Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 abril 2024.

CCOO impugnarà la privatització dels serveis jurídics de la Diputació de València

    La Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO PV exigirà a l'Administració provincial que retire la licitació i convoque una oferta d'ocupació pública de lletrats.

    25/04/2018.

    El sindicat recorrerà l'expedient de contractació d'un servei extern de defensa judicial en matèria laboral, atés que, fins avui, tots els procediments judicials en què la Diputació era demandada s'han defensat per l'assessoria jurídica pròpia, formada per personal funcionari.

    La licitació contradiu l'anunci del diputat de Personal de “revertir serveis privatitzats”, fet al començament de la legislatura. El secretari general de la FSC CCOO PV, Juan Cruz afirma que “en aquests moments hi ha un lloc de treball vacant en la plantilla, per la qual cosa el sindicat exigeix la seua cobertura i que, si és necessari reforçar més la plantilla, es convoque una borsa de treball”.

    Respecte al plec, el text afirma que és “necessari preveure amb antelació […] la prestació d'aquest servei atés el temps requerit per a la preparació de l'expedient de contractació”. La FSC CCOO PV considera xocant l'argument perquè “l'única cosa que podria justificar una contractació externa és precisament no tenir plantilla pròpia a temps i, no obstant això, s'intenta aprofitar una detecció primerenca de necessitats per a justificar l’externalització del servei, en lloc de convocar oferta d'ocupació pública”.

    La Diputació motiva la seua decisió en dues causes amb les quals Comissions Obreres és molt crítica. D'una banda argumenta que “els processos de funcionarització han reduït els litigis laborals”. El sindicat considera aquesta afirmació una fal·làcia perquè “el gruix d'aquest tipus de processos va acabar fa molts anys i des d’aleshores la Diputació ha tingut plets tant amb funcionaris (de naturalesa contenciosa administrativa) com amb personal laboral”.

    La segona motivació argumentada des de Diputació és que “la necessitat de conéixer aquesta matèria per part dels seus lletrats no ha cessat”. CCOO rebutja de plànol que es qüestione la competència professional en la matèria de personal amb diverses dècades d'experiència, ja que representa un insult, màximament considerant que “la defensa en judicis de l'ordre social està explícitament entre les seues funcions”.

    Diputació també argumenta que “la necessitat del contracte resideix en l'increment previsible dels procediments judicials […] com a conseqüència de decisions de gestió […] que amb seguretat incrementaran els procediments en aquest àmbit”. Sobre aquest tema, CCOO critica que es done per descomptat que hi haurà litigis i que no es preveja evitar-los amb diàleg social i negociació col·lectiva.

    Comissions Obreres considera molt preocupant que tant en les decisions que ja s'hagen pres (trasllat de brigades de Divalterra, licitacions sense subrogació de treballadors) com les que es prevegen prendre, Jorge Rodríguez, com s'espera d'un president de la Diputació, no vulga cercar solucions acceptables per als treballadors.

    En aquest sentit és una funció específica del lletrat cap “proposar a la corporació les mesures o instruments jurídics procedents a fi d'evitar o posar fi a situacions litigioses o jurídicament conflictives”. En coherència, CCOO exigeix que aquest càrrec, de confiança política, puga i realitze de manera efectiva aquesta funció mediadora essencial, que s'insereix entre la negociació col·lectiva i la via judicial, la qual ha de ser l'últim recurs per a les parts.

    Per tot això, Comissions Obreres sol·licitarà als grups polítics de l'equip de govern que es posicionen sobre aquest assumpte, ja que representa un gir radical a la política de reversió de serveis acordada en el Pacte del Botànic.