Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

Les dades de l'atur corroboren la bona marxa del mercat de treball valencià

    La desocupació s'ha reduït en més de 15.000 persones al País Valencià durant el mes de novembre, la menor xifra des de 2007 en termes absoluts.

    02/12/2022.
    Juan Carlos Gallart, secretari d'Ocupació CCOO PV.

    Juan Carlos Gallart, secretari d'Ocupació CCOO PV.

    “Tot això en un context econòmic molt incert, en el qual la pèrdua de poder adquisitiu de les rendes del treball, encara no està ressentint massa l'activitat econòmica”, ha destacat Juan Carlos Gallart, secretari d'Ocupació de CCOO PV. Es continua generant un nivell de demanda que tira de l'ocupació en tots els sectors, especialment en els serveis, com és lògic pel mes de novembre, on la tradicional campanya nadalenca fa temps que s’anticipa pel black friday.

    No obstant això, adverteix, és necessària la prudència respecte a les perspectives del panorama laboral, ja que en aquest moment hi ha fortes incerteses derivades de la guerra a Ucraïna, el fort augment dels components més volàtils de l’IPC i el seu trasllat a un increment de preus generalitzat o els recents augments dels tipus d'interés per part dels bancs centrals i el seu efecte negatiu sobre l'activitat econòmica. En tot cas, aquesta situació serà més fàcil d'afrontar amb les eines legals de la reforma laboral, sense la qual els treballadors i les treballadores tindrien una major desprotecció davant dels efectes negatius sobre l'ocupació.

    Precisament, encara que el repunt estacional de l'activitat comercial tendeix a absorbir-se amb contractació temporal, no ha sigut així en aquesta ocasió, ja que la indefinida segueix molt per damunt del 50 %, “la qual cosa ens porta a valorar que la reforma està canviant el paradigma de la contractació al nostre país”, assegura Gallart. D'altra banda, assenyala el responsable d'Ocupació del sindicat, el nombre de contractes disminueix en relació a octubre, la qual cosa mostra una menor rotació laboral. Una altra dada que reforça la tendència a l'estabilització dels contractes de treball.

    Com a contrapunt, “no tenim més remei que incidir en la necessitat d'activar polítiques actives d'ocupació capaces de revertir el biaix de gènere en l'ocupació que s'evidencia mes a mes, quan comprovem que fins i tot en un temps propici a la creació d'ocupació per a les dones, s'incorporen en menor manera al mercat de treball que els homes. Una anomalia que no ens podem permetre acceptar”.