Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 de agosto de 2019

CAMPANYA SMI

L'atur registrat pel gener s'encrueleix amb les dones

  L’estacionalitat de l'activitat econòmica del País Valencià es porta per davant les 9.369 persones que es queden sense treball, 7.103 d'elles dones. Són elles les més afectades pels vaivens del mercat laboral i per la desigualtat en l'accés a l'ocupació. CCOO PV exigeix l'eliminació de les bretxes que caracteritzen l'ocupació femenina i la creació d'ocupació de qualitat.

  04/02/2019.
  CCOO PV exigeix l'eliminació de les bretxes que caracteritzen l'ocupació femenina i la creació d'ocupació de qualitat.

  CCOO PV exigeix l'eliminació de les bretxes que caracteritzen l'ocupació femenina i la creació d'ocupació de qualitat.

  En el mes de gener, l'atur registrat al País Valencià va ser de 373.500 persones, la qual cosa significa un increment de 9.369 persones aturades (un 2,57 % més) en relació amb el mes de desembre. L'increment de l'atur per sectors es concentra clarament en el sector serveis: (amb un augment de 9.087 respecte a desembre de 2018) i creix també en l'agricultura (1.084 persones).

  Aquest increment es vincula a factors estacionals, d'una banda la temporada de la campanya de Nadal, un sector clarament feminitzat, i d’una altra el cicle de l'activitat agrícola. Això explicaria la raó per la qual les dones aglutinen la major part de l'increment de l’atur registrat. Per sexes, de les 9.369 persones aturades més en l'últim mes, 7.103 són dones davant dels 2.266 homes. D'altra banda, són elles les que segueixen tenint un major pes en les llistes de l'atur, ja que un 59,7 % de les persones en situació d’atur són dones (222.890).

  Per a la secretària d'Ocupació de CCOO PV, Ana García, les dones estan patint amb cada reforma i vaivé del mercat laboral: “Tenim una bretxa en l'accés a l'ocupació, en el tipus d'ocupació, en la jornada, en l'accés a la formació en les empreses, i, per tant patim més l'increment de l'atur”. Per a CCOO PV és prioritari canviar la balança per a equilibrar la situació laboral en la qual viu més de la meitat de la població.

  Malgrat l'increment en la xifra de persones en atur, el nombre de contractes ha augmentat respecte a desembre de 2018. Al gener de 2019 s'han signat 166.029 nous contractes, un increment de 13.706 en relació amb el mes anterior. Això és a causa, fonamentalment, de la finalització de contractes pel mes de desembre, i la seua renovació al començament d'any. Però això, no significa un increment en l'ocupació.

  Quant a l'afiliació a la Seguretat Social s'ha produït una disminució de l'1,6 % del nombre de persones afiliades (amb 30.554 persones afiliades menys que fa un mes).

  “No es crea ocupació de qualitat ni amb salaris dignes, per la qual cosa és imprescindible que es puguen engegar les mesures necessàries per al canvi en el mercat laboral que genere aqueixa creació de treball decent”, assenyala Ana García. El sindicat advoca per potenciar l'ocupació en sectors com la indústria, les energies renovables, R+D+i, i en els serveis públics (educació, sanitat, serveis socials, etc.)

  Per a la responsable d'Ocupació de CCOO PV, s'han de donar reformes de caràcter estructural per posar el focus en la creació de treball decent, “per a les persones que vulguen desenvolupar els seus projectes de vida i cobrir les seues necessitats bàsiques”.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.