Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

Tresors de l'arxiu històric

Jo també votaria CCOO

  El 15 de maig d’enguany va faltar Joan Genovés. L’arxiu històric de CCOO PV conserva el missatge inèdit que va escriure en resposta a una sol·licitud del periòdic quinzenal L’Opinió, del nostre sindicat, quan en el seu número 0 de 30 de gener de 1978 va publicar un seguit de testimonis d’adhesió, amb motiu de les primeres eleccions sindicals de la democràcia.

  24/09/2020.
  Missatge original de l'artista, Joan Genovés

  Missatge original de l'artista, Joan Genovés

  La resposta de Genovés va arribar tard i no es va poder publicar. En aquest moment de crisi que colpeja durament el món de la cultura, les seues declaracions arriben a temps per reflexionar i donar suport decididament als treballadors de l’art i la cultura. També per recordar i agrair el seu suport al sindicat i a les treballadores i als treballadors del nostre país.

  Yo también votaría CC.OO.

  1 .- Si hi hagueres de votar, ho faries per CCOO? Quines raons et mourien a fer-ho?

  És clar que m’agradaria votar, com a tot treballador que se senta responsable davant de la societat en què viu. Desgraciadament no puc, perquè soc dins d’una “classe especial” de treballadors. Resulta que la societat ha fet del pintor una mitologia curiosa i en general es té de nosaltres una idea falsa. O bé ens veuen com a artistes “bohemis”, gent de vida estrafolària, o bé com a genis intocables fent meravelles en la seua torre de marfil. Més enllà del bé i del mal. Pintant quadres per a la història. Difícilment se’ns veu com som, treballadors de l’art i de la cultura i reclamant el dret de ser-ho. Perquè d’aquests mites romàntics on se’ns ha col·locat s’aprofita la nostra clientela. En no ser treballadors tampoc tenim els drets dels treballadors. Les galeries i els mercants d’art (llevat d’algunes excepcions) fan els grans negocis venent els nostres quadres i es queden amb la part del lleó, a l’artista li fan lloances: fantàstic! genial! i li paguen el que volen pel seu treball, sense tenir a qui reclamar perquè la llei no és ni molt menys del seu costat. A part d’això, tampoc tenim seguretat social ni assegurança d’atur, ni jubilació, ni res de res. Els treballadors de l’art que som conscients de la nostra realitat social i laboral portem molt de temps en la lluita de fer prendre consciència dels problemes més elementals com a treballadors. Però és una tasca difícil encara...

  Sens dubte que si hi haguera de votar ho faria per CCOO, i una de les raons principals seria que en tota la penosa lluita dels darrers anys baix la dictadura franquista no hi hagué una altra força organitzada que defensara el treballador. Perquè CCOO va nàixer en aquells temps durs, què no farà ara actuant en llibertat quan la lluita indubtablement és més fàcil! I és que una cosa és haver actuat baix la repressió, mentre que altres sindicats pel moment només comencen a funcionar amb la llibertat. També crec que és l’únic sindicat que de veres vol la unitat sindical, perquè l’únic camí de lluita per a la classe obrera és la seua unitat. La classe obrera és una i de la seua fragmentació només s’aprofita el capital. Crec que de cara al canvi de la nostra societat al socialisme, CCOO és l’única força capaç de potenciar la classe obrera cap a aqueix canvi en la democràcia.

   2n.- Quina opinió et mereix la Confederació Sindical de CCOO del País Valencià?

  Crec que la CS CCOO PV té en les seues files les persones més representatives de totes les lluites, vagues i accions reivindicatives dels últims anys, això és la millor garantia d’una defensa eficaç dels interessos dels treballadors ara i de cara al futur per al País Valencià. La Confederació de CCOO del País és la primera que, davant de la concepció territorial centralista i falsa que és la província, ha pres consciència de la realitat del País, i s’ha organitzat per comarques com la realitat ho exigeix. Només aquest detall dona idea de la seua visió de futur en pronunciar-se clarament per l’autonomia del País Valencià en benefici de tota la classe treballadora.

  *En la secció “Yo también votaría CC.OO.” es van publicar les adhesions de: José Claramunt (jugador del València CF), Antoni Duato (rector), José Vicente Mateu (senador per Alacant), Vicente Aguilera Cerni (crític d’art i president del PSP-PV), Lluís Font de Mora (enginyer agrícola, dirigent de la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià), M. José Dasí (presidenta del Col·legi de Practicants de València), Francesc Candel (escriptor i senador), Juanjo Brunchú (artista faller, pirotècnic), i Emèrit Bono (diputat pel PCPV, professor universitari).