Comisiones Obreras del País Valenciano | 1 mayo 2024.

25N: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones

“Les violències ens humilien, ens denigren i, fins i tot, ens lleven la vida”

  • CCOO PV guarda un minut de silenci contra la violència masclista

La central sindical ha mostrat avui el seu compromís ferm amb l’erradicació de les violències masclistes, especialment en els centres de treball. Avui ha celebrat una sessió formativa sobre l’assetjament sexual i per raó de sexe, impartida per la catedràtica de Dret del Treball, Gemma Fabregat. La secretària de la Dona de CCOO PV, Cloti Iborra, ha denunciat que l’atenció a les dones víctimes de violència de gènere ha augmentat un 60 %.

25/11/2020.
CCOO PV contra les violències masclistes.

CCOO PV contra les violències masclistes.

La catedràtica en Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València, Gemma Fabregat, ha impartit avui una sessió formativa a CCOO PV, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones. La ponent, que també és presidenta del Consell tripartit de Relacions Laborals, ha presentat el marc normatiu que regula l’assetjament sexual i per raó de sexe, les seues definicions i la intervenció sindical al respecte.

Fabregat ha destacat que l’assetjament és un acte pluriofensiu, és a dir, que afecta diferents interessos jurídics: és un acte contrari a la vida, discriminatori i atempta contra l’honor. “Són diversos els preceptes que es veuen vulnerats. Però independentment del tipus d’assetjament de què es tracte, és sempre un acte contrari a la dignitat”.

Malgrat això, la ponent ha puntualitzat que l’assetjament laboral, si la motivació no està clara, no està definit com a sancionable en l’Estatut dels treballadors (article 54). “Aquest aspecte demostra la poca importància que tradicionalment han tingut en l’àmbit de les relacions laborals les situacions en les quals es vulneren els drets fonamentals”, assenyala l’experta. Per tant, el marc normatiu és molt parc i la menció de l’assetjament en l’Estatut dels treballadors és molt residual.

La Llei de prevenció de riscos laborals estableix que les empreses tenen l’obligació de protegir la salut laborals dels treballadors. Si l’empresa no té un protocol per a prevenir les situacions d’assetjament i reparar els drets de la persona afectada, està incomplint la seua obligació preventiva. “Han hagut de passar molts anys perquè les seqüeles que genera un assetjament es consideren com una malaltia o accident laboral”. En 2007, per primera vegada, es parla i es defineix l’assetjament en una norma legal: la Llei orgànica d’igualtat, que estableix que l’assetjament genera una situació hostil, degradant i ofensiva.

Tot i això, Fabregat ha apuntat que judicialment, l’assetjament no sempre es considera així. Els tribunals estableixen conceptes molt restrictius pel que fa al concepte d’assetjament per raó de sexe, ja que s’exigeix una reiteració en el temps. Per sort, les últimes sentències han evolucionat, i les paraules de la víctima, si tenen credibilitat i sense necessitat d’altres elements de prova, poden ser decisives per desmuntar la presumpció d’innocència.

La catedràtica de Dret del Treball considera que els protocols contra l’assetjament de les empreses haurien de ser contra tot tipus d’assetjaments i de violències: “La meua recomanació és que, des del punt de vista de la seguretat i de la salut, de la prevenció de les conductes sexistes en l’empresa, els protocols que es negocien siguen també contra les violències sexistes”.

Fabregat considera que només les dones podem estar discriminades per raó de sexe. “Un home no, ho pot ser per altres raons, però no per ser home”.

Minut de silenci

CCOO PV ha convocat avui un minut de silenci contra la violència masclista. A les 12.00 h, davant la seu del sindicat a València, i amb les notes del ‘Cant dels ocells’, un centenar de persones han mostrat el seu rebuig i repulsa davant l’assassinat de dones, 41 de començament d’any ençà. Una espelma per cadascuna d’aquestes dones omplia la plaça de Nàpols i Sicília.

Després del minut de silenci, la secretària de la Dona de CCOO PV, Cloti Iborra, ha llegit un manifest en què ha destacat que la violència masclista “ens humilia, ens denigra i fins i tot ens lleva la vida”. Iborra ha assenyalat que la Xarxa de Centres Dona ha atés 9.468 víctimes de violència de gènere l’any 2020, casi un 60 % més que l’any passat.

“Amb aquest minut de silenci mostrem el nostre rotund rebuig i condemna de totes les violències exercides cap a les dones. Potser no podem manifestar-ho als carrers, però ho fem així, als centres de treball i seguirem treballant per erradicar aquestes violències contra les dones, combatent les seues causes i les seues manifestacions”.

Segons dades oficials, 41 dones han estat assassinades per violència de gènere i han deixat 23 criatures òrfenes. Des de 2003, n’han estat assassinades un total de 1074.