Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 julio 2025.

“Aquest ha de ser el curs de la reversió de les retallades en educació valenciana”

    Per a la Federació d’Ensenyament de CCOO PV no és suficient amb la paralització d’alguns aspectes concrets de la LOMCE, cal la seua derogació. La resistència a aquesta llei serà un element clau durant aquest curs.

    05/09/2016.
    Roberto Romero, Xelo Valls i Pepa Ramis.

    Roberto Romero, Xelo Valls i Pepa Ramis.

    En educació valenciana hi ha tres eixos per tal d’avançar en el canvi educatiu: inversió educativa, condicions laborals i model educatiu. Segons ha manifestat Xelo Valls, secretària general de la FE CCOO PV, “és el temps de revertir les retallades”.

    Al País Valencià hem viscut protestes unitàries contra les retallades, el model lingüístics, l’aplicació de la LOMCE i tantes altres decisions de caire neoliberal i segregador que hem valorat negativament des de diverses plataformes de participació social i educativa. Ara cal concretar la reversió de les retallades i impulsar el canvi educatiu.

    En ensenyament públic la reversió de les retallades és urgent, ja que han sigut molt dures, tant en condicions laborals com en condicions salarials. Segons Xelo Valls: “a CCOO ens arriba des dels centres educatius la sensació que el professorat se sent oblidat en els canvis que està fent Conselleria”.

    A nivell de condicions laborals caldrà revertir la pujada d’hores en secundària que ha afectat molt els centres i el nostre alumnat, cal revertir els descomptes salarials per baixa mèdica, i les retallades en personal en primària. A més cal insistir en la reversió de la pujada de ràtios: la Conselleria va donar algun pas en aqueix sentit baixant la ràtio només del primer curs de cada etapa, que CCOO considera absolutament insuficient.

    Pel que fa a les retallades salarials, la FE CCOO PV reivindiquem un nou acord que tinga en compte tot el que el professorat ha perdut: una pèrdua mitjana de poder adquisitiu de l’11% en primària i un 13% en secundària des de 2009 a 2016. De manera urgent cal acordar ja el pagament dels sexennis per al professorat interí.

    Però tot això serà insuficient sense ofertes d’ocupació pública àmplies i planificades en el temps: cal recuperar plantilles i per això farà falta estabilitzar mitjançant ofertes d’ocupació durant els propers anys 10.000 llocs docents per a un sistema educatiu públic que avance en qualitat i equitat.

    En ensenyament concertat, després de molts anys en què l'única forma de relacionar-se amb la Consellaria d'Educació ha estat la via judicial, valorem molt positivament que el passat curs s'haja restablert la via de la negociació: se'ns ha convocat per negociar tots els temes concernents a l'ensenyament concertat, es va acordar el pagament del deute dels triennis generada pel Govern anterior i es va signar una addenda sobre recol·locació del professorat afectat per la reducció d'unitats.

    No obstant això, cal seguir avançant per la via de l'acord per aconseguir desjudicialitzar el sector, negociant el pagament de la paga d'antiguitat i pagant correctament la nomina d'agost, en la qual la majoria del professorat ha patit algun descompte.

    En ensenyament concertat també cal revertir les retallades, eliminant els descomptes de més de 100 € mensuals que patim des de 2010, cobrint les substitucions des del primer dia, recuperant el 100% del salari en cas d’IT i pagant l'estiu a les persones amb contracte de substitució.

    A més, des de la FE CCOO PV assenyalem la necessitat de negociar les plantilles d’educació infantil, especial, cicles formatius i batxillerat, establir el pagament delegat per al personal complementari de les unitats específiques d'educació especial i continuar negociant totes les qüestions que afecten l'ensenyament concertat.

    CCOO denuncia que la despesa pública educativa ha descendit en percentatge del PIB, perdent en equitat. El Govern espanyol es va comprometre, a través del Programa d'estabilitat 2016 a reduir el percentatge dedicat a despesa pública educativa passant del 4,15% de 2012 al 3,89 en l’any 2016 tornant a un nivell de despesa dels anys 80. La despesa pública educativa a Espanya ha estat una de les principals afectades per les retallades, a pesar que la crisi ha retingut a les aules o fet tornar a elles els joves, incrementant les taxes d'escolarització. Afrontarem aquestes polítiques antieducatives del Govern estatal, i reivindicarem al Govern valencià que faça un esforç per a compensar aquesta pèrdua.

    Per a Xelo Valls "la FE CCOO PV vol participar i construir el canvi educatiu que defensem i instem al Govern valencià a treballar des de la participació i per la millora democràtica de l’accés a l’educació".

    En conseqüència, instem a la Conselleria d’Educació i al conseller, Vicent Marzà, a que obrin totes les vies de participació possibles per tal que les seues decisions tinguen el suport social que necessita un veritable canvi educatiu i que s’establisca tan aviat com siga possible un calendari de negociació per completar les mesures iniciades i afrontar totes les demandes del professorat i de la comunitat educativa.