestre

  Una vegada complit un any des de la signatura del Manifest per un finançament i inversions justes per a la Comunitat Valenciana, que van promoure les organitzacions sindicals CCOO PV i UGT PV, la CEV i les formacions polítiques en Les Corts, representants de la comissió promotora han reafirmat el seu compromís amb la defensa dels objectius acordats: la reforma immediata del sistema de finançament, un repartiment equilibrat de les inversions de l'Estat i el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats. A més, han acordat el calendari d'actuacions previst en els pròxims mesos.

  24/09/2018.
  Roda de premsa de la Plataforma per un Finançament Just

  Roda de premsa de la Plataforma per un Finançament Just

  Així ho han anunciat avui al final d'una reunió que han mantingut en el Col·legi Major Rector Peset de València els secretaris generals de CCOO PV i UGT PV, Arturo León i Ismael Sáez; el president de la CEV, Salvador Navarro; la senadora de Podem, Vicenta Jiménez; el diputat en el Congrés per Ciudadanos, Toni Cantó; la portaveu de Compromís, Águeda Micó i el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz.

  Vicenta Jiménez, senadora de Podem per Alacant, ha assegurat que la reforma del sistema porta pendent des de 2014 i és una necessitat d'extrema urgència per a les comunitats autònomes més afectades per l'opacitat i l'arbitrarietat del model vigent. Jiménez ha lamentat que, malgrat el compromís previ, el nou Govern descartara, a penes dues setmanes després de la seua arribada, realitzar canvis aquesta legislatura. Ha anticipat que la solució al problema passa perquè el Govern rectifique, escometa una reforma del finançament autonòmic i done una solució al deute històric acumulat al llarg dels anys per l’infrafinançament.

  Arturo León, secretari general de CCOO PV, ha informat que s'ha représ l'activitat de la Xarxa d’Entitats per un Finançament Just, i avança en coordinació i participació. Per això, s'ha consensuat el Reglament de funcionament d'una plataforma que inclou ja més de 20 organitzacions sectorials, 50 entitats i plataformes cíviques, 7 sindicats i 5 partits polítics, mostra de la seua amplitud i transversalitat. León ha explicat les accions de mobilització i conscienciació que té previst desenvolupar la Xarxa, i entre aquestes, una campanya en xarxes socials de píndoles informatives que permetrà a les entitats adaptar les reivindicacions al seu àmbit d'actuació i performances per a fer visible en el carrer la reivindicació. A més, està prevista una acció de pressió política cap al Govern central entorn del debat o l’aprovació dels Pressupostos generals de l'Estat. També en l'àmbit de sensibilització, CCOO PV, UGT PV i CEV organitzaran debats i xarrades comarcals entre els mesos d'octubre i de novembre, que començaran per Elx, Ontinyent i Vila-real.

  Per la seua banda, el secretari general d'UGT PV, Ismael Sáez, ha donat a conéixer les noves accions previstes amb la finalitat de fer xarxa amb altres territoris i traslladar al Govern central la necessitat imminent d'un canvi en el model de finançament, que pose en el lloc que li correspon a la Comunitat Valenciana. Sáez ha informat de les pròximes trobades que es duran a terme, entre aquestes la trobada prevista el 5 d'octubre amb representants empresarials i sindicals d'ambdues comunitats a Múrcia. Segons ha informat, se celebrarà a més una reunió amb representants d'Andalusia amb data encara per concretar. El secretari general d'UGT PV ha explicat que, en tots dos casos, es mantindran reunions d'alts representants dels governs autonòmics, patronals i sindicals. “Des de la Comunitat –ha apuntat Sáez- acudirem els màxims responsables d'UGT PV i de CCOO PV juntament amb el president de la CEV; promotors de la Campanya Per un Finançament Just i de les mobilitzacions que es van convocar a València fa un any i que van tenir com a màxim exponent la manifestació del 18N.

  El diputat de Ciudadanos (Cs) per València en el Congrés, Toni Cantó, ha manifestat la seua “satisfacció” per la reunió d'avui i ha recordat que “l’infrafinançament autonòmic no és solament un problema de la Comunitat Valenciana, sinó que afecta irremeiablement altres autonomies i tots els espanyols”. En aquest sentit, Cantó ha destacat la trobada del pròxim 19 d'octubre que els representants valencians mantindran amb la plataforma homòloga a Balears, “és important acostar posicions entre els diferents agents socials i treballar per una solució definitiva per a aquesta qüestió, sense pegats electoralistes. Els espanyols tenen dret a disposar dels mateixos recursos per part del Govern, independentment d'on residisquen, i a ser tractats de manera justa i en igualtat”, ha afegit el diputat.

  Àgueda Micó, portaveu de Compromís, ha informat que el pròxim 16 de novembre, amb motiu del primer aniversari de la manifestació per un finançament i unes inversions justes, es faran concentracions a les 12 del matí en les portes dels ajuntaments i es donarà lectura al 'Manifest per un finançament just per a la Comunitat Valenciana'. “Ha passat quasi un any des de la històrica manifestació del 18 de novembre, i malgrat el canvi de color en el Govern central, la reivindicació continua vigent. És per això, que des de la plataforma continuarem treballant de manera conjunta per aconseguir un sistema de finançament més just i equitatiu”. En aquest sentit, Micó ha anunciat que el president de Les Corts, Enric Morera, s'ha compromés a traslladar aquesta reivindicació a la resta de presidents dels parlaments autonòmics de l'Estat, perquè se sumen a través d'una declaració institucional a aquesta reivindicació unitària.

  El secretari d'Organització del PSPV-PSOE, José Muñoz, ha remarcat que el problema valencià "no és només el model del sistema de finançament, sinó també el dèficit inversor que ha patit la Comunitat". Des de 2011, ha indicat, "la Comunitat ha deixat de rebre 2.700 milions d'euros", i ara, "tornem a exigir al Govern d'Espanya que els pròxims pressupostos prevegen un nivell inversor just per als valencians i les valencianes, com a mínim, que ens situe en la mitjana estatal". En aquesta línia, ha reivindicat un major esforç inversor en una infraestructura clau per a la Comunitat com és el Corredor Mediterrani i ha anunciat que la Plataforma pel Finançament Just participarà en la manifestació convocada el pròxim 7 d'octubre pel Corredor Cantàbric-Mediterrani a València. El secretari d'Organització socialista també ha valorat positivament el canvi de clima que s'ha produït amb el nou Govern d'Espanya, "obert al diàleg i amb el qual s'estan donant passos que assenyalen la voluntat d'acabar amb la situació de discriminació que pateix la Comunitat", no obstant això, ha remarcat, "seguirem reivindicant i exigint que aqueixa voluntat política es convertisca en realitats".

  Finalment, el president de la CEV, ha assegurat que el “crònic” infrafinançament de la Comunitat Valenciana és una realitat objectiva que ningú posa en dubte i que castiga una autonomia que aporta el 9,4 del PIB nacional i que amb el seu dinàmic sector exterior contribueix amb més de 3.340 milions d'euros que la balança comercial del país siga menys deficitària. Navarro ha assegurat que aquest tracte injust d'uns i altres governs amb la Comunitat Valenciana ha servit per a mobilitzar la societat valenciana i exigir justícia i equitat en el repartiment dels fons autonòmics. En aquest sentit, ha destacat la importància de mantenir la unitat en aquesta reivindicació. “No hem sigut tan reivindicatius com havíem d'haver sigut, ens ha faltat unitat i decisió en la defensa dels nostres interessos”. En la seua opinió, la Comunitat Valenciana i les seues prioritats han de defensar-se allí on es prenen les decisions que afecten als territoris, a la seua economia i a la seua societat. “Hem d'estar a Madrid, i també a Brussel·les, que és on es prenen les grans decisions que ens afecten, fer més passadissos, i acostar-nos també a altres autonomies amb interessos compartits. Si no som nosaltres, altres seran qui defensaran els seus interessos, que no són els nostres i que, a més, poden ser-hi contraris”, ha conclòs.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.