Comisiones Obreras del País Valenciano | 21 de noviembre de 2019

25N

CCOO aconsegueix que readmeten i indemnitzen un treballador acomiadat per presentar-se a EESS

  El Jutjat social núm. 2 d'Elx ha dictaminat a favor d'un treballador acomiadat per l'empresa Santara Wellness Resort de Gran Alacant (Santa Pola Life Resort) després d'haver-se presentat a les eleccions sindicals. L'acomiadament del treballador, que va encapçalar la llista de CCOO, va comportar una violació del seu dret constitucional a la llibertat sindical, tant en el seu vessant d'activitat sindical com d'indemnitat, cosa que anul·la l'acomiadament.

  10/10/2019.
  Imagen extraída del portal Santa pola Life Resort

  Imagen extraída del portal Santa pola Life Resort

  La denúncia es va formalitzar al juliol, sol·licitant la nul·litat de l'acomiadament i la readmissió en l'empresa, a més d'una indemnització addicional de 40.000 euros pels danys i perjudicis patits, a la qual cosa ha accedit el jutjat. No obstant això, no sols va ser acomiadat ell, finalment es van dur a terme les eleccions sindicals quan ja havien sigut acomiadats quatre membres de la candidatura de CCOO, cosa que s’ha de considerar com una distorsió evident en la representació unitària de què disposen la resta de treballadors i treballadores de l'empresa.

  Antecedents

  L’any 2017 aquest treballador, juntament amb un grup de companyes i companys, va acudir a CCOO per a estudiar l'opció de convocar eleccions sindicals, ja que després de la subrogació al març d'aqueix any, eren constants les queixes a causa de la falta de personal, treball excessiu i realització i abonament d'hores extres, per la qual cosa finalment, es van celebrar eleccions el gener de 2018.

  Una vegada l'empresa va conéixer l'existència de candidatura sindical, la seua Direcció va iniciar un conjunt d'actuacions per a evitar que aquesta candidatura tinguera èxit. Va fomentar la constitució i presentació d'una candidatura alternativa independent, en la qual es van incloure inicialment quadres intermedis de l'empresa que després van ser retirats.

  Però el desembre de 2018, 11 dies després que l'empresa tinguera coneixement de la candidatura de CCOO, va dirigir carta d'acomiadament al cap de llista de la llista sindical, i va argumentar en l'acomiadament causes objectives falses, ja que el treballador havia fet el seu mateix treball des de feia més de 10 anys: la carta era una excusa motivada per l'activitat sindical realitzada.

  Al novembre i desembre de 2018 s’acomiadà a uns altres dos membres de la candidatura, també amb fets incerts. Va ocórrer el mateix, cinc dies després de la votació, amb una afiliada a CCOO que va votar en les eleccions i que va presentar demanda per vulneració de drets fonamentals.

  En els tres casos, en actes de conciliació l'empresa va reconéixer la improcedència dels acomiadaments. D'altra banda, una altra de les candidates a la llista, de baixa mèdica en el moment dels acomiadaments dels seus companys i la seua companya, va denunciar assetjament entre la data de l'alta del primer període de baixa i la baixa del segon, la qual cosa li va provocar una situació de tal ansietat que la va fer sol·licitar la baixa mèdica. I una altra treballadora, al seu torn, va presentar denúncia davant la Inspecció de Treball per patir assetjament laboral per part la directora i apoderada de Santara Resort.

  La falta clara de respecte de l'empresa pels treballadors i les treballadores i la seua representació legal, no queda ací, fins i tot l'advocat contractat per a seguir el procés electoral va reconéixer en el seu testimoniatge sentir-se “totalment manipulat” per l'empresa i que aquesta va dur a terme els acomiadaments amb la fi preconcebuda que no resultara vencedora la llista de CCOO. Igualment va ressaltar que l'empresa hauria exagerat en la carta d'acomiadament els fets que suposadament van justificar el cessament del treballador que ha guanyat la demanda a l'empresa.

  Així doncs, el Jutjat considera que els fets imputats serien constitutius de falta molt greu i s'haurien acreditat degudament, per la qual cosa es declara la nul·litat de l'acomiadament per vulneració del principi constitucional de llibertat sindical, amb les conseqüències inherents i la condemna a abonament d'indemnització pel mal produït que va xifrar en 40.000€, quantificada segons paràmetres de la LISOS.

  Pel Ministeri Fiscal també es va defensar que es declarara la vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical, per considerar que tot hauria sigut “un muntatge” de l'empresa per a impedir que isquera triada la candidatura presentada per CCOO, fins al punt de formar una candidatura alternativa i dur a terme l'acomiadament de quatre dels cinc candidats.

  En la sentència s'incideix que aquesta vulneració “va clivellar també l'exercici de l'activitat sindical futura de l'actor”; que l'empresa també és de propietat internacional i el seu comportament suposa igualment una vulneració de les regles de competència en relació amb la resta d'empreses del sector; que per la seua entitat compta amb assessorament jurídic de rellevància per a ser coneixedora de la transcendència dels drets fonamentals i de la necessitat del seu escrupolós respecte; i que, durant el procés, al treballador li va ser provocada una evident tensió fruit de la possible pèrdua del seu lloc d'ocupació.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.