Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 abril 2024.

La Federació de Pensionistes de CCOO PV davant el 8 de Març

    És un fet que les dones majors i/o amb discapacitat no poden incorporar-se a la societat en igualtat de condicions i que aquesta situació incrementa la seua vulnerabilitat. A més, els serveis públics no són inclusius ni accessibles, per la qual cosa fàcilment son excloses, esdevinguent quasi invisibles. Necessitem una sanitat amb perspectiva de gènere, i millorar la formació en aquesta matèria del personal sociosanitari.

    07/03/2024.
    8 de març 2024 #FeminismeSindical #EsFeminismo

    8 de març 2024 #FeminismeSindical #EsFeminismo

     Aquesta situació dificulta l'atenció a les dones tenint en compte les característiues diferenciades tant biològiques i patològiques, qüestió que s'agreuja quan les pacients son dones majors. No poden ser tractades com si tinguéren 20 anys, però tampoc sobremedicar-les. Necessitem una medicina amb perspectiva de gènere, que diferencie i atenga les especificitats i pose en valor la salut emocional, perquè no sols s'aborden les solucions amb ansiolítics i analgèsia.

    Necessitem més inversió per a la investigació de les malalties i situacions biològiques que afecten les dones grans de manera majoritària: postmenopausia, fibromiàlgia, artritis, artrosi, descalcificacions, esclerosi, problemes de mobilitat, etc.

    Es calcula que en 2040 una de cada quatre dones majors tindrà alguna discapacitat, per la qual cosa necessitem mesures urgents per a prevenir aquesta situació. La prevenció i els hàbits de vida saludable influiran perquè les cures a les persones majors siguen tractades com correspon, ja que cada vegada seran més, i això no pot recaure sobre les dones de la família, que cada vegada són menys i estan menys disposades a regalar el seu treball, el seu temps, els seus drets i el seu benestar futur.

    Referent a la violència de gènere en les dones majors, la falta de consciència social i familiar d'aquest problema estructural, fa que les dones majors i/o amb discapacitat siguen encara més qüestionades quan denuncien. A més, no es pot obviar que les dones majors denuncien menys la violència masclista per no identificar-la com a tal.

    Malgrat aquestes premisses, s'estima que les denúncies per violència de gènere en dones majors i/o amb alguna discapacitat són quatre vegades més nombrosses que en la resta de dones. És necessari i urgent que l'atenció primària, i l'especialitzada, com els centres sociosanitaris, es doten de protocols amb perspectiva de gènere per a detectar aquestes situacions de violència i maltractament físic o psicològic a les persones majors.

    Necessitem obrir el debat del problema residencial en dones majors amb o sense recursos econòmics, cercar altres models que no passen necessàriament pel model de residència actual, models en els quals es respecte l'autonomia i la dignitat de les dones majors. Un problema emergent és la soledat no desitjada de les persones en qualsevol etapade la seua vida, que en dones majors és molt important.

    En aquest sentit podem identificar tres tipus de soledat no desitjada: les dones que viuen soles perquè volen,les que viuen soles després d'una pèrdua però s'han acostumat i estan encantades de podertenir la independència i autonomia que no han tingut mai i les que viuen solesperò no volen en cap concepte i ho viuen com una vida de fracàs. Hem de crear xarxes de socialització, que potencien hàbits de vida saludables i recursos públics eficients i suficients, per a procurar que en cada cas puguen continuar vivint de manera autònoma i integrades en la societat.

    Les bretxes salarials de gènere no es produeixen només durant la vida activa de les dones, sinó que es cronifiquen i es fan extensives en la seua trajectòria vital. Per això la disparitat d'ingressos no es tracta d'una qüestió momentània o conjuntural, sinó que es defineix pel seu caràcter estructural, al llarg de tota la vida. 

    El problema és que la igualtat de partida no és real, perquè el perfil d'inserció i de trajectòria laboral de dones i homes és molt diferent, i determina els seus guanys mitjans durant la seua vida laboral, però també quan aquesta acaba. Els sous de les dones són de mitjana més baixos, les seues ocupacions més precàries i les seues carreres de cotització més curtes, entre altres qüestions perquè assumeixen les tasques de cura de menors i també de persones dependents en el seu entorn, i això dóna com a resultat unes prestacions després del retir més inferiors que les dels homes.

    El nostre sistema de pensions està fonamentalment lligat a les condicions d'ocupació i les característiques del treball remunerat (pensió de jubilació i d'incapacitat permanent). Per tant, si existeixen discriminacions salarials durant la trajectòria laboral, aquestes es traslladaran a desigualtats en la percepció de les pensions.

    Això explica que la bretxa de pensions siga més elevada que la bretxa salarial, perjudicant greument el sexe femení. En làmbit estatal la diferència en les pensions per sexe és superior a la del País Valencià, concretament 472 euros, amb un 32,7% de bretxa.

    El tipus de pensió també determina el percentatge de bretxa. La pensió per jubilació és la més elevada i la que presenta els majors índexs de bretxa, amb una diferència del 32,4% (470 euros al mes) en la pensió mitjana mensual; els homes perceben 1.452 euros de mitjana i les dones 982 euros. En el cas de les pensions de viduïtat i de favor familiar, majoritàriament percebudes per dones, la pensió mitjana mensual que perceben elles és superior a la dels homes, encara que la diferència absoluta és mínima (255 euros en la pensió de viduïtat i 18,62 euros en la pensió de favor familiar).

    Per tot l'exposat, la Federació de Pensionistes de CCOO PV, fem unacrida a participar en els actes i mobilitzacions entorn del pròxim 8 MarçDia Internacional de les Dones per a vindicar els nostres drets en qualsevol àmbit i condició i a qualsevol edat, per a aconseguir la igualtat real.

    VISCA EL 8 DE MARÇ!

    TOTS ELS DIES SÓN 8 DE MARÇ!

    VISCA LA LLUITA FEMINISTA!