Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

Menys contractes, millors contractes

    Alacant redueix durant 2022 el nombre de contractes per la limitació de l'abús de la temporalitat. L'augment dels fixos discontinus acosten el model de contractació a la realitat del mercat productiu.

    01/02/2023.
    Comparativa contractació

    Comparativa contractació

    Durant l'any 2022 es van celebrar 571.518 contractes a la província d'Alacant, la qual cosa suposa una reducció de 13.369 contractes respecte a 2021. Això en un any en què l'ocupació s'ha disparat i s'ha reduït considerablement el nombre de persones en atur. Aquesta situació s'explica per l'augment de la contractació indefinida, sobretot, fixa discontínua, que ha suposat posar límit a l'abús de la contractació temporal que s'utilitzava per a la rotació i la precarietat.

    Limitar les rotacions és un dels efectes de la reforma laboral, la qual cosa ha permés en bona part, substituir falsos temporals per personal fix o fix discontinu. Aquesta situació és part de la precarietat patològica del mercat laboral alacantí que té una part de l'empresariat que pretén beneficiar-se amb la reducció de drets laborals.

    Durant l'any 2022 s'han produït dades molt importants en el mercat laboral:

    S'ha multiplicat quasi per quatre el nombre de contractes indefinits. S’ha multiplicat per 2,7 el nombre de contractes indefinits a temps complet. S'ha multiplicat per 3,7 el nombre d'indefinits a temps parcial. S'ha multiplicat per 7,5 la contractació de fixos discontinus.

    La contractació indefinida ha passat de suposar l’11,8 % l’any 2021 a aconseguir el 47,6 % l’any 2022, la qual cosa, a més d'un salt quantitatiu, suposa una millora qualitativa de la contractació en començar a posar límit a l'abús de la temporalitat que en aquesta província és un mal crònic.

    Cal assenyalar el diferent impacte de l'augment de la contractació indefinida per sexes. Les dones han celebrat 26.399 contractes indefinits menys, a més només han signat més contractes indefinits, precisament, en el grup de temps parcial. Menys contractació i de pitjor qualitat, hi ha problemes en aquest mercat laboral que és urgent tractar i resoldre.

    Quasi set de cada deu nous contractes indefinits corresponen al sector serveis, la qual cosa mostra l'impacte patològic de l'abús de la temporalitat en el principal sector productiu provincial, posar fi a la precarietat compulsiva d'aquest sector és d'una necessitat estratègica a Alacant per a enfortir els drets laborals i per a lluitar contra la pobresa que a les comarques alacantines està molt lligada a aquesta precarietat i estacionalitat.

    L'augment dels fixos discontinus reflecteix la realitat estacional del mercat productiu, els passos polítics següents han d'anar cap a la reforma del sistema productiu, trencar l'estacionalitat i substituir-la per propostes que generen més valor afegit: agricultura ecològica i de proximitat, energies renovables, indústria productiva més que logística, construcció orientada a la rehabilitació d'espais urbans i un sector serveis de major qualitat i sense temporades baixes.

    L'augment del contracte fix discontinu és un bon senyal ja que redueix l'abús de la temporalitat, no obstant això, reflecteix la precarietat forçada per un patró productiu estacional. Impulsar el canvi de model d'activitat fomentant la desestacionalització tindria un efecte positiu en la contractació. Posar fi a la precarietat patològica alacantina no passa, només, per canvis legals, que també, implica impulsar la qualitat de l'activitat productiva.