Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 septiembre 2024.

CCOO reclama un pla estratègic per a l'atenció de la urgència extrahospitalària

    El sindicat considera inacceptable que el personal sanitari haja d'utilitzar el seu vehicle propi per atendre els pacients en els seus domicilis. Per a la federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO PV són necessàries mesures que reforcen i doten de recursos humans i materials adequats l'atenció d'aquestes urgències.

    27/07/2018.
    CCOO reclama un pla estratègic per a l'atenció de la urgència extrahospitalària.

    CCOO reclama un pla estratègic per a l'atenció de la urgència extrahospitalària.

    La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris, FSS CCOO PV, reclama un pla estratègic per a l'atenció de la urgència extrahospitalària, que representa un problema estructural i crònic en l'assistència sanitària al qual se li han donat solucions variades, tradicionalment sobrevingudes i faltes de planificació.

    És habitual que el personal dels equips d'atenció primària faça ús del seu vehicle particular quan presta l'atenció sanitària en el domicili dels pacients, a causa de la falta de dotació de vehicles en els centres de salut per part de la Conselleria de Sanitat. No per habitual ha de ser considerat com a normal, ni com a correcte i molt menys obligatori.

    CCOO considera que no és acceptable que els professionals i les professionals sanitaris, per mantenir la qualitat assistencial, es vegen en l'obligació moral de posar a la disposició de l'Administració el seu patrimoni personal, ni molt menys veure's obligats a posar en risc la seua pròpia seguretat i la de la seua família en l'exercici de la seua professió.

    L'Administració incompleix la normativa de riscos laborals i de trànsit

    El personal sanitari es veu obligat diàriament a transportar material biològic, fàrmacs i gasos medicinals, entre altres, en vehicles que no estan adaptats per a això, l'Administració incompleix així amb la Llei de prevenció de riscos laborals (cal recordar que el material utilitzat durant una atenció urgent ha de ser transportat de nou al centre sanitari per a la correcta gestió dels residus, qüestió que posa en risc la salut dels professionals i les seues famílies si per a això s'utilitza el vehicle particular).

    Hi ha també un incompliment de la normativa de trànsit, i els professionals i les professionals es veuen abocats a situacions d'inseguretat jurídica, ja que són ells i elles els que han de fer front a les conseqüències civils i penals que pogueren comportar les infraccions de trànsit, a més de veure's obligats a sufragar les despeses de les possibles avaries o danys ocasionats en cas d'accident, durant l'exercici de les seues funcions.

    A més, no és raonable que el personal sanitari adscrit als centres de salut, haja de desplaçar-se llargues distàncies durant jornades laborals perllongades i amb elevada pressió assistencial, amb la tensió addicional que significa enfrontar-se a l'atenció d'un avís urgent a un domicili del qual a priori es desconeix la gravetat i el pronòstic.

    Riscos per a la salut de pacients i professionals

    Per aquest motiu, per a CCOO és inadmissible que per part de l'Administració es banalitze la complexitat de les urgències ateses fora de l'àmbit hospitalari, atés que en molts casos es tracta de persones majors, amb pluripatologia i mobilitat reduïda, la qual cosa dificulta la predicció de la seua gravetat fins que el professional arriba al domicili del pacient.

    La situació s'agreuja amb la modificació que realitza la Conselleria en el nou contracte de transport sanitari, en el qual s'inclou una clàusula que impedeix al personal sanitari fer ús de les ambulàncies per a l'atenció urgent en el domicili. Aquesta decisió motivada per una recomanació de l'advocacia, en la nostra opinió està basada en una interpretació equivocada de la Llei de transport ja que, quan aquesta es refereix al transport de pacients, en cap cas exclou el transport de professionals que es desplacen per prestar la seua atenció. De la mateixa manera que quan el personal sanitari sol·licita una ambulància per al trasllat d'un pacient greu des del domicili a l'hospital, l'equip ha d'acompanyar-lo al centre sanitari.

    Impedir el trasllat en l'ambulància del personal sanitari que atén les urgències domiciliàries en atenció primària i en els punts d'atenció continuada és una mesura errònia que pot posar en risc la salut i la vida dels pacients.

    És necessari un enfocament global en l'atenció d'urgències extrahospitalàries

    Les mesures provisionals propostes a la Conselleria per part de diversos departaments de salut abasten des de l'ús de taxis, fins al lloguer de vehicles o la compensació econòmica per quilòmetres recorreguts en els vehicles particulars. Per a CCOO aquestes mesures no són acceptables, ja que no aborden l'origen del problema, i estenen encara més els riscos “en missió” anteriorment exposats.

    En aquesta línia, CCOO assevera que és inajornable la dotació de vehicles, adaptats i amb els recursos necessaris, tant per a l'activitat ordinària dels centres de salut i consultoris auxiliars, com per a l'activitat d'atenció urgent als domicilis dels PAC. No obstant això, l'adopció d'aquesta mesura en solitari no és suficient. Una correcta atenció a les necessitats sanitàries urgents de la població, en el domicili o en un àmbit extrahospitalari, ha d'abordar-se amb un enfocament global.

    Aquest sindicat insisteix que és necessària una revisió integral del model, amb el disseny d'un pla estratègic per a l'atenció de la urgència extrahospitalària, basat en tres eixos fonamentals: el reforç del paper de l'atenció primària, amb la dotació de recursos humans i materials suficients i adequats, que pose fi als contractes precaris; el reforç de les unitats mòbils d'atenció sanitària urgent (SES – SAMU), amb l'increment de la dotació d'unitats fins a aconseguir les ràtios recomanades d'un per cada 100.000 habitants; i la revisió dels procediments d'alerta per millorar l'eficiència en la mobilització dels recursos disponibles.

    Per tot això, la FSS CCOO PV emplaça a la Conselleria de Sanitat que a més de la Comissió Tècnica que se celebrarà aquest divendres, es convoque una Mesa Tècnica en la qual s'aborden totes aquestes qüestions de manera integral i donar així una solució planificada i definitiva a un problema estructural del SNS que ja no pot demorar-se.

    Mentre això es produeix, aquest sindicat sol·licita que es mantinguen les condicions anteriors a la modificació del contracte per al transport sanitari, i retire del contracte del transport sanitari la clàusula que exclou la possibilitat de transportar els professionals sanitaris als domicilis, a més de la dotació urgent de vehicles amb conductor en els centres de major pressió assistencial i/o major dispersió.