Comisiones Obreras del País Valenciano | 27 abril 2024.

CCOO PV reclama polítiques correctores de la discriminació per discapacitat que milloren l'accés a l'ocupació del col•lectiu

    En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el sindicat denuncia la discriminació laboral i les dificultats afegides a les quals s'enfronten les 318.381 persones amb algun tipus de discapacitat residents a la nostra CA. “Reivindiquem accessibilitat equitativa a béns i serveis, així com formació i facilitats per a l'accés i el manteniment de l'ocupació”, assegura Ana Belén Montero.

    02/12/2022.
    3D D Internacional de les persones amb discapacitat

    3D D Internacional de les persones amb discapacitat

    El 51 % de les persones valencianes amb algun tipus de discapacitat es troba en edat de treballar, però s'enfronten a una falta preocupant d'oportunitats laborals. Segons l'INE, l’any 2020 la taxa d'atur era d'un 22 %, quasi 7 punts per damunt de la taxa de persones sense discapacitat, xifrada en un 15,4 %.

    La secretària de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO PV, Ana Belén Montero recorda que “qualsevol persona pot arribar a trobar-se en una situació de discapacitat i les polítiques públiques han d'estar preparades per a donar resposta a les necessitats derivades d'aquesta situació. Promoure l'empoderament i la inclusió social d'aquest col·lectiu és fonamental per a millorar la seua qualitat de vida i depén de la supressió eficaç de barreres que eviten la discriminació i la vulneració dels seus drets”.

    La prevenció de possibles situacions de marginació, d’exclusió i d’estigmatització és especialment rellevant en aquelles discapacitats que tenen a veure amb la malaltia mental. Encara que a la nostra comunitat la tipologia de discapacitat amb major taxa és la física, la discapacitat psíquica i mental afecta 52.124 persones, el 17 % de les quals són menors de 35 anys. Com per a qualsevol jove, poder optar a una ocupació digna resulta clau per al desenvolupament de la seua autonomia personal i independència, ja que permet desenvolupar relacions socials normalitzades i participar en la vida de la comunitat.

    No obstant això, la discapacitat psíquica i mental continua suportant un rebuig major en les relacions laborals, amb resistències empresarials a la contractació, que subestimen per desconeixement i estigma les potencialitats individuals.

    “En el cas de les dones amb discapacitat la situació s'agreuja, per la qual cosa és fonamental afavorir polítiques específiques dirigides a facilitar el seu trànsit a l'ocupació, millorar la seua formació professional, oferir-los suport perquè les seues capacitats no queden en l'oblit, i facilitar la seua inclusió social” detalla Montero.

    Per tot això, CCOO PV planteja entre unes altres mesures i propostes:

    • Reorientar les polítiques públiques de suport a l'ocupació de persones amb discapacitat, potenciant realment la seua transició a l'ocupació ordinària, de manera que l'ocupació protegida es beneficie especialment d’aquesta transició i assegure el compliment de la fi social per al qual va ser dissenyat.

    • Actualitzar el foment de l'ocupació i la formació de les persones amb discapacitat.

    • Vetllar pel compliment estricte de les quotes de reserva i reforçar la inspecció en aquest sentit.

    • Crear una xarxa pública, territorialitzada, de suport social i especialitzat en la nostra comunitat. Amb recursos i serveis de qualitat (atenció psicosocial, atenció educativa, foment de l'autonomia personal, suport al benestar…), innovadors i orientats a la plena inclusió social que proporcione una atenció coordinada i integral, en coordinació amb la resta d'administracions.

    • Garantir la participació activa de les persones usuàries i les seues famílies en la planificació, la gestió i l’avaluació dels serveis.

    • Tindre en compte la perspectiva de gènere en tots els àmbits d'actuació.

    • Promoure la sensibilització social respecte a la discapacitat per a eliminar pràctiques discriminatòries i d'estigmatització.