Comisiones Obreras del País Valenciano | 13 mayo 2025.

L'ocupació pel gener resisteix malgrat el repunt de l'atur gràcies a un legislació laboral eficaç contra la desigualtat

    CCOO PV destaca que les eines legals de la reforma laboral i el recent augment de l’SMI propicien una major protecció als treballadors i a les treballadores davant de la incertesa del context macroeconòmic. No obstant això, les mostres evidents d'alentiment en la creació d'ocupació exigeixen implementar mesures d'abast en el marc de les polítiques actives d'ocupació.

    02/02/2023.

    URL | C�digo para insertar

    El repunt de l'atur al País Valencià posa de manifest un fet constant en el nostre mercat de treball: l'augment de la desocupació durant el mes de gener després de la finalització de la campanya nadalenca i molt focalitzat en el sector serveis, que absorbeix pràcticament tot l'augment de l'atur registrat. Les 6.776 persones més en atur suposen un increment del 2 % respecte a desembre, un percentatge inferior al total de l'Estat (2,49 %). En termes interanuals l'atur cau en 14.277 persones, un -3,97 %. Si observem la sèrie històrica, és el menor nombre de persones en atur d'un mes de gener des de 2009.

    Des de CCOO PV volem emfatitzar que l'ocupació resisteix, i que ho fa en un context macroeconòmic de molta incertesa. Unes condicions adverses que en altres ocasions han servit de pretext per a retallar drets laborals, però que hui s'afronten de manera diferent, gràcies a una legislació laboral eficaç, tal com assenyala el secretari d'Ocupació de CCOO PV, Juan Carlos Gallart: “A través del diàleg social ens hem dotat d'una normativa laboral que s'ha mostrat eficaç per a reduir la temporalitat. Basta comprovar que 1 de cada 2 contractes que se signen al País Valencià té caràcter indefinit”. No obstant això, afig Gallart, “les mostres evidents d'alentiment en la creació d'ocupació exigeixen implementar mesures d'abast en el marc de les polítiques actives d'ocupació”.

    Sense les eines legals de la reforma laboral, la situació dels treballadors i de les treballadores seria d'una major desprotecció davant dels efectes negatius sobre l'ocupació que pot tindre la guerra a Ucraïna, el fort increment dels components més volàtils de l’IPC i els recents augments dels tipus d'interés per part dels bancs centrals.

    A més, Gallart destaca la històrica revaloració del salari mínim interprofessional (SMI) que ha aconseguit incrementar la seua quantia en un 47 % en tan sols quatre anys i que ja arriba al 60 % del salari mitjà. Aquest fet suposarà que més de 200.000 persones treballadores vegen revaloritzat el seu salari al País Valencià. “Són persones que pateixen de temps les enormes bretxes del nostre mercat de treball, que té les dones, els joves i les persones migrants com els grans col·lectius damnificats per aquesta situació”.

    Aquestes mesures, que indubtablement han contribuït a reduir la desigualtat, han tingut un impacte marginal sobre el creixement de l'ocupació “en contra de tots els mantres neoliberals”, apunta Juan Carlos Gallart.

     

     

    Documentación asociada
    Documentación asociada