Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 de diciembre de 2019

Defensa la teua postura

CCOO exigeix reformar les pràctiques no laborals

  És necessari establir els drets dels estudiants que realitzen pràctiques, entre els quals ha de preveure’s sempre un suport econòmic o beca. Igualment, han d'assegurar-se mecanismes perquè Inspecció de Treball i els sindicats puguem lluitar contra el frau d'una manera efectiva.

  08/05/2019.
  Campanya beques precaries

  Campanya beques precaries

  Hui se celebra el Dia Mundial del Becari/ària, una figura que a Espanya es continua associant a la precarietat laboral i a la impossibilitat d'iniciar amb garanties un projecte de vida. Les pràctiques no laborals constitueixen un pas quasi imprescindible en la transició de la vida estudiantil a la vida laboral adulta que ha de ser regulat i dignificat. Les actuals pràctiques no laborals es caracteritzen pel frau i l'explotació, una situació que ha de ser corregida urgentment pel pròxim Govern.

  Davant la celebració mundial d'aquesta efemèride, el sindicat CCOO assegura que la resignació no és acceptable davant la situació d'aquest col·lectiu, caracteritzat per la precarietat i la falta de garanties. “El pròxim Govern ha de fer-se càrrec dels compromisos del pla d'ocupació jove que, entre altres qüestions, estableix la necessitat de reformar el sistema de pràctiques no laborals per lluitar contra el frau i l'explotació”, assegura Carlos Gutiérrez, secretari confederal de Joventut i Noves Realitats del Treball.

  L’actual sistema de pràctiques no laborals és caòtic, promou el frau laboral i, a més, no garanteix cap dret a les persones que estan realitzant pràctiques. Una situació de per si greu, que resulta tràgica quan es constata que els mecanismes per a lluitar contra aquest frau són molt limitats.

  Les pràctiques no laborals han de tindre una finalitat pedagògica i formativa. La persona en formació està a l'empresa per aprendre i/o observar, i no té obligació de produir com la plantilla. Aquestes pràctiques han d'estar integrades en un projecte pedagògic i només tenen sentit en relació amb aquest projecte.

  A més, han de ser objecte d'un doble seguiment amb la finalitat d'assegurar l'adquisició de vertaderes habilitats i competències: per un professor del centre de formació i per un tutor en l'empresa o entitat on es desenvolupen les pràctiques. Quan finalitzen ha de realitzar-se una avaluació per part del professor.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.