Comisiones Obreras del País Valenciano | 2 mayo 2024.

Més de 200 organitzacions socials i sindicats exigeixen #PobresaZeroAra i que no es quede cap persona enrere

    La plataforma ha convocat una manifestació el dissabte 21 d'octubre a València per a reivindicar la urgència d'aplicar mesures concretes contra els problemes globals de desigualtat i explotació. Des del 18 fins al 24 d'octubre hi haurà activitats i mobilitzacions a Alacant, Elx i Castelló amb motiu del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa.

    17/10/2023.
    Presentació de les mobilitzacions convocades per la plataforma Pobresa Zero CV

    Presentació de les mobilitzacions convocades per la plataforma Pobresa Zero CV

    La plataforma Pobresa Zero, de la qual CCOO PV en forma part, s'ha proposat omplir els carrers de nou "per a recordar que no podem fer ni un pas enrere en els drets reeixits i que necessitem continuar atallant les desigualtats i l'emergència climàtica per a acabar amb la pobresa i les injustícies del model actual", segons consta en el seu manifest. Per això, ha convocat una manifestació massiva per al dissabte 21 d'octubre a València, la qual compta amb el suport de més de 200 entitats i moviments socials de tota la Comunitat Valenciana.

    Aquesta serà l'acció principal de la campanya de Pobresa Zero en 2023, que s'ha presentat aquest matí al Jardí Botànic de la ciutat amb un acte inaugurat per Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València. La jornada també ha comptat amb Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Maite Puertes, portaveu de la plataforma en la Comunitat Valenciana; Carmen Urquilla, representant de la Xarxa Centreamericana en Solidaritat amb les Treballadores de la Maquila (REDCAM); i Stranler López, defensor dels Drets Humans i del Territori a Colòmbia.

     OBJECTIU GLOBAL: NO DEIXAR A CAP PERSONA ENRERE

    Com han explicat en la presentació, el lema escollit per a Pobresa Zero enguany és #CapPersonaEnrere, evidenciant que el funcionament del sistema vigent genera problemàtiques globals que deixen a molta gent en situació de desavantatge i vulneració de drets a tot arreu del món. D'acord amb les dades oficials publicades en el manifest, actualment "685 milions de persones viuen en pobresa extrema, moltes en països rics amb recursos; més de 108 milions són desplaçades forçoses a causa de guerres o desastres naturals; i gairebé 50 milions viuen en condicions d'esclavitud moderna, treball o matrimoni forçós".

    "És essencial que en el moment en el qual ens trobem, amb els partits polítics negociant pressupostos, donem un missatge molt clar: qualsevol retallada en polítiques socials i mediambientals, incloses les polítiques de cooperació internacional, s'entendrà com a incompliment de les seues promeses electorals i com una falta clara de compromís amb les persones afectades per les desigualtats que genera un sistema en crisi permanent", ha explicat Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

    MESURES CONCRETES PER A GENERAR UN CANVI NECESSARI

    Amb tot, un any més des de Pobresa Zero han presentat una bateria de mesures concretes a implementar des de l'escala local fins a la internacional. Per exemple, en el pla econòmic, una d'elles és reformar els sistemes impositius per a gravar més a les rendes altes juntament amb les grans empreses i transnacionals, així com erradicar els caus fiscals i perseguir el frau fiscal, de manera que es puga finançar un sistema de protecció universal que permeta atallar la pobresa global.

    D'altra banda, la plataforma també crida l'atenció sobre l'emergència climàtica. En aquest sentit, demana finançament per a l'adaptació dels països empobrits i proposa una actuació urgent respecte a la implantació d'energies renovables, la mobilitat i el model agroindustrial, de manera que es reduïsquen les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en un 60% per a 2035 respecte a les emissions de 2019.

    Quant a altres drets fonamentals, Pobresa Zero demanda l'impuls d'un Pacte Europeu sobre Migració i Asil que garantisca el respecte dels drets fonamentals a les fronteres exteriors de la UE, la regularització de les persones migrants en situació irregular, el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (*CIEs) i l'elaboració d'un Estatut Europeu dels i les Treballadors/es que garantisca els drets laborals i frene l'explotació.

    Així mateix, entre les mesures plantejades des de Pobresa Zero en matèria de cooperació al desenvolupament, es troben augmentar el pressupost per a aconseguir el 0,7% de la Renda Nacional Bruta, enfortir les capacitats de l'Administració per a executar les polítiques de cooperació i complir amb els compromisos signats en l'àmbit autonòmic i local pels partits polítics per a incrementar els fons destinats a cooperació internacional.

    RADIOGRAFIA DE LA POBRESA A ESPANYA I COMUNITAT VALENCIANA

    Les portaveus de Pobresa Zero han denunciat la situació en l'àmbit estatal i autonòmic. D'una banda, d'acord amb el primer avanç de resultats de l'informe sobre l'estat de la pobresa d’EAPN, han apuntat que a Espanya al voltant de 9.676.000 persones viuen en pobresa i que s'ha registrat un increment entre els qui arriben amb dificultat a fi de mes, que ja representen gairebé la meitat de la població espanyola (47,8%). D'altra banda, han destacat que a la Comunitat Valenciana més d'1.400.000 persones es troben en risc de pobresa, la qual cosa representa el 27,5% de la població; mentre que unes 454.000 viuen en pobresa extrema, és a dir, amb menys de 560 euros al mes.

    ALACANT, ELX I CASTELLÓ TAMBÉ ES MOBILITZEN

    A més de la manifestació massiva convocada a València per al dissabte 21 d'octubre, que sortirà a les 18.30 hores de la Plaça Alfons el Magnànim, s'han organitzat diferents activitats i mobilitzacions en altres ciutats de la Comunitat Valenciana. La primera d'elles serà la inauguració del Màster de Cooperació de la Universitat d'Alacant, en la qual Pobresa Zero col·labora. Aquí es presentarà el I Informe Ecosocial de Qualitat de Vida a Espanya. Serà el dimecres 18 d'octubre, a les 19 hores, en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

    Per part seua, el divendres 20 d'octubre, a partir de les 17 hores, la Plaça de Baix d'Elx acollirà tallers de treballs manuals i contacontes per a conscienciar a xiquets, xiquetes i famílies sobre les desigualtats globals. Després, a les 18.15 hores, es llegirà el manifest de Pobresa Zero. A Alacant es farà això mateix el dissabte 21 d'octubre, a les 12 hores, quan s'ha convocat una concentració en l'Avinguda de la Constitució (enfront del Mercat Central).

    Finalment, el torn de Castelló serà el dimarts 24 d'octubre. En aquest cas, s'ha previst un "Tardeo amb causa", que consisteix en una trobada d'entitats i moviments socials per a compartir experiències reals sobre transformació social. En concret, serà a Menador Espai Cultural (Plaça Hort dels Corders, 4) a les 19 hores. L'assistència és lliure i gratuïta amb inscripció prèvia.

    Tota la informació sobre la campanya està disponible en www.pobresazero.org