Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 abril 2024.

Defensa del treball decent i els ODS en una transició ecològica justa

    La seu de CCOO PV a València ha acollit una jornada de sensibilització emmarcada en la iniciativa de l'Ajuntament ‘València Canvia Pel Clima’. En l'acte ha intervingut la Secretaria de Medi Ambient i Mobilitat de CCOO, el servei d'Energies Renovables i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de València i organitzacions compromeses amb una transformació energètica sostenible.

    07/11/2018.
    José Ignacio Lacomba, Mila Cano y Mariano Sanz

    José Ignacio Lacomba, Mila Cano y Mariano Sanz

    La primera intervenció ha correspost al cap de servei d'Energies Renovables i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de València, José Ignacio Lacomba, que ha presentat el conjunt d'activitats emmarcades en la iniciativa ‘València Canvia pel Clima’. El ponent ha emfatitzat la necessitat de confluir en els projectes iniciats en pro d'una transició energètica, i la importància que les mesures d'adaptació i de mitigació de les conseqüències del canvi climàtic siguen tan transversals i democràtiques com puguen, ja que la seua implementació requereix un canvi de paradigma.

    Seguidament, el secretari de Medi Ambient i Mobilitat de CCOO, Mariano Sanz ha fixat el posicionament del sindicat davant el desafiador repte del canvi climàtic, i ha recordat el compromís de l'organització amb un canvi de model productiu sostenible, arreplegat en els nostres Estatuts, i que avui es concreta en la defensa tancada d'un procés de descarbonització de l'economia, mitjançant una transició ecològica justa.

    Sanz ha sigut molt clar respecte a la necessitat que el sindicat intervinga, que siga responsablement proactiu i “amb una sola veu”. CCOO ha de ser capaç de conjuminar la defensa dels drets dels treballadors afectats per la transformació dels models de treball i processos productius amb la urgència d'enfrontar el canvi climàtic, per a la qual cosa ha instat a aprofitar la gran capacitat propositiva i pedagògica del sindicat. Davant la por a l'impacte en l'ocupació Sanz ha posat en valor la capacitat de transformar i generar ocupacions noves que comporta l'adaptació.

    El secretari ha posat en valor el compromís històric de Comissions Obreres amb la transició ecològica i energètica, cap a un sistema productiu baix en carboni “que és imprescindible donar a conéixer, impulsar i governar”. Sanz ha reclamat l'abordatge polític urgent del Pla d'energia i clima, pendent des de fa anys i que ha d'estar llest abans del 31 de desembre de 2018.

    La Jornada ha continuat amb les intervencions d'entitats valencianes compromeses contra el canvi climàtic i la transformació energètica: Xúquer Viu, Fundación Nueva Cultura del Aigua, Fundació Retorna i Ecologistes en Acció, que han abordat des de la gestió de l'aigua i els residus, en el marc dels Objectius de desenvolupament sostenible.

    La ponència del tècnic ambiental de la Secretaria d'Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient, Luis Enrique Marquina s'ha centrat en les propostes sindicals de participació dels treballadors en la gestió ambiental de les empreses, que ha donat pas a un col·loqui sobretot l'exposat.

    Finalment, el secretari d'Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO PV, Daniel Patiño, ha centrat la seua intervenció en la negociació col·lectiva com a eina clau per a enfrontar la gobernança d'una transició ecològica justa, a favor d'un treball decent i del compliment dels Objectius de desenvolupament sostenible. “Hem d'aconseguir que se done prioritat a la defensa dels drets de resistència mediambiental, cal dotar els quadres i representants sindicals d'instruments d'anàlisis i operatius, per millorar l'abordatge de la transició ecològica necessària del model productiu”.