Comisiones Obreras del País Valenciano | 30 abril 2024.

L'any acaba consolidant la millora de l'ocupació des de la reforma laboral

    Suau augment de l'atur espentat pels sectors de construcció (+229) i indústria (+83) una tendència similar a la de l'Estat. Són xifres que mostren l'estacionalitat productiva que llastra la productivitat provincial. Malgrat aquest creixement de l'atur, la dada anual és molt bona (7.884 persones menys en atur) igual que la bianual (-23.796 persones desocupades)

    03/01/2024.
    Imatge Fira d'Ocupació i Formació Zona Nord Alacant

    Imatge Fira d'Ocupació i Formació Zona Nord Alacant

    Suau augment de l'atur espentat pels sectors de construcció (+229) i indústria (+83) una tendència similar a la de l'Estat. Són xifres que mostren l'estacionalitat productiva que llastra la productivitat provincial. Malgrat aquest creixement de l'atur, la dada anual és molt bona (7.884 persones menys en atur) igual que la bianual (-23.796 persones desocupades). Que els sectors més masculinitzats siguen els que tiren cap amunt de l'atur registrat suposa que, per sexes, augmenta la desocupació d'homes (+466) i descendeix la de dones (-339) que recullen el descens de l'atur en sectors, això sí, precaris com l'agricultura i els serveis. Encara així, l'atur registrat de dones suposa el 60,3 % del total. La demanda d'un canvi de model productiu es fa més urgent cada mes que passa.

    Cal assenyalar que l'augment de l'atur a Alacant és el menor del que es produeix en les altres dues províncies de la comunitat, un trist consol per a una província que acumula el 40,9 % de l'atur registrat del País Valencià. Una situació que, insistisc, té a veure amb un patró productiu estacional que es basa en una ocupació precària i en el qual l'economia submergida campa a pler.

    Aquest desembre, atesa l'estacionalitat típica i que l'efecte sobre l'abús de la temporalitat es va reduint, s'han realitzat més contractes temporals (54,8 %) que indefinits (45,2 %), la qual cosa sembla mostrar que es va consolidant un model de contractació no basat en la rotació. En la mateixa línia aniria el fet que se celebren menys contractes, la qual cosa es deu, precisament, al fet que s'ha fixat bona part de l'ocupació que abans depenia de la rotació i que produïa un exagerat nombre de contractes. La relació entre indefinits i temporals ha trencat aquell exigu 10 % que mes rere mes, abans de la reforma laboral, corresponia als indefinits i que els feia marginals en un mercat que per les seues pròpies característiques, demanava més contractació estable. Cal destacar, com a resum anual, que la contractació indefinida durant aquest any passat s'ha situat en el 53,9 % del total cosa que no deixa de ser una millora sense pal·liatius de la situació de precarietat imposada per la mala pràctica d'abusar de la contractació temporal.

    L'afiliació a la Seguretat Social també es veu reduïda en 1.980 persones respecte al mes de novembre que ha afectat, sobretot, al règim general, mentre que tant el sector d'autònoms augmenta lleugerament (+34) i el sector de la mar ho fa de manera notable (+133). Encara així, en còmput anual, l'afiliació a Alacant ha pujat en 21.464 persones cosa que és una notícia molt positiva.

    Per explicar l'evolució de l'afiliació al desembre passat podem recórrer a les dades en l’àmbit nacional d'afiliació diària, únics disponibles. Així veiem que els dies de major descens de l'afiliació van ser el divendres 22 (-77.583) i el divendres 29 (-35.708) cosa que mostra, encara que siga en l’àmbit estatal, (la valoració és similar a efectes provincials) que la contractació temporal realitzada aquest desembre s'ha limitat als períodes de major activitat i que s'ha abandonat en els moments en els quals l'activitat es redueix en coincidir amb festius molt significatius.

    La millora de la qualitat de la contractació és només el primer pas necessari per a aconseguir un model productiu provincial estable, sostenible, igualitari i extensiu en ocupació. Encara han de pujar més els salaris, que ja s'ha demostrat que té un efecte positiu en la productivitat (major poder de compra suposa majors beneficis) i ha d'augmentar la lluita contra l'economia submergida. Aquesta, i moltes altres qüestions, han de tornar a l'àmbit del diàleg social. Els acords polítics del govern no són contradictoris amb la seua discussió amb els agents socials, al contrari, donarien lloc a decisions més sòlides i cohesionades.