Comisiones Obreras del País Valenciano | 27 abril 2024.

CCOO PV reivindica millores laborals i l'eliminació de la discriminació per a les persones amb discapacitat

    El sindicat aposta per incrementar les quotes de reserva d'ocupació en les empreses davant la major dificultat d'inserció laboral del col·lectiu. CCOO PV creu que les ajudes i els incentius han de dirigir-se cap a la integració en l'ocupació ordinària.

    01/12/2023.
    3D D Internacional de les persones amb discapacitat

    3D D Internacional de les persones amb discapacitat

    Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el 3 de desembre, CCOO PV reivindica la inclusió social d'aquest col·lectiu i la supressió de tot tipus de barreres que suposen discriminació o vulneració de drets.

    En aquest sentit, considera prioritari incidir en l'augment de les quotes de reserva d'ocupació: contractar almenys una persona amb discapacitat en empreses de més de 25 persones treballadores; 2 % des de 50 a 100 persones treballadores; 3 % de 100 a 250 persones treballadores; 4 % més de 250 persones treballadores. I a més, ateses les majors dificultats d'inserció laboral de les persones amb determinats tipus de discapacitat i amb graus més elevats, caldria crear quotes de reserva específiques per a aquests col·lectius.

    CCOO PV aposta per dirigir els incentius i les ajudes cap a la integració de les persones amb discapacitat en l'ocupació ordinària. És necessari recuperar l'objectiu dels centres especials d'ocupació com a lloc de formació, qualificació i trànsit cap a la integració en l'ocupació ordinària. La secretària de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO PV, Ana Belén Montero, afirma que les plantilles d'aquests centres “no haurien de tindre retribucions inferiors a la resta de persones treballadores del sector”.

    Al País Valencià són 330.109 les persones que es troben en una situació de discapacitat (64 % a València, 23 % a Alacant, 13 % a Castelló). D'elles un 51 % es troben en edat de treballar. Especialment greu és la falta d'oportunitats en el mercat laboral. La taxa d'atur en aquest col·lectiu l’any 2021(segons dades de l'INE) és d'un 22,5 %, quasi 8 punts per damunt de la taxa de persones sense discapacitat.

    De fet, destaca la seua baixa participació en el mercat laboral, amb unes taxes d'activitat de quasi el 35 %, mentre que en el cas de les persones sense discapacitat se situa en quasi un 78 %, és a dir 43 punts percentuals més.

    Montero advoca per la prevenció davant possibles situacions d'exclusió i estigmatització, i això és especialment rellevant en aquelles discapacitats que tenen a veure amb la malaltia mental. “Aquestes continuen suposant un major rebuig que la resta, amb majors resistències de l'empresariat a la contractació, que a vegades subestima o desconeix les potencialitats de cada persona”, assenyala la dirigent sindical.

    En la nostra comunitat, la tipologia de discapacitat amb major taxa és la física amb un 61 %, seguida de la psíquicamental amb un 16,72 %, (55.180 persones). D'elles, un 11 % són joves amb una edat inferior a 35 anys, persones per a les quals obtindre una ocupació digna és clau per al desenvolupament d'una autonomia personal, independència i relacions socials. Ana Belén Montero denuncia que la situació s'agreuja en el cas de les dones amb discapacitat, per la qual cosa és fonamental “afavorir polítiques dirigides a facilitar el seu trànsit a l'ocupació, millorar la seua formació professional i facilitar la seua inclusió social”.

    Finalment, CCOO PV reivindica el paper dels sindicats per a actuar en la millora de les condicions laborals, l'ocupació i la protecció social a través de la negociació col·lectiva i el diàleg social.