Comisiones Obreras del País Valenciano | 30 abril 2024.

La Campanya per la Justícia Fiscal proposa mesures per a erradicar els refugis fiscals

    El 3 d'abril, Dia Internacional Contra els Refugis Fiscals (coneguts popularment com a paradisos fiscals) s'ha organitzat el fòrum: Justícia fiscal és justícia social, en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, on s'han reunit diferents veus per a oferir eines que servisquen a la ciutadania per a entendre i desmuntar faules basades en la narrativa antiimpostos.

    04/04/2024.
    Intervenció d'Isabel Barrajón

    Intervenció d'Isabel Barrajón

    La jornada ha comptat amb la intervenció de Julen Bollain, economista, doctor en estudis sobre desenvolupament per la Universitat de Mondragón i exmembre del Parlament Basc, qui ha apuntat que “oblidem com de perjudicial és la concentració extrema de la riquesa” i que “hi ha dues mesures imprescindibles per a avançar en la igualtat fiscal de la ciutadania: la renda bàsica i la renda màxima”.

    Especialment, perquè “la renda bàsica ens permet dir sí, però també no, és a dir, posar límits sobre l'explotació que no volem acceptar en les nostres vides”, ha explicat Bollain. De fet, ha citat un recent sondeig segons el qual un 68 % de la població espanyola estaria a favor d'establir-la, encara que perquè s'implante necessitem més mobilització social.

    EDUCAR CONTRA LA DESINFORMACIÓ

    A més, ha participat Lucía Gómez, antropòloga i coordinadora de Maldita Educa, on treballa per a combatre la desinformació a través de l'educació mediàtica. Gómez ha analitzat els efectes dels nous patrons de consum i mitjans digitals, com WhatsApp, plataforma que el 30 % de la població a Espanya usa per informar-se, i està al capdavant entre els països europeus.

    “És greu perquè en WhatsApp molts continguts tenen aparença de notícia, però no s'indica la font ni la seua intenció”, matisa. D'aquesta manera, explica que en matèria fiscal es troben “molts missatges sobre els impostos que estan vinculats a les narratives dels discursos de l'odi, sobretot contra persones migrants o entre comunitats autònomes”. “Les faules sobre impostos s'alimenten del desconeixement general, és a dir, que la gent no té educació fiscal”, conclou.

    CAP A LA JUSTÍCIA SOCIAL

    Finalment, s'ha obert un espai de debat amb Juan Gimeno, catedràtic d'Economia, fundador d’Economistas sin Fronteras i coordinador de la Plataforma por la Justicia Fiscal (Madrid), i Ximena Medina, representant d'Oxfam Intermón i portaveu de la Campanya per la Justícia Fiscal de la Comunitat Valenciana, moderat per l'activista i fotoperiodista Eva Máñez.

    Gimeno ha afirmat que “el sistema actual fa pagar als qui cobrem per nòmina, per la qual cosa no és tant pujar impostos com suprimir privilegis”. D'altra banda, Medina ha assenyalat que cada vegada són més les persones conscients del valor social dels impostos i de la importància vital de defensar el que és públic, “perquè ens pot anar la vida en això”.

    A més, Ximena Medina ha destacat algunes dades de l'última enquesta del CIS sobre opinió pública i política fiscal, com que el 60 % de la població no posa en dubte que els impostos són importants perquè totes visquem millor, que el 77,4 % assenyala que no es cobren amb justícia i que no paguen els qui més tenen, “tot un al·legat a favor de la progressivitat”, o que el 88,6 % de les persones opina que hi ha molt i bastant frau fiscal.

    Finalment, Medina ha fet una crida que “fem seguiment dels principals debats i l'anàlisi de l'opinió pública sobre política fiscal ja que ens permet ajustar el nostre discurs, revisar els nostres arguments i fer propostes pedagògiques que visibilitzen el suport ciutadà a un sistema fiscal just, promoguen el canvi de narratives, combaten les faules i valoren la funció social dels impostos”.

    REFUGIS FISCALS

    La desviació de diners als refugis fiscals suposa una pèrdua de quasi el 10 % dels ingressos recaptats per l'impost de societats a tot el món. Així mateix, la recaptació d'aquest mateix impost a Espanya és hui quasi un 30 % inferior a 2007, mentre que la recaptació per l’IRPF i l’IVA és, aproximadament, un 50 % superior. Aquestes dades, entre d’altres, han mobilitzat per huité any consecutiu les entitats integrants de la Campanya per la Justícia Fiscal de la Comunitat Valenciana.

    Així, de nou, aquesta plataforma ha elaborat un manifest que conté una bateria de mesures concretes a implementar des de l'àmbit local fins a l'europeu amb vista a erradicar els refugis fiscals. Per exemple, endurir la legislació sobre societats pantalla, implementar un tipus efectiu mínim en l'impost de societats per a grans empreses prop del 20 % o dotar d'un mínim d'harmonització als impostos cedits a les comunitats autònomes per a evitar la “competència a la baixa”, que beneficia especialment els estrats socials més adinerats.

    En definitiva, la Campanya per la Justícia Fiscal de la Comunitat Valenciana busca valorar la importància que les organitzacions i moviments ciutadans exigisquen avançar cap a una fiscalitat que, complint els principis constitucionals (art.31) de progressivitat i redistribució, garantisca els recursos necessaris per a sostindre l'estat de benestar i els serveis públics de qualitat.